Cuprinsul seriei Stress Test: bancile
- Stress Test: bancile
Zilele trecute am fost pus in situatia de a-mi deschide un nou cont bancar. Ca orice „consumator” constincios, am pornit la „cumparaturi” . In primul rind am cautat lista bancilor care activeaza in Romania. Am evitat lista oficiala de pe site-ul BNR pentru ca nu contine adresele de web. Am facut un surf rapid la citeva si m-am plictisit.
Recomandare personala: nu va luati dupa site-urile web. Pot produce o impresie gresita de profesionalism. Dar este vorba de profesionalismul designerului web nu de calitatile bancii in cauza.
Ca urmare, am procedat la „munca de teren”. Mi-am luat picioarele la spinare si am pornit sa vizitez agentiile bancare pentru a simti la fata locului parfumul serviciilor bancare din Romania. In acel moment mi-a venit o idee: de ce sa nu scriu o serie de analize si pareri personale pe aceasta tema?
Dupa prima intilnire cu functionarul „de specialitate” al unei banci, care parea iritat, aproape stresat de insistentele si intrebarile mele la foc automat, a aparut si titlul seriei: STRESS TEST.
Isarescu a vrut sa streseze cetatenii care doreau sa ia un credit (procedura la care a renuntat intre timp). Eu de ce n-as putea sa stresez niste functionari de banca?
Poate nu stiati, dar stress testul este o procedura standard care se realizeaza de catre agentiile de rating pe seama bancilor si a societatilor de asigurari. Una e sa analizezi „la singe” o institutie financiara, alta e sa iei la bani marunti o persoana fizica. E suficient sa ai in vede o lista de norme de creditare!
Iata criteriile dupa care voi face analiza:
- atmosfera din banca
- modul de tratare al clientilor (curtoazia angajatilor)
- disponibilitatea informatiei pentru un client nou
La nivelul ofertei de servicii voi aborda:
- servicii generale (tipuri de conturi, proceduri)
- produse de economisire
- tarifele serviciilor
- tipurile de caduri
- on-line si mobile banking
Pentru ca sintem in plina criza financiara globala si pentru ca eu in general nu recomand luarea de credite (decit credite de investitii), nu voi analiza sistemele de creditare.
Din primele trei experiente avute pot sa va spun ca am trecut prin toate spectrele de reactii, de la indiferenta si lipsa de profesionalism pina la curtoazie desavirsita. O sa fie o experienta interesanta pentru mine si, sper, o serie care sa se bucure de popularitate.
Cu siguranta vor fi o multime de comentarii pe aceasta tema. Fiecare am avut ceva experiente cu bancile. Uneori se mai intampla sa gasesti si oameni buni profesional in banci dar de cele mai multe ori angajatii care trateaza cu clientii o fac intr-un mod in care… lasa mult de dorit. Aceasta fiindca sistemul bancar s-a dezvoltat mult si au fost nevoiti sa angajeze tineri fara experienta dar si fara cei 7 ani de acasa. Eu cred ca cei 7 ani ar ajuta mai mult decat experienta de 1-2 ani in banca.
Chiar ma intereseaza articolul asta — am avut si am de-a face cu bancile din Romania, in special cand venea vorba de depozite, conturi curente, carduri etc. Interesant e ca (cel putin din ce stiu eu) bancile cu o atmosfera apasatoare, chiar ostila, aveau si taxe de administrare sau comisioane (sau diverse alte taxe ascunse) „marisoare” :). Adeseori, dobanda la depozit era mancata in intregime de comisioane…
e interesanta politica de la ING, ei au contul cont’ROL care e e un cont curent de pe care poti scoate si in care poti baga bani cand vrei, dobanda e calculata la sfarsitul fiecarei zile in functie de cat mai ai in cont, cu alte cuvinte daca nu scoti din cont bani, ea creste mereu si la sfarsit de luna ti se vireaza in cont un profit neimpozabil, asta probabil aparent, pentru ca probabil e dedus astfel incat dobanda sa apara fara impozit, ea este 8.25 % si de fapt probabil e mai mare astfel incat sa nu iti incurce tie calculele cu impozitul si il plateste banca automat fara sa ai nici cea mai mica idee ce platesti la stat. Pare ok. Dobanda la depozit clasic pe o luna e de 8% din care mai trebuie sa platesti impozit la sfarsit cand scoti banii. Deci e mai mic, deci iesi in castig cu cont’ROL si nu cu un depozit clasic, asta in cazul in care nu schimba dobanda. Totusi ei pastreaza inca instrumentul de depozit clasic, de ce ? habar nu am, ei zic ca e mostenirea sistemului vechi, eu zic ca sunt obligati de BNR probabil. I-am intrebat, bine bine dar dobanda de 8.25 % e variabila, o puteti schimba cand vreti voi, si ei mi-au zis, da dar e mai mare decat dobanda fixa de 8%. Ok, dar asta variabila o puteti face mai mica daca aveti chef, zic eu. Mi se raspunde, nu, tot timpul va fi mai mare decat cea fixa, o modificam si pe aia fixa si o facem mai mica daca e cazu. Mi s-a parut interesanta reticenta lor de a promova depozitul clasic, au facut tot posibilul ca sa il elimine desi sunt obligati cred sa il aiba in panoplia lor de instrumente bancare. Mi s-a spus, contul’ROL incearca sa il copieze acum toate bancile. Zic eu, care ? Mi se raspunde ca alpha bank, samd.
Parerea mea e ca ei au facut niste calcule, ca sunt baieti deshtepti, si si-au marit astfel profiturile cu cont’ROL eliminand cheltuielile care le aveau cu instrumentul clasic de depozit. PROFIT. Nu mai e nevoie de un operator uman, ca au softu care face asta automat. Genial nu ? Aproape ca se enervase ca vroiam sa imi deschid cont de depozit clasic, deja facea spume, distractiv nu ? S-ar putea sa nu mai avem in viitor depozit clasic, ce parere aveti ?
Pentru depozit in euro, la ing aveti dobanda de 0.25 % pentru sume sub 50000 de euro, adica suma nici macar garantata de Fondul de depozite.
Pentru mai mult de 50.000 euro aveti dobanda de 3.5 % Foarte interesant, deci cu alte cuvinte descurajeaza depozitele in euro si le incurajeaza pe cele in RON cu contul ROL cu dobanda variabila.
Mi se pare ca ING are un mecanism imbatabil de aparare impotriva clientilor cu sistemul lor de depozite. Foarte interesant.
da, se pare ca am fost eu in eroare vizavi de comentariul facut de mine, e vorba de „Codul Fiscal intrat în vigoare anul acesta prevede c? depozitele la vedere ?i conturile curente nu se impoziteaz?. B?ncile exploateaz? din plin aceast? prevedere ?i mai toate ofer? clien?ilor astfel de produse de economisire cu dobânzi ridicate, de pân? la 6-7%, foarte apropiate de cele ale depozitelor la termen.”
nimic de stres banci anymore ? 🙂
una pe saptamina. miine prima. rabdare 🙂
Pingback: RBS sau romanul care pica de fraier : Empower.ro | making the next step
Pingback: Retrospectiva lunii Octombrie | Milionarul Mioritic ®
Pingback: RBS sau romanul care pica de fraier | Milionarul Mioritic ®
Pingback: Inginerii financiare | Milionarul Mioritic ®