Finante personale

Plateste cash

, , , , , 8 comentarii

Toata lumea e putin neglijenta cand vine vorba de banii cash, si este bine sa-ti dai seama de asta.  Dar ce te stoarce cu adevarat sunt banii aruncati cu lopata, atunci cand cumperi cu cartea de credit.

Jane Bryant Quinn

Cash

Dincolo de faptul ca este un americanism importat in limba romana, cash este un cuvant usor de folosit. De ce sa nu recunosti, suna mult mai bine decat „bani ghiata”, „bani pesin” sau chiar „numerar”, acestea fiind cele mai intalnite corespondente in limba romana. Cash a intrat puternic in fondul lexical modern, alaturi de alte cuvinte cum sunt trend, live, penalty sau happy-end.

In constiinta populara, cash-ul are o rezonanta puternica. Americanii spun „cash rules„, ceea ce s-ar putea traduce prin „banii inseamna putere„. Daca e sa treci de la popular la trivial, poti spune „banii vorbeste„, cum zice cantecul manelistului.

La polul opus se afla aprecierea unor specialisti in finante personale, in frunte cu Robert Kiyosaki, cel care spune „Cash is trash” (Banii sunt gunoi, fara valoare), referindu-se, evident, la faptul ca banii in circulatie, astazi, nu sunt acoperiti in aur, nici macar partial, spre deosebire de acum cateva zeci de ani. Cu alte cuvinte, sunt hartii a caror valoare este data de increderea populatiei in ele.

Exact acelasi slogan este vehiculat de vanzatorii de metale pretioase, mai ales acum, de cand a aparut criza financiara. Multi specialisti de renume in economie se asteapta la o inflatie galopanta, situatie in care metalele pretioase vor fi singurele care vor purta o valoare monetara. Intr-o asemenea varianta, hartiile bancnotelor vor deveni bune doar pentru a fi puse pe foc, asemeni gunoiului.

Pana una-alta, banii de hartie (bancnotele) sunt (deocamdata), cel putin in societatea romaneasca, cel mai raspandit mod de plata, la nivelul populatiei. Ei au mari avantaje pentru finantele personale, cum voi arata mai incolo.

Banii cash au, in ultimul timp, o concurenta acerba, din partea cardurilor de debit si a cardurilor de credit.

Textul integral al capitolului a fost disponibil GRATUIT pentru cititorii fideli ai site-ului  Milionarul Mioritic.
Pentru a fi informat despre aparitia cartii si pentru a putea lansa o precomanda, care iti permite achizitionarea cartii cu o reducere semnificativa,  te rog viziteaza aceasta pagina.

Comentarii

comments

Standard

8 gânduri despre „Plateste cash

  1. Pingback: Tweets that mention Plateste cash | Milionarul Mioritic -- Topsy.com

  2. Catalin zice:

    La mine se cam intampla exact invers. In cele mai multe cazuri… Unul dintre motivele pentru care nu cheltui este pentru ca nu se accepta plata cu cardul la tot pasul si sunt nevoit sa platesc cash. Cardul de debit este la ING, care au bancomate numai in filiale, nu se gasesc la tot pasul si renunt. Despre cardul de debit, intradevar, e mai mult letala, dovedita pe proprie experienta 😀

  3. Pingback: Zeitgeist Moving Forward | zing.ro

  4. Tavy zice:

    Ai uitat sa precizezi la dezavantajele cardurilor si faptul ca la majoritatea acestora se percep diferite comisioane (de ex. comisionul de retragere , comision de administrare , etc.)

  5. Luca Dezmir zice:

    adevarat:
    1.majoritatea cardurilor au comision de administrare
    2.comisionul de retragere este zero la unele banci, daca se retrage la ATM-urile proprii, sau la altele apare comision de retragere, atat la ATM-urile proprii cat si la ATM-urile altor banci

  6. yndy zice:

    Situatia mea este oarecum interesanta. Desi fara exceptie sfaturile in gestionarea finantelor personale recomanda folosirea banilor cash sau maxim debit card, eu folosesc cardul de credit de peste 5 ani aproape exclusiv ca mijloc de plata si sunt multumit de rezultate.

