Investitii la bursa

Ghid bursier de Traian Stan

, , , , 5 comentarii

Orice inceput de drum este greu. In momentul in care pasesti pe un teritoriu nou, ai nevoie de informatii importante:   „harta terenului” si date despre experientele celor care au mai trecut pe acolo.

In trading (investitii pe pietele financiare) lucrurile stau la fel. In plus, trebuie subliniat faptul ca terenul pietelor financiare este unul greu, plin de pericole si de pradatori care pandesc la tot pasul. Tocmai de aceea ai nevoie de informatii de calitate, de la persoane care au experienta in acest subiect, care au rezistat ani la randul pe acest „teritoriu” si care, in plus, au facut profit.

Paradoxal, acest lucru este foarte greu de obtinut. Sunt foarte multe carti de trading, scrise de persoane care nu au lansat un singur ordin in viata lor, sunt foarte multi traderi de succes care nu vor sa vorbeasca despre experienta lor.

Pe de alta parte, sunt exceptii, traderi de valoare, care tranzactioneaza activ si care vor sa impartaseasca din experienta lor. Din pacate, asemenea exemple sunt rare in Romania.

Am placerea sa va propun tocmai un asemenea om si investitor, care tranzactioneaza si care, intr-o generozitate deosebita, isi pune experienta personala, dobandita pe pietele financiare, la indemana traderului incepator. Este vorba de Traian Stan.

Traian a scris sute de articole pe teme de investitii, atat pe internet cat si in presa romana, sub numele real sau sub pseudonim. Din acestea a strans impreuna articolele cu caracter educativ, pentru a realiza unul dintre primele ghiduri bursiere in limba romana, scris de un roman.

De la bun inceput trebuie sa subliniez ca e vorba de ani de munca. Ghidul este voluminos, incarcand sa abordeze toate domeniile de care are nevoie un trader, in educatia sa. Tinand cont de faptul ca s-au scris milioane de pagini in acest domeniu, a strange laolalta informatia si a o condensa, este o intreprindere cu adevarat grea.

Una dintre cele mai interesante abordari este insasi structura ghidului. El are capitole (as zice parti, alcatuite din capitole), avand complexitate crescatoare, organizate pe modelul sistemului educativ actual:

  • Capitolul nr.1 – GRADINITA Bursiera
  • Capitolul nr.2 – SCOALA GENERALA Bursiera
  • Capitolul nr.3 – SCOALA GIMNAZIALA Bursiera
  • Capitolul nr.4 – PROFESIONISTII

Pe rand, capitolele abordeaza acele  subiecte de care traderul incepator are nevoie, pentru a-si asigura bagajul minim de cunostinte:

  • despre investitii
  • despre pietele financiare
  • resursele investitorului
  • regulile de baza la bursa
  • din experienta investitorilor
  • despre pierderile la bursa
  • primii pasi la bursa
  • legislatie, norme, regulamente
  • analiza fundamentala
  • analiza tehnica (grafice,indicatori,metode…)
  • aspecte de psihologie a tradingului
  • ciclitatea pietelor
  • despre piata futures
  • despre piata forex

Valoarea extraordinara a acestui ghid este data de faptul ca:

  1. este scris de un autor roman, si se adreseaza publicului roman, cu particularitatile sale culturale
  2. este scris de un trader activ, care filtreaza informatiile teoretice prin prisma experientei personale

Cu alte cuvinte, mai bine nu se poate. Este o chintesenta a teoriei aplicate in practica. Sunt sigur ca Traian a scris acest ghid cu gandul la toata literatura pe care a citit-o, cu gandul la o carte ipotetica, pe care i-ar fi placut s-o citeasca, atunci cand s-a apucat de trading.

Este, fara indoiala, o mare realizare, o resursa inestimabila pentru traderul incepator, in cautarea de informatii de calitate. O recomand din tot sufletul si o prezint ca o lectura obligatorie, de inceput, pentru cei care pasesc pentru prima data pe teritoriul investitiilor la bursa.

Fara indoiala, dupa ce citeste acest ghid, investitorul incepator are larg deschisa in fata sa perspectiva literaturii de specialitate si poate incepe cu dreptul sa-si aleaga modelul de tranzactionare si cartile potrivite, care sa-l ajute in cimentarea cunostintelor sale.

Vreau sa-l felicit personal pe Traian pentru aceasta realizare si astept cu interes publicarea  ghidului in versiune tiparita. Pentru moment puteti consulta acest ghid gratuit, pe internet, dand click aici.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Ghid bursier de Traian Stan

  1. Dann zice:

    Multumim domnul Luca pentru articol. Chiar e nevoie de astfel de Ghiduri pentru traderii incepatori romani. 🙂

  2. Pingback: Tweets that mention Ghid bursier de Traian Stan | Milionarul Mioritic -- Topsy.com

  3. mihai nicolau zice:

    salut,

    recenzia suna „apetisant”, dar resursa nu se mai gaseste in locul mentionat aveti idee daca se poate gasi in alta parte?

    multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.