Carti, filme si evenimente

Recenzie post eveniment: Comunicarea de impact

, , , 2 comentarii

Ca urmare a participarii la un seminarul  organizat de Raluca Mohanu in seria Pasi spre schimbare, Mihaela Gheorghe ne prezinta o cronica post-eveniment, cu aceasta ocazie lansandu-se  ca autor colaborator la Milionarul Mioritic. Va invit sa cititi articolul ei.

Ca un frumos cadou de Pasti, am primit de la Luca Dezmir o invitatie sa particip la seminarul Ralucai Mohanu “Comunicarea de impact sau despre arhitectura limbajului”, din seria Pasi pentru schimbare.

Marti, 28 aprilie, m-am pregatit sa fiu un soi de Gulliver in Brobdingnag, tara Uriasilor. Ma gandeam cum o sa inteleg eu limbajul trainerilor, si mai ales ca asta era a o etapa din seria intilnirilor lunare, la care eu nu fusesem…

Dar a fost cu totul altfel! Pe Raluca o stiam din poza de autor de pe Empower.ro. Ceea ce poza nu putea sa transmita este zambetul. Caldura unui zambet care te face instant sa te simti bine si sa te destinzi. Gata sa faci pasii spre schimbare.

In atelierul de vreo douazeci de persoane m-am simtit imediat ca intre prieteni. Oameni din diverse zone de preocupari profesionale, impartasind un interes comun pentru a isi cunoaste si imbunatati modul in care comunica. Am intalnit-o si pe Daniela David, care scrie tot pe Empower.ro. Ne-am bucurat si am lucrat impreuna.

Prin simplul exercitiu de prezentare a participantilor si prin ascultarea modului in care se prezinta cineva, Raluca ne-a introdus deja in lumea tiparelor lingvistice. Si a punctat intii de toate ceea ce este esential de retinut: comunicarea inseamna „punere in comun”.

De aici si rezolvarea, in intentia noastra de a comunica. Toti dorim sa transmitem un mesaj si sa ne facem auziti si intelesi. Pentru asta, avem nevoie de a gasi modalitatea de transmitere a mesajului astfel incit „celalalt” sa prinda ce am vrut noi sa trasmitem. Asta se face pe baza unui limbaj comun.

Ma folosesc aici de suportul de curs primit de la Raluca, suport in care am gasit foarte bine explicat ca simplul dialog nu inseama comunicare.
” Comunicarea este un concept care ne poate duce in eroare. Deoarece, ceva spus nu inseamna ceva auzit. Ceva auzit nu inseamna neaparat si ceva inteles. Ceva inteles nu inseamna si ceva cu care celalalt este de acord. Ceva cu care celalalt este de acord nu inseamna si ca va actiona”. (Raluca Mohanu)

Descoperind structurile limabjului, pe baza programarii neuro-lingvisitce (NLP), putem vedea usor cum comunica unii si cum o fac ceilalti.
Asta mi-a placut fantastic in atelierul Ralucai! Prin cateva exercitii simple, am putut sa ne dam seama cum facem noi „pachetul” informatiei si cum il primesc ceilalti, in functie de structura limbajului lor.
Cum unii, in comunicare, folosesc expresii de tipul „vreau sa obtin, „sa realizez”, „sa am”, „sa ating”, etc., verbe si expresii care arata apropierea de ceva. Altii folosesc pe „vreau sa ma asigur ca”, „sa prevenim”, „sa scap de”, „fara”, etc, fiind inclinati spre a se indeparta de ceva.

Pe caz concret, cei din sala au inteles cum, in sedintele lor de vinzari, de pilda, este dificil sa sustii un proiect pe limbajul „apropierii”, in fata cuiva care, din pozitia de sef, era orientat pe schema „indepartarii”. Ei, si atunci cand vrei sa trasmiti mesajul, cand vrei sa realizezi un anume impact, e esential sa recunosti stilul de abordare, de constructie a comunicarii celuilalt, pentru a vorbi pe limba lui.

Acest limbaj comun, gasit si folosit pentru realizarea unui anume scop – cel pentru care facem actul comunicarii – este deosebit de important in toate relatiile. El face sa trecem de neintelegere si sa construim ceva impreuna, in loc sa intoarcem spatele unul altuia, imbufnati ca nu am fost intelesi. De fapt, noi trebuie sa ne facem intelesi. Asta e o adevarata arta. Secretele ei, iata, sint dezvaluite de Raluca.

Cu foarte mare impact in diverse domenii: vinzari, recrutare, copywriting, dezvoltarea propriei cariere, modelul LAB Profile (Language and Behavior Profile) ajuta enorm in a stabili cadrul in care „se misca” fiecare – eu si partenerul meu de dialog – astfel incit sa descoperim limbajul comun si sa vorbim aceeasi limba.

Inca ceva, foarte important, ne-a fost dezvaluit de Raluca. Invatind ce spun eu si ce aude, sau mai bine zis vrea sa auda „celalalt”, pot face ca mesajul meu sa isi gaseasca poarta spre urechea lui.
Un caz discutat a fost cel in care o persoana transmite mesajul de tip „optiuni”, prezentand variante, posiblitati, alegeri. Partenerul de discutie, construit pe sistemul „proceduri” – care cere sa i se prezinte pasi, etape, mod de realizare step-by-step -, se asteapta la scenarii, nu la prea multe variante, care il coplesesc… Prin scurta, dar consistenta dirijare a dialogului, Raluca a adus pe cea care prezentase impasul in comunicare la a vedea limbajul comun. Si, foarte usor, au aparut si solutiile, variantele de vorbit aceeasi limba…

Mie mi-a prins tare bine toata aceasta incursiune in arhitectura limbajului, fiind tot timpul intr-un soi de film interior in care mi-am vazut felul in care comunic la noul loc de munca. Ce noroc am avut sa ma prind de modul in care sefa mea isi structureaza comunicarea! Ceva-ceva prisesesem eu, dar acum ma simt deja inarmata cu tot ce trebuie. Si unde mai pui ca m-am prins si de cum imi construiesc eu comunicarea. Deja am facut un mare pas spre schimbare. Spre imbunatatirea comunicarii cu oricine.

Pentru toata aceasta fantastica lucrare facuta doar in trei ore, si mai ales pentru modul direct si cald in care ne-a facut sa ne desfasuram, invatind pe loc si inca multe, multumesc din suflet, Ralucai Mohanu!
Si la fel, multumiri de dar lui Luca!

PS: Deja ma gandesc la urmatorul seminar al Ralucai: „Mentalitatea abundentei”. Suna grozav, nu-i asa?

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Recenzie post eveniment: Comunicarea de impact

  1. Mihai B. zice:

    Excelenta ideea de recenzie post eveniment, mai ales cand cel care a primit are aceasta capacitate deosebita de a da mai departe. Multumim Mihaela, multumim Luca.

  2. Luca zice:

    seria de articole despre evenimente (seminarii, traininguri, etc.) a fost gandita asa, articol-semnal plus articol-recenzie post eveniment.
    ma stradui ca fiecare dintre evenimentele prezentate sa aiba acest ‘tratament’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.