Finante personale

Stress Test: Raiffeisen Bank

, 35 comentarii

Cuprinsul seriei Stress Test: bancile

  1. Stress Test: bancile

Trebuie sa va fac o marturisire: acest stress test si-a lasat o impresie nemuritoare in amintirile mele.

raiffeisen

Asta-i sigla. Si daca dai click pe linkul urmator (si il deschizi cu un program care citeste fisiere .swf) vei asculta o melodie simpatica pe care o poti auzi daca intri pe site-ul lor. In rest totul e… vedeti voi cum e.

Era o zi insorita, o raritate pentru iarna asta. Pe mine ma bine dispun zilele insorite, ma incarca de energie pozitiva. Am trecut pe linga o agentie de la  Banca Romaneasca dar nu m-a inspirat. Am plecat in treburile mele apoi, dupa vreo treizeci de minute, ma gaseam linga o agentie de Raiffeisen. Am intrat.

Primele impresii erau negative:

  • tejgheaua care imi repugna, la care  stateau aliniati, ca pe vremea impuscatului, clientii, asteptind cuminti sa le vina rindul
  • inghesuiala; lume iritata, pentru ca eram la trei zile inainte de Craciun, cind fiecare are o lista interminabila de locuri in care trebuie sa mearga si lucruri care trebuie cumparate
  • toata agentia nu avea mai mult de 12 metri patrati si consta in pultul respectiv plus o masa pentru clientii persoane fizice; care era goala.

Am intrat, totusi. Nici un om de paza. Nici n-avea unde, in chicineta aia. Cind am inchis usa, rindul s-a intors spre mine, intr-o miscare plictisita de genul „ia sa mai vedem cine ingroasa laptele”.

M-am uitat interogator spre biroul gol. Am intrebat persoana care statea in fata biroului daca asteapta o functionara. A raspuns negativ.

In acel moment a aparut o doamna: cel mult 30 de ani, venind dintr-un coridor, din spate. Am initiat contactul vizual si i-am zimbit, in speranta ca ma baga in seama. M-a vazut: „Cu ce pot sa va ajut?”

-As vrea citeva informatii despre deschiderea unui cont bancar.

-Poftiti inauntru!

In naivitatea mea de client m-am simtit flatat: banuiam ca „inauntru” inseamna biroul din spate, care era al sefului de agentie. Eram tratat regeste! Primele impresii negative s-au topit intr-o bunavointa care mi-a aparut de nicaieri.

Am dat sa ma asez dar am fost interpelat brusc:

-Dati-mi buletinul ca sa va iau datele.

Soc. Am raspuns, iritat de neatentia functionarei:

-N-am venit sa deschid un cont ci sa aflu informatii despre serviciile Dvs.

Ulterior, cind i-am povestit sotiei intreg „episodul Raiffeisen”, mi-a spus ca aici am gresit: nu trebuia sa-i raspund cu o propozitie negativa („n-am venit sa deschid un cont”). Am recunoscut in observatia ei, obisnuinta si disciplina negociatorului de imobiliare. Poate intr-o negociere ar fi fost o miscare nepotrivita dar, hei, nu eram la o negociere, ci doream sa obtin niste informatii! Eram in postura de client, si dupa ultimele cercetari, „clientul nostru, stapinul nostru”. Nein!

Functionara mi-a aruncat o privire a carui mesaj non verbal nu am putut sa-l descifrez (ca sa nu zic mai mult) si m-a intrebat:

-Ce fel de cont doriti sa va deschideti? Si ce informatii vreti sa stiti?

-Pai vreau un cont in lei dar atasat la el conturi in valute si vreau sa stiu informatii despre depozite, tarife de servicii, internet banking si carduri.

-Foarte bine, a spus functionara si a venit cu o foaie A4 tiparita color si plastifiata plus trei pliante.

Mi-a intins in fata foaia si a inceput sa-mi explice:

-Exista mai multe tipuri de conturi, dar daca pe Dvs. va intereseaza atit conturi cit si card si internet banking, va propun contul Suprem.

Pe foaia respectiva era un tabel cu patru tipuri de conturi pe coloane (dintre care cel mai scump era Suprem) iar pe rinduri se gaseau tipurile de servicii oferite de banca. La intersectia serviciului cu tipul de cont se gasea semnul „bifat” in cazul in care serviciul se regasea la acel tip de cont.

Linga tabel, pe dreapta,  o pizza feliata in patru.

Functionara a inceput sa-mi explice ca daca iau pachetul respectiv, imi iese mai ieftin, de exemplu taxele de administrare ale pachetelor, luate separat si adunate sint mai mari decit la contul respectiv, unde servicile sint  „la pachet”.

M-am uitat cu atentie la foaia respectiva si am observat un lucru:  in dreptul fiecarui serviciu (cont curent, cont in moneda straina, card etc.) scria O Lei taxa de administrare lunara. In schimb la final, ultimul rind avea titlul Taxa de administare lunara Lei iar in dreptul contului Suprem scria 9,9

-Deci taxa de administrare a contului e 9.9  RON pe luna? am intrebat.

-Da, si va iese mai ieftin decit daca ati lua separat serviciile respective.

Am strimbat din nas. La Alphabank si Garanti (astea mi-au venit in minte la repezeala), nu exista taxa de administrare a contului si in plus au o groaza de taxe zero, pentru retragere din cont, etc.

-Nu inteleg ceva: la fiecare serviciu, pe foaia Dvs. scrie : O Lei taxa de administrare lunara dar contul are o taxa de 9.9 RON pe luna.

-Da.

-Pai daca le aduni, dupa cite stiu eu, e zero. Cum e 9.9?

-Asta e oferta, mi-a raspuns sec doamna.

M-am uitat la dinsa. Era cit se poate de serioasa.

Poate eram eu timpit. M-am uitat inca o data la oferta. Era zero peste tot si peste tot scria Taxa de administrare lunara. Mai putin in coloana de sub conturi (unde erau valori crescatoare incepind cu 3.9), inclusiv sub contul  Suprem, unde scria 9.9.

M-am gindit ca e o problema de comunicare. Am zis ca nu ma exprim eu pe intelesul ei. Am reluat, punind degetul pe casuta Cont curent lei.

-Aici scrie O Lei taxa de administrare lunara, nu?

-Da, a raspuns functionara.

Am pus degetul mai jos, in dreptul casutei Cont curent in moneda straina.

-Si aici scrie  O Eur taxa de administrare lunara. E bine?

-Da, am primit un raspuns putin iritat.

-Si mai jos, peste tot, scrie tot asa, zero.

