Finante personale, Investitii imobiliare

Manipularea valorii in imobiliare

Dificultatea majoritatii oamenilor de a percepe notiunea de valoare si conceptul de relativitate a valorii este una din cauzele pentru care atit de putini oameni reusesc sa se imbogateasca.

In afara de acest obstacol, mai au de depasit unul si mai subtil. La nivel de subconstient, deoarece banii sint priviti ca o unitate de masura a valorii, ei sint conceptualizati ca avind o valoare unitara fixa. Desi realitatea ne spune in mod repretat ca nu e asa (prin inflatie si scaderea capacitatii de cumparare), in subconstient marea masa a oamenilor se gindesc la bani ca la o unitate de masura imuabila, neschimbata, cum e metrul sau kilogramul.

Daca faci un pas in spate vei vedea ca tocmai aceasta relativitate a valorii monedei (ca unitate de masura) si relativitatea valorii unui obiect (in functie de sistemul de perceptie umana sau de momentul in care ne aflam intr-un ciclu economic) reprezinta dificultatea si in acelasi timp oportunitatea cu care ne confruntam in acumularea potentei financiare.

Valoarea in imobiliare are o caracteristica esentiala, care nu trebuie sa o treceti cu vederea. Aceasta caracteristica este de fapt exceptia de la regula de mai sus (valoarea unui imobil este relativa). Tocmai pentru ca este atit de importanta, o voi scrie cu majuscule.

IN CIUDA RELATIVITATII VALORII IN OCHII OAMENILOR SAU DE-A LUNGUL CICLULUI ECONOMIC, PROPRIETATILE IMOBILIARE SINT IN CONTINUA APRECIERE A VALORII PROPRII.

Altfel spus, privite la scara istoriei, proprietatile imobiliare au o crestere constanta a valorii si vor avea in viitor o valoare cu crestere exponentiala (mai ales pamintul arabil).

Pentru a va ilustra mai bine acest aspect, va parafrazez o vorba de duh a unui investitor imobiliar:
Dumnezeu a ales sa creasca permanent numarul oamenilor dar pentru un motiv numai de el cunoscut nu vrea sa creasca suprafata pamintului.

Aceasta butada in sine ar trebui sa fie pentru voi un argument suficient pentru a investiti in terenuri. Pe termen lung si foarte lung, reprezinta o metoda fara gres de a acumula resurse financiare. Mai ales in urmatorii douazeci-treicezi de ani, cei care detin terenuri in proprietate vor fi intr-o pozitie privilegiata.

Revenind la tema manipularii valorii in imobiliare, voi enumera citeva din metodele cele mai intilnite de a realiza acest lucru:

CAUTA PROPRIETATI SUBEVALUATE

Orice proprietate imobiliara subevaluata este o buna investitie. Daca dupa achizitionare vei reusi sa modifici perceptia generala asupra ei, pentru a apare in ochii publicului la adevarata ei valoare, ai reusit sa obtii un profit.

Proprietatile pot fi subevaluate pentru ca proprietatea are probleme de o anumita natura (la nivel de localizare, structurare, exploatare, probleme financiare, de proprietate, de acte, etc.)
Prin rezolvarea problemelor poti aduce aceasta proprietate la valoarea ei adevarata. Pentru detalii poti studia gratuit ebook-ul Fixingul imobiliar

CAUTA PROPRIETARI CU DIFICULTATI FINANCIARE

Cind proprietarul trebuie sa vinda din cauza unor probleme financiare, el va fi nevoit sa scada pretul imobilului.

O situatie speciala este imobilul la care are loc o prescriere a ipotecii. Cind un creditor nu reuseste sa plateasca ratele de la un credit ipotecar si este declarat in incapacitate de plata, banca preia imobilul si il scoate la vinzare. De obicei aceasta vinzare se face sub valoarea reala a imobililui, ceea ce reprezinta o buna oportunitate de cumparare.

CAUTA MOSTENITORI SI MOSTENIRI

De obicei mostenitorii nu au tendinta de a mentine in posesie imobilele mostenite daca acestea se afla intr-o localitate la distanta fata de domiciliul lor. Pentru a fructifica mostenirea, ei vor vinde imobilul la un pret mai mic decit valoarea acestuia.

TINTESTE PROPRIETATI CARE ISI VOR SCHIMBA VALOAREA

Proprietatea este in iminenta de a-si modifica valoarea, datorita unor factori ce tin de imprejurari:

  • a intrat in cadrul unui plan de modernizare sau valorificare a zonei
  • se va construi un obiectiv de valoare in apropiere
  • se vor introduce imbunatatiri de infrastructura (apa, gaz, canal, etc.)
  • s-au descoperit zacaminte in subsol

Daca esti in posesia unei asemenea informatii, nu ezita sa actionezi! Cumpara proprietatea in cauza si ti-ai asigurat profitul.

DEZVOLTA PROPRIETATEA IMOBILIARA

De obicei, un dezvoltator investeste o suma intr-o proprietate imobiliara. La final, aceasta proprietate va inregistra o crestere a valorii mai mare decit suma investita. Diferenta de valoare este profitul dezvoltatorului.

Exemple de dezvoltare imobiliara:

  • schimbarea destinatiei terenului din arabil in teren bun pentru constructii, urmata de parcelare
  • introducerea de utilitati intr-o zona parcelata
  • construirea de imobile pe parcele de teren
  • orice imbunatatire la un imobil (mansardare, supraetajare, etc.)

FOLOSESTE-TE DE CICLUL ECONOMIC

In momentul de fata ne aflam spre virful ciclului de dezvoltare a pietei imobiliare in Romania. Nu stiu cind se va sfirsi cresterea si cind va incepe caderea, dar eu ma pregatesc pentru aceasta modificare de trend. Cind voi incheia ciclul de investitie imobiliara in care ma aflu, cred ca nu voi mai putea sa fac investitii speculative bazate pe cresterea pietei. Ma voi reorienta.

CAUTA TARI IN CARE SE SCHIMBA SISTEMUL POLITIC, IN SENSUL DESCHIDERII ACESTUIA CATRE ECONOMIA DE PIATA

Cel mai bun exemplu a fost caderea comunismului. Tarile din estul Europei au constituit o oportunitate senzationala pentru cei care au investit in imobiliare.

Mai sint si alte exemple sau variatii ale metodelor enuntate mai sus. Depinde de imaginatia voastra sa le gasiti si sa le exploatati. Ele reprezinta modalitati cu risc minim de a profita de pe urma manipularii valorii in imobiliare.

Comentarii

comments

Standard