Investitii imobiliare

Cc: Piata imobiliara: povestea unui caderi cu sfarsit necunoscut

, , , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Tocmai citeam un articol in care se spunea ca in ultimul an si jumatate pretul apartamentelor a scazut in medie cu 40%. O reducere drastica, resimtita mai mult in Bucuresti decat in restul tarii (detalii aici).

Piata imobiliara este intr-un declin ce nu are nici cea mai mica tendinta de incetinire. Nici macar incercarile guvernului de a tempera lucrurile, prin lansarea programului Prima Casa, nu au dat rezultate. Analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu vorbeste, intr-un articol din Banii Nostri de o posibila abandonare a programului de catre guvern, odata cu noua coalitie care ar putea ajunge la putere.

Prima Casa era menita sa stimuleze vanzarea locuintelor noi, catre acei care doreau sa achizitioneze pentru prima data un imobil. A ajuns sa fie un program „pentru toata lumea” si a favorizat achizitia apartamentelor vechi. Doar 28% din credite au fost alocate pentru apartamente construite dupa 2008 (sursa).

Intr-un articol din luna mai 2009 spuneam ca preturile imobilelor se vor adapta pentru a intra in „raza de actiune” a sumei maxime din cadrul „Primei case”. Se pare ca am avut dreptate , deoarece „Prima Casa” a avut un efect de „Pat a lui Procust”: apartamentele ieftine s-au scumpit iar cele scumpe s-au ieftinit (sursa). Dar nici acest lucru nu a ajutat prea mult, pentru ca numarul contractelor incheiate a fost mai mic decat cel asteptat (aici ai informatii recente despre program).

Mai poate ceva (sau cineva) salva piata imobiliara romaneasca de o continuare a caderii? Ma indoiesc. Trendul este mult prea bine cimentat; el va trebui „sa-si faca treaba”, adica sa continue pana isi va consuma parcursul. Doar o revenire economica va putea alunga psihoza negativa a marii mase a cumparatorilor, sigurul element care poate cu adevarat sa modifice cererea. Revenirea economiei romanesti pare sa fie dincolo de 2010, iar dupa revenire mai trebui sa treaca ceva vreme  pentru ca piata sa arate semne de crestere.

O asemenea evolutie ar produce o continuare a blocajului, care ar afectat intregul sector de populatie ce are o legatura oarecare cu piata imobiliara, persoane in calitate de vanzatori, cumparatori sau investitori. Singurii avantajati ar putea sa fie cei care au bani pusi deoparte pentru asemenea vremuri interesante, dar chiar si ei sunt in expectativa, pentru a prinde scaderea pietei la maxim.

Voi in ce situatie sunteti?

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Piata imobiliara: povestea unui caderi cu sfarsit necunoscut

 1. Stefan Murgeanu zice:

  unul din primele lucruri benefice ale acestei prabusiri este ca le-a mai dat peste bot speculatorilor si dezvoltatorilor carora marje de zeci sau sute de procente li se parea ceva normal

  sper ca pe viitor pretul pietei sa fie dictat in proportie mai mare de nevoia si cererea reala de pe piata, si nu de trendurile dictate de speculatori, `specialisti` imobiliari facuti peste noapte sau `dezvoltatori` care cu un an in urma faceau taxi

  succes 🙂

 2. mortal zice:

  io tot nu am inteles sintagma „salvarea pietii imobiliare romanesti”… HELLOOOO… piata se regleaza SINGURA !!!! in functie de cerere si oferta… asa ca nu mai bateti aiurea apa’n piua ca speriati populatia.
  cine va dori cu adevarat sa-si ia ceva isi va lua cand va avea bani si cand (mai ales) pretul cerut este in limita acceptantei persoanei respective.
  restu’ (adica speculatorii) sa faca lobby in continuare pentru „salvarea pietei imobiliare” si sa se planga pe toate site-urile/blog-urile/tv-urile/etc. UE… na, c’am zis-o !

 3. Luca Dezmir zice:

  mortal,

  iti recomand sa citesti textul articolului cu atentie, nu pe diagonala, inainte de a lasa comentarii fulminante.

  in cazul in care ai scapat pasajul, ti-l reproduc aici:

  „Mai poate ceva (sau cineva) salva piata imobiliara romaneasca de o continuare a caderii? Ma indoiesc. Trendul este mult prea bine cimentat; el va trebui “sa-si faca treaba”, adica sa continue pana isi va consuma parcursul.”

  cum spuneam, trendul (adica evolutia pietei) trebuie „sa-si faca treaba”. deci nu promovez „salvarea pietei imobiliare romanesti” pe acest blog, cum se intelege din comentariul tau.

 4. GM zice:

  Buna ziua,
  Informatii pertinente si detalii interesante despre piata imobiliara puteti gasi pe Facebook la userul Realitatea Imobiliara TavanulFals.
  Ca si pe blogul TavanulFals, de asemenea.
  Succese in continuare Luca, faci o treaba buna!
  GM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.