    Cum se intampla asa?
    1. Limita de pe cardul de credit este mai mica decat salariul meu deci la sfarsitul perioadei de gratie am intotdeauna bani sa replatesc datoria. Astfel in 5 ani am avut o singura data o plata de dobanda.
    2. Nu folosesc cardul pentru ca nu am bani cash ci dimpotriva, banii de salariu stau intr-un depozit bancar si fac dobanda si in acelasi timp beneficiez de credit gratuit, deci folosirea cardului de credit imi produce bani.
    3. Sunt foarte riguros in cumparaturi, daca ma abtin sa cumpar lucruri de care nu am nevoie sau care imi satisfac nevoi inutile, o fac cu propria vointa si nu pentru ca nu am bani.
    4. Mai degraba cheltuielile inutile sunt cele facute cu cash din portofel, de la masa la restaurant la gadgeturi, m-am educat sa folosesc cardul numai pentru bunuri de care am stricta nevoie. Asa ca eu nu prea am cash in portofel dar am cardul la indemana.

    Acestea fiind spuse, stiu ca nu este un comportament tipic. De altfel un presedinte de banca mi-a spus ca 80% dintre cei care iau un card de credit scot toata limita in prima luna si dupa aceea se chinuie sa o replateasca pe toata perioada de valabilitate a cardului.

  7. Luca Dezmir zice:

    yndy,

    aici e vorba de autodisciplina, lucru pentru care trbeuie sa te felicit. cardul de credit, FOLOSIT CU MARE GRIJA, poate fi o arma excelenta. nu uita, are doua taisuri, la fel de ascutite 😉
    deoarece o buna parte din oameni au probleme cu autodisciplina cand vine vorba de bani, nu as recomanda tehnica folosita de tine 🙂

  8. Liviu zice:

    Salut. Aplic exact aceeasi tactica ca si yndy. Intr-adevar este necesar sa ai un control foarte atent al conturilor tale (usor de realizat prin internet banking) si al cheltuielilor. Practic folosesc „banii altora” in timp ce ai mei stau intr-un cont de economii la vedere pana cand trebuie sa rambursez sumele cheltuite de pe cardul de credit.
    Vreau sa mai subliniez faptul ca descoperitul de cont si cardul de credit sunt doua instrumente diferite. Primul este de fapt o limita suplimentara de bani pe contul de salariu (la care este atasat cardul de debit), la care poti apela daca ti s-au epuizat banii tai si nu inainte, in timp ce cardul de credit are atasat un cont separat (de credit), fiind indicat doar pentru plata la comercianti. Daca scoti bani de pe el de la ATM platesti un comision foarte mare. La cardul de debit in functie de conditiile bancii tale poti sa nu platesti comision de retragere.
    O alta diferenta intre cele doua este data de faptul ca la suma utilizata din descoperitul de cont (cel atasat cardului de salariu) platesti automat dobanda pentru perioada utilizarii banilor, in timp ce la cardul de credit, daca ii rambursezi pe toti in perioada de gratie nu platesti dobanda.
    Subscriu la parerea cf careia cardul de credit este foarte periculos pentru cei care nu isi controleaza atent cheltuielile, dar foarte avantajos pentru cei care reusesc acest lucru.
    Cred ca e bine sa scoti de pe cardul de debit exact atat cat ai nevoie (cash); ar fi ciudat daca s-ar face cozi la bacomate in ziua de salariu ca sa-si retraga oamenii toti banii si sa-i tina la „saltea”, nu ar mai avea sens cardurile si in plus cred ca e periculos sa-ti tii toti banii in casa…
    Mai multa cultura bancara nu strica nimanui, tot ce trebuie sa faceti este sa va informati corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.