Am facut o pauza, m-am uitat la functionara. E drept, atunci am zimbit cinic:

-Dupa cite stiu eu, zero cu zero e zero. Si totusi la contul Suprem scrie 9.9

-Da, zice functionarea imbatabila. Asa e oferta.

Am simtit ca tensiunea mi se face 200 si mi se urca singele la creier. Cred ca eram rosu la fata de indignare si nervi, dar m-am abtinut sa nu explodez. I-am spus, pe un ton cit de calm eram in stare:

-Bine, vad ca nu ne intelegem. As dori sa-mi dati si mie oferta asta.

-Pai o aveti aici, in fata Dvs., a venit raspunsul.

-Nu, eu o vreau acasa.

-Bine, atunci v-o scriu eu pe o foaie, de mina.

-Nu, Doamna, nu mi-o trebuie de mina. Am nevoie de o hirtie oficiala, de la banca. O oferta.

Cred ca in acel moment am inceput sa ridic vocea. Lucrurile luau o intorsatura á la Kafka.

-Nu pot sa v-o dau. E de uz intern.

-Nu puteti sa-mi dati chiar nimic?!

-Nu. Doar pliante.

-In pliante nu e oferta asta.

Am simti ca ma ia cu ameteli. Imi veneau in minte tot felul de replici, as fi vrut sa-i spun cine sint si ce fac eu de fapt la banca la ea. N-avea rost.

-Nu inteleg, doamna. Nu e prima banca la care vin pentru informatii. Vreau sa-mi deschid un cont si am nevoie de informatii. La orice banca am fost mi s-au dat pliante si daca nu erau pliante mi s-a scos la imprimanta oferta bancii.

Doamna n-a zis nimic.

-Nu puteti sa-mi xeroxati aceasta hirtie? Sa am si eu ceva la mina?

-V-am spus, e de uz intern.

Am luat hirtia, am intors-o pe toate partile, ostentativ si am spus agresiv:

-Nu scrie nici unde „Secret”. Mi-o puteti copia?

Doamna s-a blocat un pic apoi mi-a spus:

-Pai ati zis ca vreti ceva oficial si asta nu e oficiala. Dar daca va face placere, v-o xeroxez…

-Va multumesc, am ingaimat plin de nervi.

Doamna a plecat. Instantaneu mi-am dat seama in ce hal de nervi eram. Eu ma enervez greu. In plus, venisem sa stresez o banca, nu sa ma streseze ei pe mine! Raiffeisen avea ac de cojocul meu.

Mi-am mai dat seama ca m-am aprins si am vorbit pe un ton ridicat. Sint sigur ca daca agentia ar fi avut un om de paza, acesta s-ar fi postat la usa pe toata durata discutiei, daca nu cumva ar fi chemat echipa de interventie. Ce mai, o faza ca in filmele cu prosti.

Am inceput sa respir incet, regulat, pentru a ma calma. Dupa vreo zece secunde, am incercat sa studiez pliantele de pe birou, aduse mai devreme de functionara. Unul era despre optiunile contului curent, altul despre ConfortaBill (sistem de plati automate) iar altul despre serviciile online. Nici unul nu continea cifre sau tarife, exact lucrurile care ma interesau pe  mine.

Doamna s-a intors cu oferta buclucasa si mi-a intins fotocopia. O am si acum in fata mea, in momentul in care scriu acest articol. Dar trebuie sa ma credeti pe cuvint de continutul ei. Nu o voi pune pe net pentru ca e „de uz intern„. In schimb sint sigur ca orice functionar de la Raiffeisen vi-o poate arata (daca nu o scot rapid din uz, dupa ce citesc articolul asta). E cea cu pizza impartita in patru si cu tabelul ce contine cele patru tipuri de conturi curente (Dinamic, Supliment, Eficient si Suprem).

Tehnica mea de reducere a stresului a dat roade. In continuare am discutat pe un ton calm. Am renuntat la pretentiile care depaseau capacitatea functionarea de a mi le satisface.

Cind am intrebat de tarifele la servicii, mi-a adus un dosar cu tarife, spunind ca sint prea multe ca sa le dea clientilor. Mi-am muscat limba ca sa nu-i spun ca aveam in geanta pliantul cu TOATE tarifele la TOATE cardurile pe care Alphabank le emite clientilor.  Clienti pentru care aceste tarife nu sint prea multe la numar ca sa le studieze.

Una peste alta, oferta de servicii la Raiffeisen este una dintre cele mai dezavantajoase pentru un client obisnuit, persoana fizica. Sint prezente comisioane care la alte banci nu exista (incepind cu comisionul de administrare si continuind cu comisioane de retragere din cont, din depozite, etc.)

Internet banking-ul este doar cu 10% mai ieftin la tarife decit serviciile prestate la ghiseu (reproduc ce mi-a spus functionara, n-am mai verificat pe site-ul bancii), nu exista dispozitiv gen Digipas pentru internet banking, doar la persoanele juridice (se pare ca persoanele fizice, in politica Raiffeisen sint catalogate „rasa inferioara de clienti”).

Ce sa mai zic… nu ma atrage nimic din oferta. De profesionalist si curtoazie fata de client, nici nu mai vorbesc. Las notele sa spuna povestea.

N-am mai intrebat de oferte speciale sau produse avantajoase. Am simtit o nevoie acuta sa ies din banca. In drum spre usa, trecind pe linga cirdul de clienti aliniati disciplinat, am fost intimpinat cu o intoarcere simultana a capetelor: „Deci asta e nebunul care a fost in biroul sefei de agentie”. Pentru ca vorbisem cu sefa de agentie iar cartea ei de vizita (pe care am cerut-o expres) imi certifica acest lucru.

Am iesit in strada si am simtit ca pot respira in voie: parca iesisem din inchisoare, dupa zece ani de detentie (stiu, sint putin patetic, dar asta am simtit atunci).

Ambianta: 6 (detalii in articol)
Bunavointa: 5 (chiar nu merita nota de trecere dar azi a fost o zi cu soare, sint generos)
Informatii: 6

Precizare importanta:
Personal nu am o pregatire formala in domeniul financiar bancar  si nu activez in acest domeniu. Ca atare continutul articolelor din seria Stress Test exprima in totalitate opiniiile mele personale. Aceste pareri nu reprezinta (chiar daca par sa fie) o sugestie, indemn, recomandare privind accesarea sau neaccesarea serviciilor bancilor care sint prezente in aceste articole.
Nu am nici un fel de angajament, financiar sau de alta natura, cu nici o banca, angajament prin care sa ma oblig la promovarea unei institurii bancare sau a ofertei acesteia.
Va recomand ca in cazul in care doriti sa va deschide un cont la o banca, sa cereti parerea unei persoane care are studii de specialitate si, mai ales, sa va faceti propriul stress test, vizitind o agentie a bancii in cauza.

