Investitii la bursa

Investitiile la bursa: strategii in vremuri de criza financiara

, , Un comentariu

Cuprinsul seriei Criza financiara mondiala

  1. Inconstienta? Nu cred…

Specialistii spun ca aceasta criza financiara este altfel decit crizele anterioare. Ce pot eu sa certific este ca, cel putin la bursa, situatia este foarte pericuoasa, atit pentru investitorii profesionisti (cum sint hedge fund-urile) cit si pentru investitorii individuali (ca mine).

Indiferent ce tip de investitor esti, primul lucru cu care te confrunti in vremuri de criza este schimbarea modului in care „se misca” piata. Acest lucru il simti imediat pentru ca metoda ta de trading nu mai da rezultate. Apar serii anormale de pierderi si esti pus in situatia de a da raspunsul la o intrebare-cheie: e vorba de un sir de pierderi obisnuite la metoda ta de trading (sint si astfel de cazuri) s-au piata s-a schimbat atit de mult incit metoda e buna de aruncat la gunoi?

Raspunsul trebui sa fie cit se poate de exact, pentru ca pot apare urmatoarele situatii:

  1. metoda e buna dar e o serie neobisnuita de trade-uri negative. De obicei te opresti atunci cind incepe sirul trade-urilor cistigatoare, ceea ce inseamna ca ramii cu pierderea 🙁
  2. metoda nu mai functioneaza; daca nu intelegi asta si crezi ca e doar o serie „nefericita”, vei sfirsi cu pierderi enorme, in asteptarea incheierii seriei

In lunile martie-aprilie din acest an am fost confruntat cu o asemenea dilema. Tranzactionam de mai bine de un an, cu rezultate care ma multumeau pe deplin, aplicind o tehnica de intraday trading, imaginata de mine, pentru perechea lira sterlina-dolar SUA. Inainte de inceperea „dezastrului” eram la plus 40% de la inceputul anului.

Lucrurile au inceput sa se precipite. Trade dupa trade mergeam din pierdere in pierdere. Cind am pierdut jumatate din cistigul anual, am revizuit metoda, rezultatele de back testing, am incerca sa modific paramentrii metodei pentru a vedea daca pot s-o adaptez  la noile conditii. N-am reusi nimic. Metoda, pur si simplu, nu mai dadea rezultate.

Am continuat tradingul pina cind am atins numarul de trade-uri negative intilnit in cea mai lunga serie de back-testing. Apoi am mai incercat un trade, dupa care m-am retras frustrat: imi consumasem tot profitul obtinut pe acel an. Aceasta situatie este descrisa intr-un articol din milionar.

Au trecut luni de zile de atunci. Lucrurile s-au modificat din rau in mai rau. A crescut atit volumul trade-urilor, pe toate pietele, cit si variatia zilnica, saptaminara si lunara a cotatiilor (high-low), indiferent de  piata. Am decis ca piata este prea salbatica, chiar si pentru mine. Nici in ziua de azi nu am reluat investitiile. Continui sa urmaresc zilnic desfasurarea lucrurilor, acum si mai intens (nu numai pe forex ci si prima iubire, actiunile americane), in asteptarea unui trend.

Traderii care, viteji si increzatori, au continuat sa investeasca in aceste vremuri, au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin dramatice. Cei care cistiga pe o asemenea piata sint o infima minoritate, fara de care trebuie sa avem un mare respect profesional.

Chiar si „marii grei”, fondurile de hedging (companii de speculatii financiare), care au zeci si sute de miliarde de dolari in administrare si armate de analisti si matematicieni care le modeleaza metodele de investitie, au inregistrat si vor inregistra pierderi colosale. Se vorbeste chiar de prabusirea industriei fondurilor de hedging. Vor ramine citeva firme, cele care vor sti sa imbine expectativa cu actiunea precisa.

Sint unii care profita in aceste vremuri de criza. Exista si marii cistigatori ai crizei, care au facut averi uriase, pariind pe cine trebuie. Ei sint „legendarii” acestor timpuri, care vor ramine in folclorul bransei.

Ce-i de facut in aceste vremuri?

  • daca nu ai o metoda special adaptata acestor timpuri, mai bine stai pe tusa (ca mine)
  • chiar daca nu mai investesti activ, urmareste piata
  • pregateste-ti strategia pentru perioada cind vom iesi din aceasta nebunie (caracterizata prin volatilitate excesiva si piata laterala)
  • daca metoda ta de trading functioneaza bine in aceste conditii, trebuie sa-ti reduci expunerea; investeste mai putin. Volatilitatea mare o sa-ti aduca cistiguri suficiente. Daca investesti ca inainte, vei putea produce cistiguri colosale dar orice miscare brusca a pietei, in contra ta, iti va sterge contul dintr-o lovitura

Dupa aceasta perioada astept cu nerabdare declansarea trendului. Cred cu tarie ca in fata noastra stau ani multi de criza, timp in care un trend descendent poate sa creeze mici averi celor care stiu sa-l foloseasca, investind short. Depinde numai de noi sa prindem gaina de aur si s-o exploatam in beneficiul nostru.

Comentarii

comments

Standard

Un gând despre „Investitiile la bursa: strategii in vremuri de criza financiara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.