Finante personale

Cc: Cum o preferati: lunga sau scurta?

, Un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Nu e vorba despre cafeaua de dimineata.
Te intreb despre criza economica actuala.

In primele luni de la declansare crizei, o mare parte din populatie a ales sa ignore stirile falimentelor bancare si prabusirea bursei americana. A urmat caderea BVB (Bursa de Valori din Bucuresti), a urmat prabusirea leului.

Curind, toate emisiunile de stiri vorbeau despre criza. Pe orice canal ai fi schimbat, jurnalele contineau invariabil cel putin un reportaj despre scaderea economica din SUA sau cresterea numarului de someri din Romania.

Incet-incet lumea s-a obisnuit si a intrat in crisis mode (s-a adaptat psihologic la criza). Acceptarea e primul pas. Ce urmeaza?

Desigur, (aproape) fiecare dintre noi isi doreste ca aceasta criza sa se termine repede. Iar personalitatile din pozitii cheie de conducere, incepind cu Ben  Bernanke (seful FED), trecind prin Barack Obama (presedintele SUA) si ajungind la presedintele nostru, Traian Basescu, fie ne asigura ca vom depasi criza la finalul acestui an (in cazul primilor doi), fie ne spune ca aceasta criza va atinge usor Romania (dupa care insista pe un acord de imprumut cu FMI…).

Nu voi intra in detalii legate de interrelatia dintre politic si economic. Vreau sa va supun atentie doua pareri care  contrazic versiunea pe care o flutura factorii de decizie din zona politicului. E vorba de Robert Kiyosaki si Nouriel Roubinni.

Ambii sint personalitati mai mult sau mai putin cunoscut (daca n-ati auzit de ei va recomand sa vizitati link-urile prezente la numele lor) si mai mult sau mai putin contestate.

Ce spune Kiyosaki?

Kiyosaki tocmai a inceput sa scrie online o carte intitulata Conspiratia celor bogati, despre care am scris in Milionarul Mioritic. Intr-un recent clip video, el ne avanseaza ideea ca guvernantii americani induc in eroare (ca sa nu folosesc un cuvint greu) publicul in legatura cu criza prezenta. El indeamna oamenii la atentie marita, la urmarirea situatiei, incercind sa le sugereze ca e posibil ca timpurile grele pe care le traim sa se prelungeasca.

Ce spune Roubini?

Roubini a fost atacat vehement in 2005 cind, in plin avint al pietei imobiliare americane, a spus ca aceasta situatie va fi urmata de o criza de proportii. Majoritatea dintre cei pasionati de economie nu auzisera atunci de Roubini iar majoritatea dintre noi nu stiu nici astazi cine e  Roubini si afirma cu tarie despre criza de acum ca a aparut pe neasteptate si nu a putut fi prezisa de nimeni.

Roubini, referindu-se la desfasurarea crizei, spune intr-un articol recent ca ne asteapta doua scenarii:

  1. recesiune in forma de U, varianta pe care o apreciaza a avea un procent de  probabilitate de 66%, in care economia, dupa atingerea caderii maxime, va mai sta la nivelul minim pentru un timp dupa care va reincepe cresterea
  2. recesiune in forma de L in care dupa atingerea caderii maxime a economiei, aceasta va stagna la acel nivel minim

Nici una din aceste prognoze nu coincide cu cea avansata de conducatorii politici (recesiune in V, in care economia, dupa cadere maxima are o rapida reluare a cresterii). Personal eu votez cu Roubini.

Nu conteaza cine are dreptate. Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se va intimpla. In schimb e esential sa va desprindeti de varianta pe care v-o furnizeaza cu insistenta politicienii, prin intermediul mass mediei si sa plecati urechea spre alte surse de informare. Trebuie sa intelegeti ca e posibil ca lucrurile sa continue sa se deprecieze (cel putin pina in 2010, cum spune Roubini) dupa care vom avea probabil faza orizontala din U sau, mai rau, faza orizontala din L, care se poate prelungi… nedefinit.

E momentul, cum spune Kiyosaki, sa intelegeti ca trebuie sa iesiti din aceasta criza prin forte proprii. Nu va bazati pe guvern, pe politicieni, pe spusele specialistilor. Cautati o cale de a va spori veniturile, gestionati cu atentie cheltuielile si pregatiti-va pentru ce e mai rau. Daca va fi mai bine, pentru voi va fi si mai bine.

E momentul… Nu ezitati!

Bibliografie

Articolul CNBC despre predictiile lui Roubini.

Mai jos va propun spre vizionare clipul lui Robert Kiyosaki.

Robert’s Response… from Conspiracy of the Rich on Vimeo.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Cc: Cum o preferati: lunga sau scurta?

  1. andrei zice:

    Va salut cu respect.

    Chiar citeam in urma cu cateva zile un articol si cel mai optimist scenariu avansat de Nouriel Roubini anunta o criza economica care va dura cel putin pana la sfarsitul anului 2010 (cred ca era varianta U). Acum legat de recesiunea in forma de L, Roubini a plusat mai mult decat era cazul, poate si ca sa-si merite in continuare reputatia de „dr. Doom”. Pe de alta parte… scenariul este infricosator, macar si pentru faptul ca nu se intrezareste proverbiala luminita de la capatul tunelului. E rau cand sti… dar e si mai rau cand nu sti.

    Ca o paranteza, aceasta criza economica imi aminteste de primul razboi mondial (sau mai precis de ce am vazut in documentare sau am citit referitor la prima conflagratie mondiala). In 1914 toata lumea credea ca se va termina pana la Craciun. In 1915, „absolut” toata lumea era convinsa ca nu avea sa mai dureze foarte mult. S-au inselat. A mai durat inca 2 ani, suficient cat sa se ajunga la 10.000.000 de morti (doar din randul militarilor) si 20.000.000 de raniti. Ca sa inchei paranteza, si aceasta criza o sa „ingroape” pe multi si personal, nu sunt foarte optimist. Dealtfel nu vad cum s-ar putea redresa situatia, in conditiile in care noi punem impozit forfetar pe cifra de afaceri de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.