Comentarii

comments

Standard

35 de gânduri despre „Stress Test: Raiffeisen Bank

  1. Gabriel zice:

    Felicitari pentru articol si pentru modul in care rezisti acestor „stressuri”! Credeam ca am eu o problema cu aceasta banca, dar se pare ca concluzia la care am ajuns mi se confirma!
    Majoritatea clientilor unei banci chiar cred ce li se spune de prima data, vai de ei daca mai si cer un credit!! Ar fi interesant daca ai cere sa ti se dea un credit sau o descoperire de cont.
    Succes in continuare!

  2. Luca zice:

    multumesc gabriel.

    ar fi interesant ca lumea sa inceapa sa faca acest gen de stress test in orice domeniu in care are nevoie de informatii, nu numai in cel bancar. in acest fel ar putea sa ia decizii in cunostinta de cauza.

  3. Radu zice:

    Wow! Astia sunt la concurentza cu BRD. Pliantele cu comisioane sunt de uz intern?! Prea multe ca sa le spuna clientului … incredibil! Si nu in ultimul rand internet banking cu parola fixa (ca pe yahoo 🙂 ). Daca ti-a pus cineva un key logger ramai fara bani. La BRD, constientzi fiind de „securitatea” unui astfel de setup, nu te lasa sa transferi decat in conturi care le-ai declarat in prealabil la sucursala!

    Btw, am o-ntrebare pentru tine Luca: la brokerii de forex autentificarea se face tot pe baza de parola (fara digipass)? Daca da nu ti se pare foarte riscant sa umblii cu sume mari de bani pe un sistem atat de slab securizat?

  4. Luca zice:

    la brokerul meu (interactivebrokers.co.uk) accesul e cu un digipass low tech adica am primit o cartela cu perechi de numere si coduri.
    prima data dai userul si parola apoi iti sistemul iti da doua cifre (de la 1 la 224) iar tu trebuie sa dai cele doua coduri corespunzatoare (formate din trei caractere aflanumerice).
    deci fara cardul respectiv (care contine perechile si arata ca un credit card) nu ai cum sa te loghezi decit pe contul demo si nu ai acces nici la statia de lucru nici la control panel-ul contului tau (de unde poti transfera banii).
    chestia asta au implementat-o gratuit pentru clienti.
    chiar daca mi se pare suficient de safe, personal recomand sa nu tineti multi bani in cont. multi este un termen variabil de la om la om 🙂

  5. Alin zice:

    Buna Milionarule,

    Dar chiar te-ai enervat pe Raiffeisen.

    Cam asa eram si eu cand au decis sa majoreze comisionul de intretinere a contului la PJ de la 1 euro/luna la 10 euro/luna si aveam 5 firme cu conturi deschise la ei. Dupa ce le-am explicat ca nu aveam nevoie de toate facilitatile suplimentare, am primit raspunsul din centrala ca pot sa-mi inchid conturile, dar ei nu modifica oferta. Mentionez ca eram in relatii f.bune cu functionarii din agentie.

    Asta am si facut si m-am mutat peste drum la Transilvania, despre care nu doresc sa comentez acum nici de bine nici de rau.

    Insa daca are ceva Raiffeisen care merita apreciat este tocmai serviciul de internet banking pentru PF din urmatoarele motive:

    1. Nu cere certificat de securitate, nici macar digipass, si totusi este acceptabil de sigur (il folosesc de peste 2 ani).
    2. Tranzactiile se realizeaza instantaneu. Am avut si am Internet Banking de la ING, Transilvania si BCR. Peste tot platile se fac cu intarziere (a se citi dupa o verificare) si numai in timpul programului de lucru al bancii.
    3. Doar aici am gasit soldul real al contului (dupa o plata pe net banii nu pleaca din cont, sunt doar blocati). Cu alte cuvinte poti sa verifici daca plata s-a facut sau nu (sa nu mai incerci inca o data si sa risti sa platesti de 2 ori).

    Lasand la o parte inghesuiala din agentii, care se regaseste peste tot in tara, poti gasi si functionari mai draguti si mai bine pregatiti, eu recomand internet banking-ul de Raiffeisen pe primul loc in acest clasament.

    PS. Am cont si la Alpha Bank si nu am activat Internet Banking-ul din cauza certificatului de securitate, motiv pentru care am renuntat si la Internet Banking-ul de la Transilvania. La BCR am renuntat pentru ca este singura banca la care exista comision de schimb valutar de 2% pentru platile facute cu cardul pe net in valuta !!!!

    Alin

  6. Radu zice:

    „Nu cere certificat de securitate, nici macar digipass, si totusi este acceptabil de sigur (il folosesc de peste 2 ani).”

    Asta este ca si cum ai spune ca ai condus 2 ani fara centura de siguranta, deci a conduce fara centura este acceptabil de sigur. Sistemele cu parola fixa nu asigura securitate decat la nivel de retzea. Sunt acceptabil de sigure pentru yahoo messenger, youtube si hi5.

    Mi se pare o lipsa totala de profesionalism din partea bancii sa propuna un asemenea sistem pentru acces la conturile personale. Ar trebui macar sa informeze clientzii asupra riscurilor la care se expun. Si culmea e ca pentru persoane juridice ofera digipass! De parca banii clientzilor persoane fizice ar fi mai putzin importantzi!

    Cine are acces la masina ta prin spyware/keylogger/rootkit iti poate fura parola si apoi face ce vrea cu banii tai. (daca esti pe Windows ai sanse bune sa „beneficiezi” de asemenea programe, iar antivirusii nu sunt o garantzie impotriva lor).

    Si oricum, internet banking-ul ar trebui sa fie accesibil in conditzii de sigurantza de oriunde. Chiar presupunand ca ai putea fi sigur ca sistemul tau e curat, ai avea curaj sa te logezi de la un calculator public? Poate ca tu iti asumi riscul in cunostintza de cauza, dar sunt multi care nu inteleg cum functionaeza sistemele astea si se incred in asigurarile oferite de banca.

  7. ALI zice:

    De acord cu tot ce ai spus despre Raiffeisen. Eu evit aceasta banca de cativa ani buni. In Bucuresti e cumplit, mi-am promis ca nu voi mai incerca sa intru in agentiile acestei banci decat in caz de forta majora.
    Ma intreb cine face politica lor si ce tip de clienti au? Eu prefet sa platesc ceva mai mult dar sa mi se ofere un serviciu de calitate.

