Procesul si mecanismul de manipulare a valorii in imobiliare este mult mai intuitiv, mai ancorat in real. Iti poti da seama de ce un teren nu e perceput ca o buna investitie cind economia e in cadere libera, intelegi cum va creste valoarea unei cladiri prin extindere si reamenajare. Cu tradingul e mai greu.
Bursa reprezinta esenta conceptului de inefabil, distilarea notiunii de valoare perceputa. La bursa TOTUL este imagine, perceptie si psihologie de turma. Pietele locale si mondiale, indiferent ca tranzactioneaza actiuni, derivate, valute sau materii prime sint in plin proces de „democratizare”. Cind spun asta ma refer la faptul ca micului speculator i s-au deschis portile marilor piete financiare. Cu un cont de citeva mii de dolari poti tranzactiona aproape orice.
Cine este micul speculator? Incepind de la intelectuali si terminind cu gospodinele care acceseaza wireless internetul cu laptopul, pus pe masa din bucatarie, alaturi de punga cu faina si pachetul cu drojdie. Aceasta febra a investitiilor a fost determinata de mirajul banilor facuti repede si usor, imagine promovata agresiv de brokeri si „guru” ai tradingului deopotriva.
Acestia nu mint cind spun ca potentialul de profit in trading este teoretic nelimitat. Dar ne amagesc cu discursuri despre cit de usor se fac banii la bursa. Datorita acestui cumul de factori tot mai multi oameni se indreapta cu veselie spre bursa, in speranta marilor cistiguri. Din pacate ei vor deveni masa de manevra din care vor scoate profit cei care cunosc si respecta regulile jocului.
De ce? Din acelasi motiv pentru care majoritatea dintre noi nu se vor imbogatii in timpul vietii: pentru ca nu stapinesc arta perceptiei relativitatii si manipularii valorilor. Intr-un joc de zeci de ori mai subtil decit realitatea: piata financiara.
Instrumentele financiare tranzactionate pe bursa, indiferent de natura lor, sint in esenta simboluri, reprezentari. Ia in mina un document care iti spune ca detii 100 de actiuni la firma X si incearca sa-ti imaginezi ce posezi. Daca in cazul unei cladiri poti sa-ti faci o idee asupra valorii acesteia, eventual sa chemi un specialist sa ti-o evalueze, cu actiunile e altfel. O suta de actiuni pot valora in acest moment 10.000 de dolari sau 1000 de dolari in viitoarele cinci minute. Daca reusesti sa intelegi care sint legile care guverneaza acest proces, te asigur ca poti avea citi bani doresti. Si inca pe atit.
Variatia valorii pe pietele financiare se realizeaza fulgerator. Aici e sursa esecurilor cutremuratoare si a succeselor fenomenale. Atunci cind valoarea unui lucru se modifica in secunde, se pot face si se pot pierde averi in secunde. De aceea tradingul reprezinta cel mai rapid mijloc de transport spre bogatie sau ruina.
Te invit sa privesti cotatiile in timp real ale unei perechi valutare, la un broker cu acces la level 2. Aici vei vedea cu ochii tai furtuna financiara care se desfasoara in plina forta pe una din cele mai competitive piete ale lumii. E fascinant sa vezi magia cifrelor care se schimba hipnotic. La inceput acest spectacol nu-ti spune nimic. Dar daca incerci sa intelegi, vei fi socat, pentru in dreapta si in stinga cotatiilor de ask (cerere) si bid (oferta) vei vedea valoarea tranzactiilor. Zeci de milioane de dolari se cumpara si se vind in secunde, miliarde de dolari isi schimba stapinul in citeva minute. Ai inteles? Poti sa realizezi ce inseamna aceste valori? Rezerva valutara a Romaniei, ce cuprinde citeva zeci de miliarde de dolari, este tranzactionata pe o singura pereche valutara activa cum este GBP/USD sau EUR/USD in cursul unei sedinte. Si sint zeci de perechi valutare tranzactionate mondial.
Oportunitatile in trading sint enorme, riscurile la fel. Dar esenta este aceiasi, ca in orice domeniu financiar: manipularea valorii. Iata citeva exemple de modificare si manipulare a valorii in trading.
CAUTATORUL DE AUR SAU CUM SA DEVII WARREN BUFFET
Legendarul investitor american nu este altceva decit un cautator de aur in nisipul pietelor financiare. El a facut avere identificind companii cu mare potential de crestere, la care a cumparat actiuni. Daca numele de Gillette, Washington Post si Coca Cola iti spun ceva, sa stii ca Warren a investit in ele in vremea cind nu erau vedetele de astazi.
Buffet a pornit de jos, a muncit mult si a devenit cel mai bogat om din lume. Tehnica lui de investitie este simpla: gaseste o companie mica, ce are atuuri si posibilitati de crestere, intervine in managementul ei si propulseaz-o in top. Cu alte cuvinte, cumpara la o valoare de piata mica un viitor star. Lucrurile geniale sint simple.
