Finante personale

As fi dat mai mult de 2%!

, , , , 2 comentarii

Simbata trecuta, Simona de la TUALEGI.NET mi-a trimis invitatia de a asculta emisiunea ei, Colivia cu canari de Duminica trecuta, la West City Radio din Timisoara.

Simona realizeaza aceasta emisiune bilunar, avind teme legate de adolescenta si adolescenti. Emisiunea de acum trei zile avea ca invitati doi membrii din conducerea fundatiei „Salvati copii” din Timisoara. Duminica, la ora 12.00, asa cum am promis, am ascultat emisiunea respectiva, prin internet.

Desi auzisem de multe ori de activitatea acestei fundatii din presa si TV, nu mi-am dat seama de intinderea si complexitatea actiunilor pe care le desfasoara. Cei doi reprezentanti, directorul filialei din Timisoara si o studenta care se ocupa cu coordonarea activitatii tinerilor voluntari din Salvati copii m-au impresionat prin pasiunea si daruirea cu care isi alocau energia si timpul unei cauze umanitare.

Nu voi intra in detalii. Daca doriti sa stiti mai multe, va recomand sa le vizitati site-ul. Din punctul meu de vedere am remarcat atit tematica actiunilor cit mai ales transparenta totala in ceea ce priveste activitatea financiara, incepind cu listarea surselor de sponsorizare si terminind cu bugetarea lor.

Acest lucru m-a determinat, pentru prima data, sa apreciez in mod pozitiv activitatea unui ONG. Multe asemenea organizatii accepta sponsorizari dar pina acum nici una dintre ele nu m-a convins ca banii pe care ii voi dona o sa ajunga in miini bune. Acest lucru se datoreaza lipsei de transparenta in etalarea situatiei financiare.

Pe scurt, m-am hotarit sa virez 2% din impozit catre Salvati copii. Va spun cu mina pe inima, daca ar fi fost posibil, as fi virat tot impozitul meu spre aceasta asociatie. Din spusele lor, anual se string din cei 2% virati de persoanele particulare 60.000 US$ (o suma destul de mica fata de bugetul de aproximativ 2.000.000 US$ pe care il au). Anul viitor vor avea un pic mai mult, pentru ca atit eu cit si Simona vom transfera cei 2% catre ei.

Un alt lucru pozitiv este campania organizatiei de promovare a informatiei legate de posibilitatea de a dona 2% din impozit catre un ONG. Ei vor organiza la sediul Mall-ului din Timisoara un stand in care vor da posibilitate fiecarui cetatean platitor de impozit de a opta pentru aceasta donatie. Pe linga informarea propriu-zisa, voluntarii organizatiei se vor ocupa de formele legale de transfer a banilor. Nu trebuie decit sa te duci la Mall, sa-i cauti si sa semnezi hirtiile necesare.

Daca optezi pentru controlul total asupra procesului de donatie, ea se poate realiza folosind formularul 200 (pentru cei care au venituri suplimentare fata de cele din salarii) sau formularul 230 (pentru salariati). Detalii suplimentare puteti gasi pe site.

Daca te gindesti serios sa donezi bani pentru o cauza umanitara, iti recomand sa studiez acest ONG. Poti dona 2% din impozit sau mai mult, daca doresti (au chiar si un program de donatii on-line). Sint sigur ca accepta si donatii in natura. Trebuie doar sa vrei.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „As fi dat mai mult de 2%!

 1. George Breban zice:

  Ideea de a alege sa dai 2% in scop umanitar, in loc sa dai tot acel 16% catre stat, este mai mult decat binevenita pentru fiecare dintre cei ce gandesc rational.

  Am totusi o intrebare: Daca eu, SRL, cu 100 ron proft/an am facut o sponsorizare de 8 ron (8% din profit – maxim alocat pt sport) catre un club sportiv, acel 8% se scade direct din impozit, ramanand ca eu sa platesc doar 8% impozit, sau sponsorizarea se considera cheltuiala, ramanand ca eu sa mai platesc impozit 16% din 92 ron?

  Si o a doua intrebare: Dupa aceasta sponsorizare, in momentul in care optez sa ofer 2% catre un ONG (in cazul in care acel 8% se deduce integral din impozit) se adauga langa acei 8%, ramanand ca eu sa mai platesc un impozit de doar 6%? (16 – 8 – 2 = 6)

  Cine poate sa ma lamureasca, il rog sa imi lase un nr de tel daca nu contravine politicii site-ului!

  Va multumesc!

 2. Lia zice:

  In afara de cei 2% poti face si donatii propriu-zise… Am mai facut si eu din cand in cand. Copiii abia asteapta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.