  8. Adutzu zice:

    Interesant punct de vedere, dar este numai un punct de vedere, de la atentie: un singur subiect. Orice statistician stie ca pentru a emite o parere, ar trebuie sa investigheze mai multi „subiecti”. Ma intreb de ce nu si-ar face milionarul banca! Cu siguranta ambianta ar fi perfecta, bunavointa asisderea, iar informatiile ar fi extraordinare. Eventual mai iese un pitic si-ti arunca bani din cer! Ma intreb, deci, de ce nu s-ar deschide o astfel de banca, perfecta, de nota 10, care sa ne multumeasca pe toti? Si de ce nu deschide milionarul o astfel de banca? Vrea sa se bucure numai el de avantajele oferite. Si nu in ultimul rand mai vreau sa fac o remarca in aceeasi nota de obiectivism: Doamna de la banca portugheza (se stie care, dar nu consider ca trebuie sa-i spun numele) a fost extrem de amabila si i-a dat foile clientului, intocmai cum a procedat si doamna de la banca ale carei documente sunt de „uz intern”. Nu am observat din articol ca doamna de la banca portugheza avea pregatit un „almanahe” cu toate tarifele, ci o simpla foaie. Morala este, in concluzie, interpretarea poate schimba mult perceptia oamenilor in general. Padure fara uscaturi nu exista, asa cum nici toti oamenii nu sunt usi de biserica. Din acest punct de vedere pun la indoiala „obiectivismul” milionarului. Ce spuneti, oameni buni, daca mergeti dumneavoastra si va convingeti cum stau lucrurile, vizitand desigur, mai multe agentii de la mai multe banci? Apoi , cu siguranta sunteti indreptatiti sa emiteti judecati de valoare.

    Multumesc.

  9. Luca zice:

    Adutzu,

    observatia ta este extrem de valabila: este doar o singura vizita si nu poti sa dai un verdict obiectiv decit daca verifici mai multe locatii.
    dar poti sa-ti faci o parere.

    recomandarea mea ramine: inainte sa accesati un serviciu, indiferent despre ce e vorba, testati. mi-ar place ca fiecare sa se apuce sa fac stress teste la banci, sa fie o miscare de masa. sa vedem ce zic atunci ofertantii de servicii bancare. eu ma ofer sa pun pe picioare un forum legat de stress test daca se stringe o echipa de testeri 🙂

    cit despre a deschide o banca, dragul meu, eu sint de principiu „fiecare cu ce se pricepe”. stiu care sint interesele mele de client al unei banci (chiar foarte bine, aici e problema bancilor). ma rezum la lucrurile care imi plac si le cunosc (investitii imobiliare, trading si finante personale).

  10. popa iuliana zice:

    da poate ar trebui sa se sesiseze cineva de la ARB , eu pot spune ca au niste pretenti imense si tot „AGRICOLA ”’ e ca banca , am o nepoata a fost chemata la un interviu , a frecato de a ametit de vreo 2-3 ori si vroia sa faca si pe mama si pe tata dar salariu minim , deci cine se angazeaza cei de la tara , si cu o foame de nu se vad asa si servicile care le ofera , . . . bravo deci spui banca nu spui aprozar care vinde produse bancare

  11. Bogdan zice:

    Radu, nu cred ca ai inteles bine, pliantele sunt publice la fel si costurile si comisioanele, care sunt afisate in orice agentie. Pe un pliant nu sunt trecute costurile serviciilor sau produselor prezentate pentru ca aceste costuri pot suferi modificari la intervale mai mici sau mai mari si creaza confuzie, dar crede-ma (si nu trebuie sa o faci pe cuvant ci poti merge in orice agentie Raiffeisen) ca sunt afisate si actualizate zilnic.
    De Internet banking nici nu vreau sa lungesc prea mult discutia, serviciul Online de la Raiffeisen este mult superior celui de la BRD. O supun atat eu cat si multi alti oameni cu care am discutat si care le-a utilizat pe amandoua si au ramas utilizatori de IB la Raiffeisen.
    Cat despre securitate stai linistit, la autentificare se cere user, parola cat si o segventa aleatoare de 2 cifre de pe card, cat timp ai grija la aceste aspecte nu vei avea probleme cu securitatea.
    Cat despre varietatea operatiunilor pe care le poti face pe IB la BRD nu exista termen de comparatie cu ce poti face la Raiffeisen si iti dau un singur exemplu ca sa te convingi: incearca sa-ti faci din contul curent un depozit in lei (nu conteaza suma sa zicem 200 RON). Presupune ca azi la ora 22 ai avea nevoie de acei bani (in principiu nu gasesti nici o agentie deschisa)si vrei sa-i transferi din nou in contul curent in lei la care ai atasat card, card pe care-l poti utiliza sa scoti banii la orice ora la un ATM sau sa platesti la comercianti. Vei vedea ca la BRD nu o sa reusesti cel putin la nivelul de dezvoltare tehnologic la care sunt acum; la Raiffeisen merge.