STAI LA PINDA CIND APAR VESTILE
Piata reactioneaza emotional cind apar informatii legate de instrumentele financiare. Fiecare dintre acestea au date bine stabilite cind sint difuzate publicului. De aici apare oportunitatea de cistig, mai ales pentru cei care detin informatia inainte de publicare dar si pentru cei care stiu sa o tranzactioneze. Iata citeva exemple:
- actiunile firmelor variaza puternic la anuntul datelor economice de performanta sau a valorii dividentelor (asa-numitele earnings); daca ai investit in directia in care se misca titlul, poti face bani frumosi
- perechile valutare inregistreaza o volatilitate extrema in timpul anunturilor datelor economice; cele mai cunoscute anunturi sint schimbarea ratei dobinzilor de catre bancile nationale sau a parametrilor economici (de exemplu Non Farm Payroll la perechile de implica dolarul american)
- materiile prime isi schimba puternic cotatiile la anunturi ale cartelurilor ce exploateaza aceste resurse (de exemplu OPEC pentru petrol), al marilor consumatori (SUA) sau la anuntul unor catastrofe naturale
URMARESTE CICLURILE
Pietele financiare inregistreaza cicluri pe diferite paliere de timp, de la cele multianuale, la cele anuale, sezoniere, saptaminale, zilnice sau orare. Daca le cunosti, poti profita de pe urma lor. Eu folosesc la forex ciclul de variatie a valorilor de tranzactionare intre perioada cind marile piete valutare sint inchise si perioada cind ele se pregatesc pentru deschidere. Stiu ca in aceasta zona de granita apar primele variatii de pret si ma stradui sa le folosesc, zi de zi.
FOLOSESTE STARTUL
IPO sau Initial Public Offer sau oferta publica initiala este lansarea la bursa a unor firme. Daca iti alegi cu atentie firmele, poti paria pe calul cistigator.
Deschiderea unor noi burse este un moment prielnic. Cine a investit in SIF-uri la lansarea lor si a lichidat pozitiile anul trecut inainte de caderea bursei romanesti, a facut o groaza de bani.
FOLOSESTE-TI IMAGINATIA!
Nu exista limita in a imagina modalitati de manipulare a valorii in trading. Gaseste un domeniu care iti place, in care te simti stapin, studiaza-l, gaseste metodele imaginate de altii, modifica-le, inventeaza altele. Incearca, regleaza, modifica, incearca din nou. Fii original, fii eficient si te vei imbogatii.
In trading e esential sa gasesti piata care ti se potriveste si metoda care te avantajeaza. Lucreaza sinergic si rezultatele te vor impresiona pozitiv. Ai incredere in intuitie, dar numai dupa ce ai acumulat suficiente informatii si ani de experienta. Daca inveti si respecti regulile jocului, esti condamnat la succes.
Hehe, asta cum sa devii Warren Buffet e tare.
Ma bucur ca ai scris despre trading.Imi lipseau articolele tale despre asta. Am totusi o nelamurire: Warren Buffett intervenea in managementul companiilor si le facea de succes. pana aici e simplu. Dar ca sa intervii in managementul unor companii nu trebuie sa detii o cota semnificativa din acestea? Si ca sa detii o cota semnificativa inseamna sa ai totusi o gramada destul de mare de bani si sa-i investesti in compania respectiva. De unde a avut la inceput banii respectivi?
@ Radu
filosofia lui Buffet combina frugal living (sa traiesti modest) cu un talent deosebit in afaceri. intra in parteneriate multiple in orice afacere care i se parea de viitor. la un moment dat avea 6 parteneriate de investitii la 29 de ani.
la 32 de ani firmele sale aveau un capital de peste 7 milioane de dolari, din care peste 1 milion era a lui
prima preluare a realizat-o la 32 de ani (Berkshire Hathaway, initial firma de textile pe care o va transforma intr-un fond de investitii).
preluarile nu se fac neaparat cu bani proprii, ci se combina bani de la investitori, imprumuturi de la banca si bani din firma proprie…
multumesc mult pentru raspuns,Luca.
Daca vrei sa afli cine sunt cei doi, google them.
cred ca ai postat aici ce ai vrut sa postezi la articolul despre Robert Kiyosaki. 🙂
Excelente articole !Multumesc -in masura in care ma simt capabil o sa incerc sa emit ,pe parcurs cateva pareri
Toti acesti guru ai finantelor si-au romantzat viatza … in orice afacere trebuie sa ai banii de inceput si abia apoi te apuci de treaba. Daca vom citi printre randurile biografiei lui Buffett vom descoperi ca si el i-a avut desi nu o recunoaste deschis . Oricum asta nu scade cu nimic din valoarea articolelor lui Luca !:)))