Investitii imobiliare

Fixing – negocierea si achizitionarea

Negocierea, fie ca e vorba de achizitia sau valorificarea unei proprietati, este o parte esentiala in obtinerea profitului. Desi nu voi intra in detalii, lasind crema tortului pentru articolul special destinat subiectului, voi puncta citeva din elementele esentiale.

 • americanii au o vorba: profitul apare la cumparare, nu la vinzare; afirmatia nu se refera neaparat la faptul ca trebuie sa negociezi agresiv la cumparare, cit la alegerea investitiei. Cu toate acestea, un discount la pretul de achizitie, obtinut prin negociere, se adauga la profit
 • pentru a avea baza de negociere, trebuie sa-ti faci lectia; aduci la tratative fotografiile luate in etapa de evaluare si analiza, pe cele care arata cele mai grave probleme ale proprietatii, spunind ca aceste fotografii sint doar citeva din cele luate; aduci o lista cu remedierile necesare si aprecierea bruta a specialistilor cu privire la costul reparatiilor necesare. Cind prezinti aceste argumente, nu te grabesti, atentionind interlocutorul sa nu te intrerupa. La final, concluzionezi ca vrei sa cumperi proprietatea, in ciuda starii jalnice pe care o are, numai pentru ca… si spui argumentul tau, dar pretul de cumparare trebuie sa reflecte starea dezastroasa in care se afla cladirea/apartamentul/terenul
 • subliniezi ca pentru tine evaluarea proprietatii a reprezentat o cheltuiala suplimentara
 • trebuie sa pornesti negocierea de la o reducere substantiala a pretului de pornire; pe parcurs faci concesii la pret dar numai in contrapartida cu alte variante (reducerea avansului, plata in transe sau pe o perioada prelungita, fara dobinda,etc.)
 • in negociere folosesti tehnica patefonului stricat, repetind cu obstinatie ca proprietatea este devastata si necesita o groaza de bani pentru a fi adusa intr-o stare normala

Dupa ce ati ajuns la un pret acceptat de ambele parti, urmeaza achizitionarea propriu-zisa. Nu incepe sa pregatesti formalitatile legale pina nu:

 1. vezi un extras de carte funciara vechi de cel mult o zi, pentru
  a verifica proprietarul de drept si faptul ca proprietatea este libera de sarcini
 2. daca e vorba de un teren , cere o ridicare topografica pentru a fi sigur de amplasament
 3. daca vrei sa folosesti proprietatea pentru o activitate de productie sau servicii, asigura-te mai intii ca nu vei intimpina rezistenta din partea vecinilor, atunci cind vei cere acceptul acestora pentru a deschide activitatea in cauza
 4. obtine acordul ca actele sa se realizeze la notarul tau (asta presupune ca ai un notar cu care colaborezi!). Notarul va sti ce sa verifice la proprietate, din punct de vedere al actelor legale, lucruri care tie ar putea sa-ti scape.

Trebuie sa fii flexibil. Citeodata, cind simti presiunea altor cumparatori, e bine sa dai un avans. Nu te zgirci, semneaza actul provizoriu la notar, te poate scapa de multe neplaceri. In alte cazuri, poate e mai bine sa faci direct actul de vinzare-cumparare final. Indiferent de situatie, asigura-te ca incluzi acest aspect in negociere, aratind ca ai facut o concesie ca ai acceptat varianta contract provizoriu/contract final, concesie ce trebuie sa se manifeste in vreun fel in cadrul negocierii.

Observatie importanta:

Nu te apuca de investitii pina nu ai citit bibliografia si nu ai studiat resursele disponibile in domeniul imobiliarelor.

 • Daca vizitezi pentru prima data Milionarul Mioritic, poate doresti sa stii mai multe despre acest blog.
 • In cazul in care iti place, iti recomand sa te abonezi prin RSS sau prin email.
 • Daca esti foarte ocupat, descarca un ebook pe care sa-l citesti mai tirziu.
 • Parerile tale sint importante. Lasa un comentariu sau trimite un email.

Iti multumesc pentru vizita!

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *