In atentia mea

Din nou la Start

, , , 2 comentarii

Adolescenta mi se pare a fi cea mai interesanta perioada din viata unui om. Dincolo de problemele specifice care apar la aceasta virsta (schimbarea corpului, a perceptiei despre sine si viata, probleme de comunicare cu cei de aceeasi virsta, cu adultii si multe altele), ramine zona din existenta noastra cind se formeaza personalitatea si modul in care relationam cu realitatea.
asonline

Atunci incepem sa ne definim cu adevarat ca o persoana de sine statatoare, percepem pentru prima data universul inconjurator si incercam sa vedem in ce masura avem puterea sa-l schimbam. Din nestiinta si lipsa de experienta credem ca orice este posibil. Partea haioasa este ca aceasta credinta interioare este…  adevarata; am nimerit-o din prima. Chiar putem sa schimbam lumea din jurul nostru si sa o influentam in asa fel incit sa devina ceea ce dorim.

Din pacate majoritatea adultilor (inclusiv parintii) incep sa atace aceasta senzatie extraordinara (ca poti schimba lumea) pe care o simte fiecare adolescent. „Tu chiar crezi ca poti sa modifici starea actuala?”, „Lasa copilariile, realitatea e altfel, dura si necrutatoare!” sint lucrurile pe care le aude aproape zilnic un tinar. Acest asalt nu inceteaza pe tot parcursul vietii si duce, in final la abandon: tinerii ajung sa creada ca, intr-adevar, nu pot face nimic. In acel moment renunta la visul lor, acea sclipire de geniu care sta in interiorul fiecaruia dintre noi. Abandoneaza viziunea vietii pe care doresc sa o traiasca doar pentru ca li se spune: „e imposibil”.

In domeniul dezvoltarii personale, toate eforturile specialistilor (psihologi, experti in NLP, analiza tranzactionala, etc.) se concentreaza asupra adultilor, care din start sint „defecti” si vor sa „se repare”. Ei vor sa-si redobindeasca puterea de a visa, capacitatea de a se schimba in asa fel incit sa poata sa-si atinga scopurile, cit mai usor si cit mai repede. Toate eforturile se indreapta spre acesti oameni care „trebuie tratati”. Specialistii uita, din neglijenta sau poate din lipsa de stimulare financiara, ca e mai usor sa previi decit sa vindeci.

Despre ce e vorba? Dezvoltarea personala a adolescentilor.

De ce sa cresti increderea in sine, motivatia si sa construiesti optimismul cind e mult mai usor sa le ocrotesti? Pentru ca adolescentii debordeaza de incredere, plesnesc de motivatie si expodeaza de atita optimism. Pe care le vor pierde datorita asaltului adultilor de care am vorbit mai inainte.

Lipsa de stimulare financiara? Da, adolescentii n-au bani ca sa plateasca un curs sau un seminar iar parintii lor cred ca a spune unui tinar ca visele se pot indeplini il indeamna spre sinucidere sociala. Si uite asa nimeni nu se ocupa de dezvoltarea personala a adolescentilor care sint lasati sa se formeze sub aripa zisa protectoare (de fapt inhibitoare) a adultilor.

Aceasta lipsa de interes este mai mult decit daunatoare atit pentru tineri cit mai ales pentru societate in general. Noi, ca specie, progresam tocmai datorita acelor indivizi care ies din norme, care incearca noul in momentul in care alearga dupa un ideal propriu.

Nu incetez sa ma entuziasmez la gindul ca un mai mare numar de asemenea „proscrisi” vor putea duce la un salt senzational in toate domeniile activitatii umane. Cei care au reusit, cei care au gasit calea, modalitatea, mijlocul prin care sa-si atinga viziunea au datoria sa le arate adolescentilor ca este posibil si sa le spuna cum sa faca. Cei care se ocupa cu realizarea de cursuri, seminarii, cu scrierea de articole si carti pe domeniile eficientei personale trebuie sa-si indrepte atentia spre virsta cu cele mai mari potentialitati.

Am reusit sa string un nucleu de oameni care impartasesc acest deziderat, oameni care vor sa transmita din cunostintele lor exact la segmentul de populatie care poate avea un impact major in viitor, daca isi mentin acele caracteristici mentale care caracterizeaza succesul. Ei vor scrie zilnic articole de dezvoltare personala in primul si singurul site (pentru moment) dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti.

E vorba de Avantaj la start Online, fratele de pe net al proiectului AVANTAJ LA START.

Este o initiativa care doreste sa ofere adolescentilor idei si concepte menite sa le permita sa-si mentina vii idealurile si modul special in care vad viata la aceasta virsta, sa le furnizeze tehnici si medode care sa le imbunatateasca eficienta cu care influenteaza oamenii si realitatea din jurul lor.

Proiectul este deschis catre cei care rezoneaza la aceste idealuri, care doresc sa schimbe ceva in situatia actuala, care cred ca tinerii merita un ajutor. Asteptam la site atit oferte de la autori cit si parerea cititorilor, chiar daca au depasit virsta inceputului de drum. Ei ne pot sustine prin comentarii si impresii, care sa aduca o parere proaspata despre subiectele abordate si o senzatie de real prin impartasirea experientei personale. Toti adultii am fost adolescenti si cu totii am putea spune cite ceva despre aceasta virsta, cu mintea celui de acum.

Va invit la Avantaj la start Online, va chem alaturi de noi!

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Din nou la Start

  1. Concediaza-ti seful! zice:

    Luca,

    mi-am permis sa citez un paragraf destul de lung din articol pe forumul bestjobs (am dat si un link) deoarece se potrivea perfect in context

    este vorba de felul cum tinerii isi pierd visele si entuziasmul din cauza ca li se tot spune ca `este imposibil`

    succes 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.