Finante personale

Alternative la bani- Introducere

, , , , 4 comentarii

Cuprinsul seriei Alternative la bani

 1. Alternative la bani- Introducere

Sistemul monetar actual patrunde in realitatea noastra de indata ce deschidem ochii spre lume. Luam banii ca un dat, ca un rau necesar, fara de care nu ne putem cumpara supravietuirea. De fapt, realitatea pe care o percepem este una falsa, pentru ca supravietuirea noastra depinde doar de noi si de deciziile pe care le luam.

Daca vrem sa traim sub „constelatia banilor”, va trebui sa platim un tribut. Pentru unii nu conteaza, pentru altii pare prea mult, pentru o minoritate care prinde forta constituie un atentat la propria independenta. Ca urmare, aceasta minoritate cauta solutii. Ele se afla in jurul nostru, au existat in istorie si continua sa apara in zilele noastre, ca o reactie fireasca la un sistem departe de a fi perfect si, uneori, ca reactie la un sistem ce este perceput a fi  injust.

Alternativele la bani nu sunt putine si, cum arata experienta altora, viabile si functionale, in functie de determinarea pe care o are initiatorul sistemului.  Ele sunt:

Moneda alternativa locala

Este o moneda emisa de o autoritate locala sau pur si simplu de un grup de initiativa. Ea este in circulatie pe o zona geografica limitata, fiind folosita doar de locuitorii zonei. De obicei e convertibila fata de moneda tarii. De cele mai multe ori devine mai populara ca „banii oficiali”

Moneda alternativa complementara

Este o moneda care functioneaza in paralel cu moneda nationala, de multe ori nefiind restrictionata la o anumita regiune. Exista variante de moneda alternativa complementara cu circulatie internationala.

Moneda bazata pe timp

Este o moneda alternativa care are ca unitate de masura ora de munca.

Barterul

Prin barter se intelege liberul schimb al marfurilor sau serviciilor. Poate avea o forma libera, neorganizata sau o forma structurata, care se bazeaza pe existenta unei comunitati liber consimtite.

LETS

Local Exchange Trading System este un gen de bursa locala unde se realizeaza schimbul de marfuri si servicii. Este un sistem organizat de barter, unde o autoritate centralizata tine evidenta valorii serviciilor si produselor si a schimburilor intre membrii organizatiei.

Vouchere

Sunt hartii doveditoare prin care purtatorul poate beneficia de bunuri sau servicii cu o anumita valoare monetara. Cel mai simplu si cunoscut exemplu sunt bonurile de masa.

In articolele viitoare voi examina mai de-aproape fiecare din aceste sisteme.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Alternative la bani- Introducere

 1. titanium_fla zice:

  problema nu e ca nu se gasesc solutii la sistemul monetar actual ci ca tu trebuie sa platesti taxe conforme sistemului monetar actual, daca tu faci barter cu toata lumea si poti sa te intretii e ok, dar ce faci cand vine sistemul sa iti ia taxele care i se cuvin pentru faptul ca tu existi ? el vrea bani din sistemul monetar impus de el, acolo e problema.

  si de gasit gaseste motive sa te taxeze, pamantu de sub casa ta nu e al tau, azi maine nici aerul care il respiri, si pamantul care il lucrezi si el are o taxa anuala care intotdeauna va fi cel putin un pic mai mare decat poti tu sa iti permiti sa dai inapoi (vezi Morometzii, si Moromete facea barter dar tot trebuia sa participe cumva la sistemul monetar instaurat)

  poti sa dai exemple de monede alternative care nu sunt declarate in afara legii ?

 2. stefan zice:

  Legat de .ro; mai avem si altceva in afara de vouchere si „barter liber” (aka vanzarile „schimb pe schimb” )?

 3. Luca Dezmir zice:

  e drept, statul te taxeaza pentru orice considera el ca te poate taxa, pentru ca statul este cel care a preluat „atributele” monarhului absolutist. mai multe despre aceasta si despre sistemul de taxare gasesti in „iesi din labirint” 🙂

  despre monedele alternative care sunt legale, da, sunt exemple, nu in Romania, ci in Canada. o sa vezi in articolul dedicat monedelor alternative…

 4. Luca Dezmir zice:

  moneda alternativa dar care, dupa cate stiu eu, necesita aprobare de la BNR…
  momentan nu a incercat nimeni sa implementeze o moneda alternativa in romania…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.