Finante personale

Cc: Romanul a devenit econom si nu mai ia credite. Sau nu?

, , , , , 9 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Cand citesti ziarele si revistele de profil, blogurile specialistilor si site-urile cu profil economic, mai ca nu te apuca admiratia fata de poporul roman. El a devenit, dintr-odata, econom si chibzuit.

Cifrele par sa vorbeasca de la sine, intr-un sondaj realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte (sursa):

  • 53%  dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010
  • 60% au avut ca scop situatiile neprevazute (32% se gandesc la viitorul copiilor lor iar 23% vor sa-si renoveze locuinta)
  • 53% prefera banii lichizi, 32% depun in conturile curente, 13% in depozite la termen si 12% in asigurari de viata/pensii private

Nu numai atat. In 2010, cererea de credite a ajuns la minimul ultimilor 6 ani (sursa)!  Datele certifica faptul ca numarul creditelor noi este mai mic decat numarul creditelor ajunse la scadenta sau rambursate  in avans. In ultimele doua luni ale anului 2010, chiar si soldul restantelor (creditele la care sunt intarzieri in plata ratelor) a inceput sa se stabilizeze.

Aceste cifre par sa spuna ca romanul s-a desteptat, din punct de vedere al educatiei financiare. Chiar daca aceasta trezire s-a datorat crizei mondiale, e o desteptare bine venita.

Sa nu?

Daca te uiti mai atent la cifre, vei vedea adevaratul tablou din spatele primei impresii:

  • 60% economisesc pentru situatii neprevazute. In traducere, de frica, cel mai probabil din cauza crizei economice
  • 23% economisesc pentru consum (adica in final, tot vor cheltui banii)
  • 53% prefera banii lichizi; este cea mai nefericita modalitate de economisire, banii erodandu-se prin inflatie, adica intr-un an, suma tinuta „la ciorap” in lei, isi pierde 8% din valoare
  • 32% depun banii in conturi curente; aceste conturi au dobanda subunitara, adica practic nu au dobanda
  • 13% folosesc depozitele (care, in ultimul timp, au randament real negativ, adica nu reusesc sa acopere pierderea de valoare prin inflatie- sursa)
  • 12% investesc intr-un sistem de pensii/asigurari

Informatiile de mai sus arata ca:

  • majoritatea romanilor economiseste de frica, speriat de criza economica
  • majoritatea romanilor nu are educatie financiara, alegand cele mai proaste metode de economisire
  • o minoritate (25%) folosesc metode care sa contrabalanseze pierderea de valoare ce apare prin inflatie

Si la americani se economiseste mai mult. In schimb, studiile au aratat ca la sfarsitul anului 2010 au lasat-o mai moale. In noiembrie, americanii au o vacanta care este dedicata traditional cumparaturilor. Cifrele au aratat ca anul 2010 a fost cel mai bun an in vanzari, in ultimii patru ani (sursa).

Ce se intampla? Termenul de specialitate este frugality fatigue. Oamenii obosesc sa mai economiseasca. Ei pornesc sa cheltuie ca pe vremuri, desi nu exista o crestere economica in adevaratul sens al cuvantului.

Acest lucru a aparut la americani in 2010, pentru ca la ei a debutat criza. Desi previziunile oficiale spun ca revenirea economica in Romania mai are de asteptat, cred ca romani va intra in frugality fatigue nu peste mult timp. Asa suntem noi: timpul ne face sa uitam repede. Unii analisti cred ca romanii deja au obosit sa economiseasca (sursa).

Iar despre credite, lucrurile sunt mult mai simple. Romanul nu mai ia credite pentru ca nu mai poate. Cei care erau dispusi sa ia credite nu mai pot lua, iar cei care pot lua nu mai vor sa ia. Nu e vorba ca romanul a devenit mai destept, ci ca e obligat sa stea departe de credite.

Concluzie

Romanii nu au invatat lectia. Criza nu le-a aprins dorinta de a invata finante personale. In continuare, ei reactioneaza instinctiv, manati de frica,  si reactiv, dupa ce raul a fost facut. Daca totusi iau decizii bune (sa economiseasca), folosesc metode nepotrivite, care ii fac sa piarda bani.

Nici americanii nu stau mai bine. O spune seful FED, Ben Bernanke (sursa). Dar asta nu ma incalzeste deloc.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Cc: Romanul a devenit econom si nu mai ia credite. Sau nu?

  1. Dann zice:

    ”Si la americani se economiseste mai mult” … Pai mi se pare normal, pentru ca au de unde. La ei salarul minim pe economie depaseste cu mult mia de dolari. La noi e 200 de dolari salarul minim, benzina e cu 50% mai scumpa decat in america si implicit toate produsele mai scumpe decat acolo. Mie mi se pare ca problema nu sunt datoriile. Eu as prefera sa am si un milion de $ credit la banca, insa sa am cum produce bani sa platesc ratele. Noua asta ne lipseste, metoda de a produce bani, nu faptul ca nu economisim, pentru ca nu avem din ce.

