In atentia mea

Tot mai multi folosesc cuvintul ‘conspiratie’

, 3 comentarii

Mi-am tot propus sa scriu un articol (sau poate chiar o serie) despre teoria conspiratiei, un subiect care ma pasioneaza. Citesc cu placere teoriile consirationiste, cel putin la nivel de joc intelectual (ce-ar fi daca…) pentru ca multe dintre ele, chiar daca sint puerile sau aberante, ma informeaza despre fatete ale realitatii pe care nu le gasesti in fluxurile de stiri. Cind dau de ceva interesant ma informez de pe internet si incerc sa gasesc surse cit mai credibile.

secret

Asa am aflat de autori sau scriitori interesanti, care au abordat teme cum ar fi sistemul monetar actual, problematica hegemoniei SUA, etc.,  persoane solid ancorate in politologie, economie, sociologie.

Revenind, voi spune ca teoriile conspirationiste despre cauzele crizelor care apar periodic in economia mondiala sunt variate. Cele mai populare sint cele care se refera la un grup de persoane greu de identificat, apartinind unei/mai multor societati secrete (masoni, illuminati, etc.)  care influenteaza situatia la nivel global prin pirghii specifice pentru a produce un control total asupra economiei mondiale, in esenta pentru a ne face sclavii lor din punct de vedere financiar.

Trecind peste aceasta ipoteza pe care momentan nu vreau s-o comentez (e un subiect suculent pe care il voi aborda in seria despre conspiratii), nu pot sa nu subliniez faptul ca exista o tendinta naturala a oamenilor, indiferent de scara sociala, economica sau culturala pe care se afla, de a se grupa in functie de interese comune, de a coaliza. Din acest punct de vedere este o greseala sa negi existenta acestei tendinte care se manifesta si la nivel inalt din punct de vedere al puterii economice, si cind spun acest lucru nu ma refer la organizatii de tip statal ci la indivizi sau familii care au acumulat enorme active financiare, in diferite forme de manifestare, mai ales la nivel financiar-bancar. Ca atare, chiar daca aceste grupuri de persoane nu actioneaza ca parte a unei conspiratii clasice (desi nu exclud in totalitate aceasta posibilitate), ele se vor coaliza cu scopul de a-si mari averile si a-si consolida influenta la nivel global.

Aceste grupuri, fie ca au declansat criza actuala conform unei agende bine puse la punct (conform teoriei conspiratiei) fie sint parte din aceasta criza (adica sufera din cauza ei). Indiferent de situatie, persoanele in cauza vor lucra concertat pentru a a profita de aceasta situatie, la fel cum au profitat de cresterea economica.

Pornind de la aceste supozitii, nu poti sa nu gusti articolele sau cartile care apar in acest moment pe net. Voi face din nou referire la ‘Conspiratia bogatilor’ , carte cu acces gratuit pe care Robert Kiyosaki o scrie in acest moment, sau la articolele pe care specialistii in economie le publica despre desfasurarea actualelor evenimente de pe scena economica.

E clar ca acesti specialisti, atunci cind spun ‘conspiratie’ nu se refera la teoriile clasice conspirationiste, ci la conceptul pe care l-am detaliat mai inainte. E bine de retinut ca, in acest moment, publicul american (mai bine zis acea parte a publicului care e preocupata de aspectele economice) este extrem de indignat de modul in care se folosesc banii distribuiti de administratia americana, bani de ‘bailout’, de rascumparare (sprijinire) a industriei financiar-bancare din SUA. Lipsa de transparenta, folosirea arbitrara a sumelor, transferuri ‘ciudate’ ale banilor intre banci si companii de asigurari (sursa), afisarea de profit dupa primirea banilor din bailout la unele banci (sursa) sint numai citeva dintre temele de discutiilor.

Ca atare nu m-a mirat sa citesc un articol inflamant al preferatului meu, analistul Paul B. Farrell in Marketwatch, care sare la gitul bancilor, mai bine zis a lui Goldman Sachs, afirmind, nici mai mult nici mai putin, ca detine la degetul mic democratia americana. Nu voi detalia articolul, va las placerea lecturii (pentru cititorii de limba engleza) pentru ca articolul este scris remarcabil, in stilul sau caracteristic. Tot pe aceiasi tema, adica aria conspiratiei, Farrell propune articolele si cartile din care s-a inspirat, pe care le voi cita si eu (pentru ca nu exista link-uri spre ele in articolul original).

Trecindu-le in revista, nu pot sa spun decit ca existenta a fosti angajati Goldman Sachs (in posturi importante de conducere) , actualmente prezenti in puncte cheie ale guvernului SUA, a unor giganti financiari sau a unor organizatii suprastatale (cum e UE) sau parastatale (Banca Mondiala) in ziua de azi este cel putin … interesanta, daca va supara termenul ‘deranjanta’.  De parca Goldman Sachs ar fi halta obligatorie de trecere inspre acest gen de functii. Chiar ca seamana cu tentativa unei organizatii de a-si plasa oamenii in zone strategice de comanda (era sa spun ‘si control’ cum e termenul militar incetatenit…). Ca sa fiu in tonul teoriilor conspirationiste, Goldman Sachs e probabil paravanul, in spate se afla de fapt altcineva (asa sa fie?).

Numarul de 700 de comentarii la acest articol (pina in momentul in care scriu articolul meu) spune suficient despre valoarea lui si greutatea subiectului. Arata clar ca publicul american incearca sa puna cap la cap evenimentele, chiar daca nu-i reuseste intotdeauna.

Referinte:

Jack Bauer can’t stop ‘The Goldman Conspiracy’ articol de Paul B. Farrel

Goldman Sach’s Alumni in Finance articol de Matthew Malone (specialist in economie si finante internationale)

The Quiet Coup articol de Simon Johnson (fost economist sef la Fondul Monetar International)

The Great Derangement, carte de Matt Taibbi (video promo foarte picant)

The Conspiracy Exposed de Matthew Malone (articol care nu e citat de Farrell dar e legat de subiectul nostru)

The Shock Doctrine: The rise of Disaster Capitalism de Naomi Klein (conferinta pe marginea cartii, video prezent mai jos)

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Tot mai multi folosesc cuvintul ‘conspiratie’

  1. Jules Verne zice:

    Filmul cu Naomi Klein e foarte interesant, l-am urmarit cu atentie, probabil si cartea e la fel de buna.

  2. Octavia zice:

    Problema e ca degeaba pui cap la cap evenimentele atunci cand efectul s-a produs si, din pacate, are consecinte ireversibile pentru unii.

  3. Luca zice:

    Octavia,

    numai din greseli si probleme poti invata.

    ele trebuie analizate, intoarse pe toate partile si trase concluzii.
    concluzile tardive te ajuta sa rezolvi problema aparuta si iti permit sa abordezi problemele noi cu o experienta de viata in plus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.