  12. Bogdan zice:

    Luca, ce sa zic fiecare are dreptul la o opinie, dar cum au zis si altii ca sa poti avea o opinie pertinenta trebuie sa cercetezi un pic mai mult, si abia dupa sa faci recomandari gen „evitati aceasta banca”.
    De gradul de impartialitate al articolului nici nu vreau sa discut prea mult dar se vede clar ca ai o „preferinta” pentru Alpha ceea ce e foarte bine, fiecare are drepul sa aleaga si sa mearga la banca care-i place, dar nu mi se pare ok da improsti o alta banca ale carui produse si servicii nici macar nu le-ai folosit.
    Este clar ca tu ai intrat in banca cu intentia de a gasi aspecte pozitive si/sau negative, nu cu intentia de a accesa un produs sau un serviciu. Daca te concentrai mai mult cu siguranta observai si putin praf pe undeva, si o pata pe mocheta si un pliant care statea un pic stramb in suport etc.
    Aglomeratia din ziua respectiva are mai multe cauze si nu tin de banca (se apropia Craciunul, lumea avea scadente la rate si la facturi, etc). Banca pune la dspozitie metode alternative gen Internet Banking, Plati directe furnizori etc, pe care clienti le pot utiliza sa nu mai stea la casierie sau sa se deplaseze la Agentie. De asemenea cum majoritatea dintre noi au observat, s-au deschis in ultima perioada un numar destul de mare (prea mare zic unii) de Agentii, tocmai pentru a fi mai usor de accesat si a evita aglomeratia.
    Dimensiunea agentiei nu o dicut pentru ca sunt si agentii mai mari si mai mici, depinde de cum a fost gasit spatiu, zona, valoarea chiriei pe mp etc.
    Oricum faptul ca nu ai fost lasat sa astepti la rand fara sa te bage nimeni in seama si abia dupa ce ajungeai la casierie sa ti se spuna sa te duci la un consilier, eu zic ca e un plus destul de mare in ceea ce priveste CALITATEA la Raiffeisen. Ai fost intampinat cu amabilitate si invitat sa ei loc si sa discuti cu un consilier imediat, ceea ce si tu ai recunoscut ca ti-a facut placere. Mai mult decat atat eu zic ca daca ai discutat cu Directoarea sau Sefa de Agentie, mai era cineva la consilierul clienti (pentru ca fiecare agentie are cel putin un consilier) si nu ai fost lasat sa astepti pana se elibera acea persoana ci ai fost consiliat imediat, ceea ce iarasi mi se pare un plus atat pentru banca cat si pentru Agentia respectiva.
    Nu as vrea sa scriu aici despre toate institutiile publice sau private in care am intrat ca si client existent sau „contribuabil” si am fost plimbat pe la o gramada de ghisee sau birouri fara sa aflu de multe ori ce ma interesa, iar ca sa intri la DIRECTOR trebuie sa fii programat in audienta.
    In cea ce priveste consilierea ma indoiesc ca a fost chiar asa cum ai descris-o tu. Sunt si eu client Raiffeisen de ceva vreme si am fost consiliat cu profesionalism de fiecare data cand am dorit o informatie, un produs sau serviciu.
    O sa incerc sa dau cateva lamuriri atat pentru tine cat si pentru cititorii articolului.
    Un cont bancar poate fi in lei sau in valuta. Unui cont poti sa-i atasezi o serie de produse si servicii gen: card de debit (unul sau mai multe), serviciu de internet banking, de Plati furnizori, descoperit de cont sau linie de credit, etc. Foarte important, avand in vedere ca BANCA NU ESTE O INSTITUTIE CARITABILA, orice produs sau serviciu are un cost. Aceste costuri, inclusiv cele operationale sunt afisate la orice Agentie si sunt actualizate zilnic, ceea ce face lucrurile foarte transparente.
    Raiffeisen, precum si alte banci care se respecta si care respecta clientii, pentru clientii care utilizeaza mai multe produse si servicii face anumite discount-uri in functie de ce anume foloseste fiecare. Astfel Raiffeisen ofera cele 4 pachete de optiuni de care ai zis. Fiecare pachet in functie de ceea ce are inclus are un anumit cost. Acest cost este redus cu pana la 60%, comparativ cu costul insumat al produselor luate separat.
    Conceptul e destul de simplu si usor de inteles si ca exemplu iti spun de pachetul cel mai eftin de 3,9 RON. In el ai inclus contul curent in Ron care are o taxa lunara de administrare de 1,5 RON, Raiffeisen Online care e 1 EUR (aproximativ 4.2 Ron), O plata directa la furnizori care separat e 1.5 Ron. De asemenea ai si taxa anuala de mentenanta a cardului de 5 RON inclusa si mai era nu stiu ce inclus.
    La un calcul simplu vezi ca folosind aceste servicii ai o reducere considerabila incluzandu-le in pachet si platind 3,9 Ron lunar.
    Acel pliant colorat e intradevar de uz intern, pentru a fi mai usor de explicat si de inteles ideea cu pachetele de optiuni. Cu ajutorul lui se poate face o comparatie mai rapida intre pachete si e mai usor de ales pachetul potrivit. Pentru tine Angajata bancii ti-a recomandat Superm (cel mai scump) pentru ca doaraei si cont in Eur, si internet banking si e si cel mai complet pachet, Dar putei sa-ti ei orice alt pachet si daca voiai servicii sau produse adiacente sa le platesti separat.
    Aparea 0 in dreptul produselor pe acel pliant pentru a sublinia faptul ca sunt incluse in costul pachetului, tocamai de aceea e de uz intern si se foloseste in consilierea directa cu clientul si nu se da acasa.
    In speranta ca nu am uzat tastatura degeaba si majoritatea cititorilor au inteles o serie de aspecte legate de banci in general si Raiffeisen in aceasta speta va doresc numai bine si va incurajez sa va infoarmati cand doriti intradevar sa accesati un produs sau serviciu bancar.

  13. alexia zice:

    Luca, eu folosesc serviciile bancii Raiffeisen de mult timp si pot sa spun ca sunt o clienta multumita de produsele si serviciile oferite. Am avut produse bancare si la Bancpost si la Brd si nu am fost la fel de multumita. Eu sunt convinsa ca tu nu ai fost client Raiffeisen ca sa vezi diferenta intre serviciile oferite de Alpha pentru care e evidenta preferinta ta si calitatea servicilor oferite de Raiffeisen bank. Internet bankingul de la Raiffeisen este cel mai bun de pe piata romanesca la momentul de fata, este un sistem online, spre deosebire de alte banci si iti permite sa faci o multitudine de operatiuni. Ceea ce ai spus tu, despre angajata care nu voia sa-ti dea pliantul „de uz intern” acasa, mi se pare normal, ea te-a informat despre costuri, sunt sigura ca ele erau afisate undeva in banca pentru a putea fi citite de clienti, raiffeisen este o banca foarte transparenta din punctul asta de vedere. Si daca ai fost invitat chiar de sefa agentiei in biroul dumneaei, si nu ai fost lasat sa astepti, eu zic ca nu ai avea de ce sa te plangi. Angajata ti-a prezentat cele 4 tipuri de pachete de cont curent, in functie de ceea ce ai tu nevoie, si eu folosesc pachetul Suprem, pentru ca e cel mai complet, imi acopera si costul contului in valuta, unde imi platesc creditul, am si internet bankingul, banca imi plateste facturile, am dobanda la contul curent in lei, primesc sms cand imi intra bani in cont, iar de pe online pot vedea in permanenta situatia tuturor conturilor, fac transferuri, plati. Chiar este foarte bine.