  2. Luca Dezmir zice:

    aici e buba, Dan…

    lumea crede ca economisirea depinde numai de venituri. ea depinde de venituri, dar mai mult de stilul de viata pe care il vrei pentru tine.
    poate ma repet, cu povestea mea, imi cer scuze daca ati auzit-o: vine un pacient la mine la cabinet, isi arunca ostentativ celularul de 3000 lei pe biroul meu, intreaba cat costa o plomba si se revolta ca pretul e 60 de lei. pai nici eu n-am celular ca el! si asta nu pentru ca n-am bani!
    sigur ca daca ai salariul minim si-ti iei un celular, in rate, cu 3000 de lei nu mai ai bani de plombe, nicidecum sa economiseste.
    aici e problema, Dan. este o lege: cheltuielile au tendinta naturala sa se ridice la nivelul veniturilor. pun pariu ca si la un venit de 1.000.000 de dolari, nu ai putea sa economisesti, daca nu poti sa economisesti la un venit de 200 de euro, in romania. e chestie de psihologie (planificare, autocontrol), nu de finante. lumea pur si simplu nu vrea sa inteleaga asta.

  3. Luca Dezmir zice:

    fiecare sistem are inertia lui. cu cat e mai mare sistemul, cu atat inertia e mai mare. cand e vorba de sistemul financiar actual, inertia este data de sute de ani de functionare si de globalizare.
    dereglarile pe care trebuie sa le produca respectivul lider sindical trebuie sa fie enorme, altfel sistemul se reface.
    nu cred ca tipul e capabil de asa ceva…

  4. Dann zice:

    E adevarat ca pentru a economisi e nevoie de disciplina si autocontrol. Insa eu nu inteleg deloc cand se fac comparatii de genul ”Pai, in Germania/S.U.A. se cheltuie mai putin si se economiseste mai mult decat in Romania.” s.a. Pur si simplu vorbim vorbe si discutam despre lumi total diferite care nu vor fi la acelasi nivel nici peste 100 de ani. Din orice punct de vedere, de la educatie, finante pana la stil de viata. Toti se dau mari si arunca vina pe oamenii de rand ca sunt niste inculti si lipsiti de logica. Eu vreau sa mai zic un singur lucru: Romanii au fost inchisi intr-o cusca timp de 60 de ani.Au fost transformati in animale. Piata libera a revenit abia acum 20 de ani. Sa nu se astepte nimeni ca din romanii nascuti si educati in timpul comunismului sa apara niste genii. Cei care se descurca cat de cat sunt mici exceptii, in rest, natia noastra e indobitocita peste masura.

  5. Luca Dezmir zice:

    Dann,

    intr-adevar: pentru romani, comunismul a insemnat o distrugere a initiativei personale si a spiritului de intreprinzator. cu toate acestea, eu tintesc spre generatiile de dupa revolutie, care acum ajung la maturitate, si nu au in spate bagajul istoriei comuniste.
    ei pot sa se schimbe. din pacate, vad cum tinerii iau din lumea vestica doar consumismul si doar o mica minoritate sunt tentati de spiritul de intreprinzator.

  6. Dann zice:

    ”din pacate, vad cum tinerii iau din lumea vestica doar consumismul si doar o mica minoritate sunt tentati de spiritul de intreprinzator.”

    Asta se intampla deoarece societatea ”beneficiaza” din plin de ”avantajele” industriei TV care ,trebuie sa recunoastem, isi face treaba cu brio.

    Daca mi s-ar oferi sansa sa distrug ceva pe Planeta, singurul lucru pe care l-as distruge ar fi televiziunile. As scapa Lumea de un mare dusman.

  7. Daniela zice:

    Salut Luca,

    Am gasit acest site de cateva zile si il gasesc foarte interesant. Si eu am citit cartea lui Kiyosaky si m-am bucurat sa vad e cineva din Romania care abordeaza ideea de venit pasiv. Mai mult – am comandat doua carti de educatie financiara si vreau sa invat cum sa investesc la bursa.

    Dar pana atunci am o intrebare: in ce poate o persoana sa-si investeasca finantele personale acum pentru a se proteja de inflatie care deja a inceput sa creasca? eu vin de pe parte de IT (deci nu am experienta legat de bursa/agricultura).Dolarul si euro nu stau prea bine nici ele. Aurul pare o investitie buna, dar e mai complicat cu achizitionarea/vanzarea lui daca nu ai experienta.

    Si 2: ce crezi tu ca o sa aduca anul 2012 dpdv economic in Romania?

  8. Luca Dezmir zice:

    Daniela,

    multumesc de aprecieri 🙂

    investitiile trebuie facute in functie de cunostinte. daca nu stii mai nimic despre finantele personale si investitii, singura modalitate de a te proteja de inflatie este sa pui banii in banca.
    toate celelalte metode necesita cunostinte si timp alocat…

    despre Romania in 2012… nu vad o revenire sesizabila la nivel de populatie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.