Finante personale

Despre negative equity pe bloguri si in presa de limba romana

, Lasa un comentariu

Cuprinsul seriei Negative equity

  1. Invata sa negociezi

Am observat ca, pe masura ce criza imobiliara din Romania se adinceste, tot mai multe bloguri si nu in ultimul rind presa scrisa aduc subiectul in discutie.

negative-equity

Voi prezenta doar blogurile si articolele de specialitate, din domeniul economic sau al finantelor personale.

Bloguri

khris.ro

Un blog pe care il urmaresc aproape de la aparitie este cel al lui Cristian Orgonas (khris.ro). Economist de formatie, Cristian scrie intr-un stil accesibil chiar si pentru cei care nu au terminat o facultate de profil. Articolul sau despre negative equity a avut un succes deosebit (mai mare decit al meu, trebuie sa recunosc…) avind 64 de comentarii pina la momentul in care scriu acest articol.

Se face o paralela cu pietele din SUA si UK care au avut problemele acestea inainte de noi si, spre deosebire de Romania, au mai experimentat fenomene de negative equity in timpul altor perioade de cadere a pietei imobiliare.

De apreciat la acest articol, ca de altfel la cele mai multe din articolele lui Cristian este ca el se documenteaza  inainte de a scrie ceva, ofera date, citeaza surse si analizeaza situatia, cum ar trebui sa faca fiecare autor care se respecta.

trenduri.blogspot.com

Desi nu a scris propriu-zis despre negative equity, Dan de la trenduri abordeaza piata imobiliara din Romania cu aceiasi luciditate cu care isi scrie articolele de analiza macroeconomica. Va recomand doua articole, unul despre situatia actuala iar altul despre bula imobiliara.

balonul-imobiliar.blogspot.com

Manole de la balonul imobiliar este, dupa cercetarile mele, cel care a scris primul, intr-un blog de profil, despre negative equity.  Articolul se margineste sa defineasca fenomenul si sa dea exemple dar acest lucru nu-i reduce din meritele.

Pentru informatiile pe care le aduce din domeniul imobiliar, balonul imobiliar este un blog care merita urmarit (cu filtrele de rigoare) fiind unul dintre (daca nu cel mai) vechi din bransa care trateaza imobiliarele.

Sint sigur ca mai sunt articole prin bloguri despre negative equity, dar nu am luat in vizor decit cele aparute pe blogurile de specialitate (cu profil economic, finante personale, imobiliare). Daca a mai scris cineva (repet, pe un blog de profil), imi cer scuze si il rog sa-mi trimita linkul articolului si il voi pune la un later edit.

Presa scrisa

Romania Libera editia de weekend

Leonard (multumesc Leonard) mi-a semnalat un articol din Romania Libera, articol scris de Ovidiu D. Popica (aveti aici un interviu care i-a fost luat pentru ca am cautat si se pare ca nu are blog),  aparut in editia din 25 aprilie 2009 care introduce terminologia de investitie aligator.

Trebuie sa recunosc cu sinceritate ca nu auzisem pina la acest articol despre acest termen, ceea ce m-a facut sa caut. Ca atare am ajuns la aceasta explicatie din Investopedia.

In traducere, o proprietate aligator se refera la o investitie imobiliara care consta intr-o proprietate achizitionata pentru a fi inchiriata dar chiria adusa este sub nivelul cheltuielilor totale  (rata creditului imobiliar de achizitie, cheltuieli de administrare, taxe si impozite…) Ca atare investitorul se afla intr-un flux de numerar negativ (negative cash flow) si trebuie sa scoata bani din buzunar, luna de luna, pentru a mentine proprietatea pe linia de plutire din punct de vedere financiar, desi el dorea sa obtina profit.

Articolul in cauza prezinta, conform autorului, un exemplu preluat dintr-un caz real, al unui apartament din Bucuresti care a intrat in negative equity, din punct de vedere al proprietarului.

Va invit sa cititi articolul care se afla si pe internet la aceasta adresa. Ii multumesc lui Ovidiu pentru mentionarea Milionarului Mioritic  pe care o face in paginile ziarului.

🙂

Din nou lansez invitatia de a-mi sugera linkuri spre articole aparute in presa scrisa, despre negative equity. Puteti propune asemenea articole lasind un comentariu la acest articol.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.