  14. Magda zice:

    Deci se pare ca acum 5 ani cand am decis sa nu lucrez cu Raiffeisen nici daca ar fi ultima banca din lume am facut o alegere inteleapta :). S-a intamplat in urma unui scoring telefonic pentru un card de credit, cand mi s-a comunicat ca dpdv venituri stau foarte bine, dar pentru ca nu sunt casatorita si nu am casa in proprietate nu mi se poate acorda cardul. Intre timp ma cauta ei dar… la revedere! A doua zi mi-am facut cardul la ING si de atunci o folosesc drept banca principala si nu am de cand sa o schimb prea curand.
    Cat despre Alpha… lucrez si cu ei si de fiecare data sunt placut surprinsa de modul in care sunt tratata. Am un credit la ei, deci nu-i pot aprecia decat din acest punct de vedere. Plata o fac in diverse agentii si intotdeauna functionarii au fost prompti si foarte amabili, iar atunci cand am aplicat si pe tot parcursul procesului de acordare comportamentul celor din agentie a fost impecabil. Probabil ca daca ar fi sa schimb ING-ul Alpha ar fi prima care mi-ar veni in minte.
    Pe cand un stress test cu ING? 🙂

  15. Luca zice:

    nu stiu 🙂
    toate stress testele le fac „la inspiratie”, nu mi-am facut un program riguros pe care sa-l respect.

  16. Luca zice:

    Alexia,

    nu exista oameni la fel 🙂

    cum tie ti s-a parut internet bankingul de la Reiffeisen e cel mai bun, am avut aceiasi parere despre cel de la Piraeus (exprimata de un comentariu in articolul despre acea banca). fiecare cauta anumite lucruri cind se duce la o banca.

    pe mine Reiffeisen nu ma atrage cu nimic 🙂

  17. Dan zice:

    Intr-adevar acest articol nu este 100% obiectiv, ci reprezinta o opinie personala, intr-un anumit moment.
    Dar ceea ce mi se pare interesant este cantitatea de contra argumente oferite de Bogdan cat si precizia acestora. Sigur Bogdane nu esti angajat prin departamentul de PR al acestei minunate banci?

  18. alexia zice:

    Ai folosit serviciile de la Pireus? dureaza 7 zile sa faci o plata online!!! nici macar o plata cu cardul nu poti face…si crede-ma ca stiu de la o prietena care e angajata Pireus si foloseste serviciile Raiffeisen, asa ca spune-ti parerea dupa ce le folosesti!

  19. Luca zice:

    e adevarat, n-am folosit serviciile Piraeus Bank.

    dar acum pe cine sa cred? pe tine care freci pe jos cu Piraeus sau pe cea care ridica in slavi Piraeus pentru ca au luat premiul pentru cel mai bun serviciu online din tara in 2008 ?(vezi articolul despre Piraeus Bank)

  20. Bogdan zice:

    Sunt client al Raiffeisen de ceva vreme si cunosc destul de multe produse de la ei, pentru ca le folosesc. Am citit articolul tau si am considerat normal sa dau o serie de explicatii pentru cei care-l citesc si sunt interesati sa-si aleaga o banca cu care sa lucreze.
    Am lucrat cu mai multe banci la care am avut si inca mai am cont, card, credit etc. si nu am avut neplaceri majore la niciuna. Raiffeisen mi-a oferit o serie de produse de care eu am avut nevoie in timp, la un raport calitate/pret care pe mine ma multumeste si o consider o banca ok.
    In ceea ce priveste departament de PR nici macar nu stiu daca are (desi fiecare multinationala ar trebui sa aiba), dar nu cred ca sta nimeni dintr-un departament PR, sa urmareasca articolele care apar pe net si sa dea raspunsuri. Daca era intr-un ziar cu tiraj mare, intr-o revista de specialitate poate, dar asa…

  21. Irina zice:

    Alexia,

    Oare tu ai folosit produsele Piraeus ? 7 zile pt o plata on-line intrucat atunci exista sold disponibil ?! sau … ?!

    Iar referitor la carduri – in varianta in care te referi la platile pe internet efectuate cu acest instrument de plata : prietena ta care lucreaza in Piraeus cred ca ti-a dat doar o frantura de informatie, si asta deoarece un anumit tip de card este automat setat pt efectuarea de plati pe internet, iar alt tip se activeaza doar la cererea posesorului.

    Succese !

  22. Armagheddon zice:

    Lucrez in sistemul bancar, in IT, am o experienta directa cu 5 banci (BCR, Volksbank, Raiffeisen, ING, Garanti) si cunosc personal sisteme IT bancare folosite la multe alte institutii (Alpha, Transi, etc)

    1) Pentru toti cei care spun ca sunt multumiti de Raiffeisen, bravo lor. Ceea ce m-a fugarit pe mine de acolo sunt costurile (n-am avut niciodata probleme cu amabilitatea functionarilor). Dupa cum bine argumenta Bogdan mai sus, esti comisionat pentru orice: taxa de IB, taxa de administrare cont, taxa de administrare card, taxa de aia, taxa de ailalta. In momentul in care au introdus taxa de 4 RON pentru primit bani in cont am plecat la ING. Inainte sa-mi mut conturile de salarii si economii la ING am facut un calcul (poti sa exporti tranzactiile intr-un excel din Raiffeisen Online si sa le pitrocesti mai departe acolo): in 2 ani de lucru cu RZB am rulat peste 2 miliarde lei vechi, am primit dobanda la vedere 18 RON si am platit cumulat 156 RON in taxe si comisioane. Stiu ca banca nu e filantropie (credeti-ma, stiu) totusi piata bancara din RO e alta. Daca sunteti fericiti cu RZB, parerea mea e ca isi fac bine treaba :-))

    2) Securitatea la RaiffeisenOnline nu e chiar atat de praf: se foloseste parola fixa dar de-asemenea se cer cifre de pe PAN-ul cardului, deci un atacator cu un keylogger ar trebui sa-ti fure si cardul ca sa poata intra. Phishing-ul e mult mai profitabil. Nota: esti fortat sa ai o anumita tarie a parolei si sa o schimbi la 3 luni.

    3) Serviciul de IB de la RZB e bun desi nu e cel mai bun. La momentul in care un digipass la ING era 75 RON la RZB era 0 RON. Este singura banca care are conventii de direct debit cu toti furnizorii mei de utilitati (Romtelecom, Distrigaz, Electrica Sud) drept pentru care inca mai tin acolo sume necesare acestor plati. Ceea ce nu are si gasesti deja la IB-urile altor banci (Garanti este cel mai avansat) este posibilitatea de a crea conturi online, posibilitatea de a inchide depozite la termen online (trebuie sa te duci in sucursala), posibilitatea de a programa plati (nu plati recurente, ci plati one-off la o data cu o suma prestabilite)

    Concluzia mea este ca RZB este o banca foarte pragmatica, nu se pierde in povesti de genul clientul nostru stapanul nostru, are unul dintre cele mai bune sisteme bancare IT din tara (din nou – dintr-un punct de vedere pragmatic, nu estetic, nu stilist, etc), tine destul de bine costurile in frau, mentine un nivel foarte scazut al dobanzilor la depozite, cont curent, etc si un nivel foarte inalt al taxelor si comisioanelor. Fac zero retentie (cand le-am spus ca plec mi-au urat drum bun) tocmai pentru ca sunt foarte multi clienti care ii considera stralucitori (prin contrast cu BCR si BRD sunt, cel putin tehnic) si le trec cu vederea politica de taxare a clientului cel putin haiduceasca. Sfatul meu: sunt multe banci mai mici cu servicii si preturi peste nivelul RZB, unde s-ar putea sa va simtiti mult mai bine. La cat mai multe surprize placute !

