Investitii imobiliare

Fixing – rezolvarea problemelor

, , , , Un comentariu

Fixingul este etapa in care proprietatea achizitionata primeste intreaga voastra atentie pentru a rezolva problema sau problemele pe care le are, in vederea vinzarii. Aceste probleme pot fi:

  • legate de acte: proprietati obtinute prin mostenire dar fara realizarea succesiunii, proprietati neintabulate sau in curs de intabulare, proprietati care nu pot fi vindute din lipsa de aprobari sau acte administrative, etc.
  • legate de impartire sau functionalitate: cladiri anexe nefunctionale sau fara folosinta, care trebuie demolate, reimpartirea spatiului locativ (prin decompartimentare sau compartimentare)
  • legate de instalatii si structuri exterioare (instalatii lipsa sau nefunctionale, usi, geamuri, acoperis ce necesita reparatii/inlocuire, etc.)
  • legate de cosmetizare (vopsit, zugravit, curatenie)

Sint doua aspecte importante care trebuie urmarite: bugetul si calitatea lucrarilor.

BUGETUL

Daca etapa de evaluare si studiul de solutie au fost bine realizate, ar trebui sa va incadrati in buget sau sa-l depasiti cu putin. Desigur, exista asa numitele lucrari ascunse (de obicei structurale) care pot fi evaluate doar partial sau de loc. De exemplu putem descoperi ca peretii interiori sint realizati din vaiuga (pamint batut) si nu din caramida, lucru evident doar dupa decopertarea lor (indepartarea tencuielii).

In cazul in care, pe parcurs, lucrarile descopera probleme suplimentare, pentru a ne inscrie in buget este necesar realizarea de artificii, care sa includa regindirea intregului proces de reparatie. De exemplu, daca tuburile sistemului de incalzire, situat in pardoseala, sint compromise, decit sa spargem toata podeaua pentru a inlocui tevile, mai bine abandonam tevile vechi in pardoseala si refacem legaturile cu tuburi aparente.

De multe ori este necesara o investitie suplimentara de imaginatie si mai putin de bani. De aceea este de o importanta colosala alegerea unor colaboratorii potriviti. Un constructor care gaseste solutii costisitoare nu va este un bun aliat. Daca suspectati acest lucru, mai bine il concediati si cautati altul decit sa continuati, intrind in depasire de buget si in pierdere. Din pacate, sint cazuri in care veti gasi colaboratorul potrivit numai dupa un sir de insuccese.

CALITATEA LUCRARILOR
Chiar daca aveti un constructor bun, trebuie sa fiti in permanenta pe santier. Calitatea lucrarilor trebuie verificata iar constructorul trebuie sa stie ca e verificat. Cel mai bine este sa stabiliti, de comun acord, un grafic de lucrari si verificari pe parcurs. Sa nu se treaca la o etapa noua pina ce etapa executata nu a fost verificata si s-a dat acordul de continuare a lucrarilor.

Self fixing sau fixingul in regie proprie

Daca sinteti la inceputul investitiilor imobiliare si aveti expertiza, adica aveti studii in domeniul constructiilor sau experienta ca si constructor, cel mai potrivit ar fi sa alegeti o lucrare pe care o puteti realiza singuri. Asa am inceput eu si sotia. Primele doua investitii (o casa la tara si un garaj) le-am reparat si cosmetizat impreuna, in week-end-uri. A fost o experienta extraordinara. Cind pui mina si faci un lucru, cind te pricepi la ceva iti este mult mai usor sa ceri calitate si sa explici ce vrei, in termeni exacti.

Self fixing-ul este bun si din punct de vedere al cheltuielilor. Daca lucrarile nu sint de anvergura si le puteti realiza singuri, investitia in reparatii se va rezuma doar la cumpararea materialelor. Faceti o economie importanta, lasind loc unui profit mai mare.

Dintre toate etapele, fixingul propriu-zis este cea care va consuma o buna parte a resurselor financiare. De aceea e bine sa aveti un plan pus la punct si sa va asigurati de colaborarea eficienta a constructorului. Sau sa faceti fixingul in regie proprie.

Observatie importanta:

Nu te apuca de investitii pina nu ai citit bibliografia si nu ai studiat resursele disponibile in domeniul imobiliarelor.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Fixing – rezolvarea problemelor

  1. afx zice:

    Numai de bine despre blog.
    Dispun de o biblioteca intrega pe tema „Real Estate” in format pdf. Gasiti o solutie pentru a fi adaugate in „Biblioteca secreta” peentru ca sunt carti cu copyright de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.