Finante personale

Inginerii financiare- metode creative de a folosi serviciile bancare

, , 10 comentarii

Cuprinsul seriei Inginerii financiare

  1. Inginerii financiare- metode creative de a folosi serviciile bancare

Am intilnit prima data termenul de „inginerie financiara” cu ocazia multiplelor scandaluri legate de persoana lui Sorin Ovidiu Vantu (vezia povestile despre Banca Romana de Scont, Banca de Investitii si Dezvoltare, FNI). Atit atunci cit si acum exista o conotatie negativa clara, sora cu ilegalitatea, cind e vorba de aceasta asociere de termeni.

In esenta, o inginerie financiara este o activitate mai mult sau mai putin frauduloasa dar care este caracterizata prin ingeniozitate si risc, menita sa produca un profit imediat si consistent.

Odata cu inchiderea seriei Stress Test am hotarit sa revin cu o alta serie dedicata bancilor. Ca sa ma tin de promisiune, voi incepe seria Inginerii finaciare. De aceasta data va voi propune tehnici perfect legale care va vor ajuta sa folositi  ofertele bancare existente, pentru a va proteja banii si pentru a creste valoarea sau gradul lor de siguranta.

banci

Desi bancile sint institutii orientate spre profit, in goana lor dupa clienti arunca pe piata produse foarte interesante care, folosite cu creativitate, va pot creea avantaje consistente. Eu vad bancile din alta perspectiva si incerc sa le folosesc in scop personal, pentru a-mi creea avantaje in gestionarea banilor. Ca urmare nu voi aborda decit acele tehnici si modalitati care sint in sprijinul meu, care imi permit sa folosesc asemeni unei pirghii orice serviciu bancar care imi aduce beneficii.

Aceasta serie este deschisa tuturor. Va invit sa-mi scrieti propunind moduri creative in care folositi serviciile bancare.

Comentarii

comments

Standard

10 gânduri despre „Inginerii financiare- metode creative de a folosi serviciile bancare

  1. un cititor zice:

    foarte buna idee Luca (vb aia daca sistemul e conceput impotriva ta atunci nu-ti ramane decat sa te folosesti de el in folosul tau) …. o sa sustin si eu ideea asta si in masura in care timpul imi permite sa aduc si eu ceva informatii in directia asta.

    continua ce faci …ca faci o treaba buna ..sunt sigur ca multi se inspira din ideile pe care le insiri (even myself :D)

  2. Jules Verne zice:

    Pai, singura metoda care-mi vine in minte acum este de a lua credit si de a amina la maxim rambursarea ratelor. Chestia asta o aplica multi, cistigind din rata de schimb sau din folosirea in tot acest timp a banilor imprumutati. Nu e chiar o inginerie, da nu prea vad ce altceva ar putea face cineva care nu are pe nimeni in interiorul unei banci. Si sa fie si legal.

  3. Ela zice:

    O idee ar fii urmatoarea:
    Iti faci un card de credit si poti sa foloseste banii timp de 50 sau 55 de zile (in functie de banca) fara sa platesti nici o dobanda daca ii inapoiezi in acest interval (asta daca ii scoti in data de 1 al lunii).
    Majoritatea bancilor accepta numai plati catre comercianti cu acest fel de card, dar am vazut ca la Transilvania poti si sa scoti numerar.
    Felicitari Luca!
    Esti o sursa de inspiratie pentru noi toti!
    Ela.

  4. Adrian zice:

    Ela,
    nu cred ca e o idee f buna cardul de credit; uita-te ce comisioane are la retragere + administrare anuala si o sa vezi ca nu prea iesi in castig.
    Iti dais seama ca banca nu ar fi facut acest produs ca sa castigi tu, ci ea

  5. Adrian Morar zice:

    Ideea e buna, titlul topicului nu cred ca e fericit ales. Parca il vad pe presedintele Nasdaq, care aproape se lauda cu ingineria lui.

    Tu te referi, de fapt, la metode de optimizare a utilizarii produselor bancare.

    Un exemplu excelent il reprezinta operatiunile carry trade. Credit ieftin intr-o valuta ‘funding’ si plasament intr-o valuta ‘target’. Conditia esentiala este ca diferentialul fara leverage sa acopere costurile.

  6. robert zice:

    Ideea mi se pare excelenta,desi,pe moment,nu am in cap decat metodele pe care le folosesc si eu cand imi permit:evitarea dobanzii si a comisioanelor la cardurile de credit, prin restituirea catre banca a sumelor platite comerciantilor in termenul de gratie.
    Cu siguranta,insa,ca exista si alte moduri creative de a folosi legal serviciile unei(unor?!)banci. Extrapoland ideea la domeniul judiciar,cunoscatorii stiu ca exista teoria asa-numitelor „canale albe”,pe care avocatii cititzi si abili „navigheaza” cu pricepere,exploatand in folosul lor si al propriilor clienti omisiuni sau ambiguitati ale diferitelor acte normative (scoase pe banda rulanta de niste legiuitori grabiti,interesati,neaveniti,etc.),si asta in conditii perfect LEGALE,conform reglementarilor inca in vigoare.
    In privinta titlului, ce sa zic?! Poate ar fi mai potrivit „Inginerii” financiare!
    Oricum, mult succes!

  7. romania inedit zice:

    Titlul e cam lung ! 😉
    Ma asteptam sa gasesc si niscaiva informatii despre aceste inginerii !

  8. Luca zice:

    depinde la care te referi.
    daca vorbesti despre cele ale lui SOV, fiind ilegale nu o sa le analizez
    daca vorbesti despre cele propuse de mine (legale), in cadrul seriei vor fi articole pe acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.