  23. Luca zice:

    multumesc Armagheddon 🙂

    mi-a placut analiza ta pentru ca este documentata si personala.

    si eu sunt de aceiasi parere, exista cel putin cateva banci mici a caror servicii si paleta de comisioane sunt excelente din punctul de vedere al persoanelor fizice. pentru acest aspect iti recomand articolul de joia asta 🙂

  24. Luminita zice:

    PAI ESTI TU PROST CA NU AI INTELES CA CE-TI PREZENTASE FEMEIA, NU ERA UN CONT , ASA SE NUMEA PACHETUL ATASAT PE CONTUL RESPECTIV- SUPREM, PENTRU CA IN MOD NORMAL, AI FII PLATIT MULT MAI MULT DACA AI FII PLATIT SEPARAT ACELE SERVICII:
    SI ANUME:
    INTERNET BANKING : 4 LEI/LUNA( FACI TRANZACTII PE INTERNET)
    MY BANKING : 0.5 EURO /LUNA( FACI TRANZACTII PRIN TELEFON)
    TAXA DE ADMINISTRARE PE CONT IN LEI: 1, 5 LEI /LUNA
    TAXA ADMINISTRARE PE CONT CURENT IN VALUTA -1 E /LUNA(SAU ECHIVALENT)
    TAXA ADMINISTARE CARD 5 LEI/
    DOBANZI PREFERENTIALE PENTRU OVERDRAFT
    PDF 1,5 LEI( ITI PLATESTE BANCA FACTURA DIN CONTUL CURENT LA SCADENTA)
    IA ADUNA TU CU MATEMATICA AIA A TA , CAT FAC TOATE SERVICIILE ASTEA ADUNATE.IN NICI UN CAZ 9, 9 LEI

    PUTEAI SA SPUI FOARTE FRUMOS CA TU VREI UN CONT CURENT FARA ALTE SERVICII SI-TI FACEAI UN CONTUL SIMPLU CU COST 1, 5 LEI, TAXA DE ADMINISTARE.

    OBTIUNEA SUPREM ATASATA CONTULUI , COSTA 9, 9 LEI SI AI INCLUSE IN ACEST PACHET TOATE SERVICIILE MAI SUS PREZENTATE
    ERA MAI SIMPLU DE CAT SA SCRII 5 PAGINI, DIN CARE SA REIASA CA DE FAPT ESTI UN MARE PROST CARE HABAR NU AI CE E ALA UN CONT!!!!!!!

  25. Luca zice:

    Luminita,

    poate sunt eu mai prost ca media 😀

    tocmai asta era si ideea stress testului: sa merg la banca si sa cer sa mi se explice ‘ca la prosti’. se pare ca respectiva doamna/domnisoara nu a a reusit pentru ca eu n-am priceput 🙂

    de aproape doi ani de zile scriu in milionar si am invatat un lucru: daca explic ceva iar cititorii nu inteleg ce vreau sa spun, asta nu inseamna ca ei sunt prosti ci ca eu nu sunt suficient de destept pentu ca sa-i fac pe ei sa inteleaga 🙂

    PS: o recomandare pentru tine: ar fi bine sa renunti la mesajele scrise cu litere mari. vezi ca o femeie a fost data afara din job pentru ca a trimis un email in care a scris cateva cuvinte cu litere mari 🙂 la tine tot comentariul e in CAPS…

  26. Mircea zice:

    Luminita,

    Desi inteleg ca esti foarte nervoasa, trebuie sa stii ca nu tipi numai la Luca, ci la toti cei care citesc randurile scrise de tine. Si daca nu intelegi ce vreau sa spun cu tipatul, nu voi spune ca esti proasta!

    Cred ca cel putin 4/5 dintre romani nu stiu exact ce este acela un cont. Asta inseamna ca sunt toti prosti? Sau daca tu nu stii ce insemna un termen din psihiatrie, care specifica o boala psihica pe care o poti avea, inseamna ca esti proasta? Sau daca – din greseala, evident – ai scris „ai fii platit” si „obtiunea”, inseamna ca esti inculta? Are dreptate Luca in raspunsul sau – datoria celui de la ghiseu e sa le explice „prostilor” ce au de facut. Pentru astfel de servicii (printre altele) este platit!

    Draga Luca, daca tot m-am apucat sa fac observatii (desi nu sunt specialist in limba romana), o sa-ti atrag atentia ca locatie inseamna in principal chirie si nu are in nici un caz intelesul de pozitie, amplasament, obiectiv plasat intr-un anume loc – asa cum este folosit in mod gresit si la televiziune. In rest ai perfecta dreptate in legatura cu bancile si cu modul in care ar trebui facta alegerea unitatii cu care vei lucra.

    Legat de Raiffeisen – pe langa faptul ca au (cred) cele mai multe comisioane inventate, este prima banca care a inceput sa „inventeze” comisioane (care nu au nici o legatura cu realitatea). Este adevarat ca majoritatea celorlalte banci s-au aliniat rapid. Astfel romanii s-au trezit cu comisioane care in alte tari civilizate (adica la bancile mama acasa) nu exista! Si nici nu pot fi justificate. Faceti numai o socotela mica si inmultiti comisionul de administrare a contului cu numarul de conturi pe care le are o banca si veti vedea cam ce sume enorme scot din buzunarul clientilor in fiecare luna. Ma intreb cand vor introduce comision pentru utilizarea calculatoarelor, a pixurilor cu pasta, etc.. Sa ma leg si de … Poate altadata! 🙂

  27. Ildiko zice:

    Draga mea ! ( Luminita )

    Sa scrii un comentariu intreg cu majuscule inseamna lipsa de respect,sa faci „prost” pe oricine isi exprima opinia este , deasemenea, lipsa de respect. Este dreptul(!) fiecaruia sa-si exprime LIBER opinia,asta inseamna democratie,si daca tie nu-ti place.Ai opinie diferita,foarte bine,o spui,dar nu faci „prost” pe nimeni,asta este de „prost gust”,iar tu esti o persoana civilizata,care doreste sa fie respectata si apreciata.

    PS.Multumesc Luca pt toate articolele tale,mie imi sunt de mare folos,cu respect Ildi.

  28. adrian zice:

    Va rog sa constientizati ca noi suntem clienti si ne intereseaza ce e in avantajul nostru , daca banca nu poate sa ofere , eu imi vad interesul , ar trebui sa ne impunem .
    noi sa dictam cerintele , nu sa ne supunem ( asta era candva ).

  29. adrian zice:

    Ma distreaza la nebunie aceste comentarii al utilizatorilor fideli ( eu inteleg functionari …) si chiar as fi uimit sa vad undeva expresia ” Va multumim ca ne-ati dat un sut in … ca sa putem evolua si a oferi ceea ce asteapta clientii nostrii(pentru banii lor si spre binele nostru )”.
    E de asteptat sa ai aceste comentarii : ” natiunea doarme fii cuminte si nu ii trezi ca altfel noi ( bancile ) trebuie sa muncim si sa devenim competitivi ceea ce nu prea ne place „.
    Luca din partea mea felicitari , daca ar fi mai multi ca tine poate ar veni si vremea cand vom fi stapani pe destinele noastre nu doar pusi in situatia de a alege din mai multe rele pe cea mai putin rea .

  30. adrian zice:

    Felicitari inca o data,
    DACA nu spui nimic esti CONSIDERAT prost, daca spui ceva esti FACUT prost , daca te revolti ti se „demonstreaza” ca nu stii :))
    Ideea e ca nimeni nu e interesat sa stii ci doar sa platesti cat mai mult pentru cat mai putin ( chiar pentru nimic daca se poate)

  31. Sebastian P zice:

    Am avut experiente neplacute la Raiffeisen. Una din ele a fost la Agentia Delfinului din Sos. Pantelimon. nr.254. Mama mea avea un cont la termen la Raiffeisen iar eu eram imputernicit sa fac orice operatiuni in contul mamei mele. Am fost astazi 18 mai 2014 la Raiffeisen Delfinului in jurul orei 16:00, cu intentia de a imi schimba datele de identitate in acel cont unde sunt imputernicit, deoarece actul de identitate pe care il aveau in sistem era expirat si am facut unul nou. Aceasta procedura trebuia sa dureze mai putin de 5 minute. M-am dus la ghiseu unde dna Izabela, asa s-a recomandat cand I-am cerut numele si din pacate nici unul din angajati nu poarta ecuson cu numele lor, dupa mari eforturi la computer datorate cred crasei incompetente, m-a anuntat la inceput ca nu poate gasi contul, cu toate ca ii dadusem si o factura primita de la banca cu toate informatiile necesare. Dupa mari eforturi a reusit performanta de a gasi contul respectiv dar ajuns la concluzia ca habar nu avea cum sa schimbe datele mele de identitate si atunci am inceput sa ma intreb daca era asa de neinstruita, de ce lucra la acel ghiseu. Pe un ton rastit si obraznic mi-a spus ca trebuie sa astept la colega ei de la unul din cele doua birouri. In timp ce asteptam la acel birou, am constatat ca dna Izabela trata cam toti clientii cu aceeasi
    obraznicie si lipsa de profesionalism. Clientul pe care l-a servit imediat dupa mine a plecat pe usa bancii bombanind: Ce banca de…La urmatorul client a ridicat vocea si i-a tras un perdaf de nu se mai oprea. Am ramas socat vazand ca asa un comportament este aceptabil la Raiffeisen Bank, unde aptitudinile de customer service se pare ca nu exista.
    Dupa ce am mers la colega ei la care fusesem trimis, am asteptat in total 35-40 minute, cand mi s-a comunicat de la acel birou ca va mai dura destul de mult pana voi putea efectua banala operatiune de a da bancii informatiile noului meu act de identitate care ar fi trebuit sa ia doar 5 minute. Dezamagit si satul de atitudinea si ineficienta celor de la Raiffeisen am plecat fara a rezolva nimic. M-am oprit la Pireus Bank, chiar alaturi, unde trebuia sa fac aceeasi modificare de date de identitate si unde am rezolvat in 5 minute.
    Vreau sa mai adaug ca nimeni din cadrul acelei filiale nu si-a cerut scuze nici macar o data pentru ca nu au reusit sa ma ajute sau pentru timpul lung de asteptare. Atata lipsa de respect si de instruire relatii client este ceva de neimaginat intr-o tara civilizata e clar ca managerii si trainerii de la biroul central nu isi faci datoria de a instrui angajatii de la filiale.
    Am mers acasa unde am trimis prim email or reclamatie la biroul central Raiffeisen. Dupa vreo saptamana, nu primisem un raspuns la sesizarea facuta. Am mai trimis un email reamintindu-le ca asteptam un raspuns. Abia pe 6 iunie, deci cam 18 zile dupa ce facusem sesizarea am primit un raspuns de la cineva pe nume Valentina Mirea de la departamentul Complaints Management Raiffeisen. Erau niste scuze penibile in ceea ce priveste timpul lung de asteptare pe care l-am intampinat la filiala Delfinului. Nu era nici o mentiune despre vreo masura pe care o vor lua pentru a scurta timpul de asteptare la acea filiala. Nu era nici o mentiune despre obraznicia angajatei de la Delfinului, desi au camere de luat vederi in acea filiala si puteau cerceta arhiva pentru a se face o investigatie si a o sanctiona si reinstrui. In consecinta am trimis inca un email Valentinei Mirea de la Complaints Management Raiffeisen rugand-o sa adreseze profesional sesizarile mele sa investigheze ce s-a intamplat si sa ofere solutii nu doar o simpla scuza, pentru ca altfel problemele se vor repeta. Bineinteles ca de atunci nu am mai primit nici un raspuns de la ei.
    Asta denota or crasa incompetenta si o totala lipsa de interes chiar la nivelul biroului central Raiffeisen. Nu au nici un respect pentru clienti si nici o dorinta de a rezolva problemele clientilor. De atunci mama mea si-a inchis toate conturile avut la aceasta banca, transferand banii la o alta banca competitoare, care ne trateaza cu respect. Nici eu nici familia mea nu vom mai apela la serviciile acestei banci care isi trateaza clientii cu nesimtire si nepasare.

Lasă un răspuns