Finante personale

Perceptia psihologica a crizelor financiare

2 comentarii

Cuprinsul seriei Criza financiara mondiala

  1. Inconstienta? Nu cred…

Este stiut faptul ca in acceptarea unei noi teorii, comunitatea stiintifica  parcurge trei etape:

  1. etapa negarii – in care teoria este respinsa, deoarece este considerata eroanata
  2. etapa acceptarii – in care teoria este acceptat ca adevarata dar este considerata neimportanta
  3. etapa integrarii – in care teoria este acceptata ca adevarata si importanta, mai mult decit atit, este considerata a fi prezenta (cunoscuta) dintotdeauna

Nu pot sa nu fac o paralela interesanta intre aceste etape si modul in care este perceputa de romani criza financiara mondiala, in acest moment, in care ea umple canalele mass media dar inca nu este resimtita in tara noastra.

1. reactia de negare

Reactia de negare vine din partea celor care nu au auzit de criza din mass media (radio, TV…). Ei ajung in posesia informatiei de la straini sau cunostinte, in cel mai bun caz de la rude sau prieteni. Tind sa o respinga ca fiind o greseala de transmitere a informatiei („ti s-a parut, bre, ai auzit prostii”) sau cel mult o stire de scandal („las’ ca stiu eu, astia din TV spun tot felul de lucruri aiurea, or mai spun in 2000 ca vine sfirsitul lumii”). Neincrederea si suspiciunea sint normale, tinind cont de nivelul de informare, cultura si rezistenta la informatia provenita din surse oficiale (fiind genul de telespectatori care se uita la stirile de la ora 5, vor inclina sa creada ca tot ce vine pe acel canal informational este voit prezentat distorsionat, pentru a face senzatie).

2. reactia de acceptare

O mare parte din populatie a auzit de criza actuala, de la TV sau de la radio. Cei care nu au nici un fel de informatii din domeniul economic, din lipsa de interes sau pur si simplu din lipsa de educatie, vor nega cu vehementa importanta informatiei, nu existenta ei („da, dom’le, e criza, ca spun toate televiziunile”). Atita timp cit personal nu simt nici un fel modificare a statusului economic sau financiar, vor spune ca „e o chestie a americanilor” care nu ne poate afecta pentru ca „America e dincolo de ocean”.

Acest segment de populatie are tendinta sa accepte numai evidenta. Din pacate, in momentul in care efectele crizei vor fi vizibile, va fi prea tirziu. Orice masuri de protectie sau de diminuare a crizei vor fi inevitabil sortite esecului.

3. reactia de integrare

O mica parte din cei care si-au facut un obicei din a urmari stirile economice si a fi la curent cu evolutia mondiala, sint cei care accepta si abordeaza activ noua situatie. Criza financiara (deja) mondiala nu este nimic nou pentru ei. I-au intrezarit germenii aparitiei si s-au pregatit din timp pentru momentul penetrarii in zona in care traiesc. Sint cei care vor supravietui pentru ca au luat masurile necesare, din timp.

Observatie:

In general, perioadele de criza economica produc semnale recognoscibile cu cel putin un an inainte. Semnalele se intetesc in lunile imediat premergatoare, cu o tarie care nu poate trece neobservata unui observator cit de cit avizat.

Din pacate, criza actuala a evoluat extrem de rapid si a devansat calculul specialistilor cu cel putin un an. Rapiditatea cu care s-a raspindit si intensitatea deosebita a efectelor i-a surprins pe majoritatea observatorilor fenomenelor economice si financiare. Cu atit mai mult, ea a suprins publicul, chiar si acea minoritate care in mod normal urmareste acest sector.

Ce putem face?

Atit cit mai avem timp, trebuie sa ne pregatim. In primul rind sa luam acele masuri de maxima importanta, care sa ne permita supravietuirea in caz de calamitate financiara. Asta pentru cei care nu s-au gindit niciodata ca, dupa o perioada de crestere spectaculoasa, va apare si reversul medaliei.

Pentru o sectiune a publicului, criza care vine este nu numai un lucru normal dar si o oportunitate importanta pentru a face bani. Este ocazia de a-si consolida pozitia financiara, pentru ca este stiut faptul ca in perioadele de criza se face redistribuirea bogatiei, de la o mare parte a populatiei (care o pierde din ignoranta si …culmea, din lacomie – cum zice romanul, „s-a intins mai mult decit ii era patura”) la o minoritate care are know-how-ul necesar pentru a profita de pe urma acestui eveniment deosebit.

O sa incerc in articolele viitoare sa propun nu numai modalitati de supravietuire financiara in caz de criza dar si sa dezvalui modalitatile in care eu incerc sa profit de pe urma ei.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Perceptia psihologica a crizelor financiare

  1. Mihai B. zice:

    Putin mai concret Luca. M-am abonat la newsletter-ul tau si intru in fiecare zi pe site pentru ca am gasit de multe ori informatii interesante. De exemplu astazi la titlul articolului respectiv as fi preferat un continut de maniera: Pentru a depasi /suporta efectele unei crize …… ar fi de preferat sa:
    – ….
    – ….
    – …
    Incercati metodele sugerate si haideti sa comentam efectele….
    Imi cer scuze, sper ca nu te-a deranjat comentariul. Inca odata precizez ca vizitez site-ul tau zilnic in cautarea a ceva util si bun de pus in practica imediat.
    Cu deosebit respect,
    Mihai B.

  2. Luca zice:

    helou Mihai,

    este al doilea mesaj similar pe ziua de azi 🙂

    si o sa-ti spun exact cum am raspuns la interpelarea similara primita prin email: rabdare, mon cher, o sa fie chestii cit se poate de clare si la obiect, structurate dupa cum urmeaza: finante personale, imobiliare, bursa si un articol final despre cum imi propun eu sa profit de pe urma crizei actuale.

    in fiecare saptamina va fi un articol. nu-ti fa probleme, criza o sa mai fie aici, nu pleaca nicaieri 😀

    precizare importanta: toate tehnicile din articole vor fi furnizate cu titlu informativ, cu scop didactic. nu-mi permit sa va sugerez: „faceti asta si sa discutam dupa aia daca iese bine sau nu” . in plus, acum sau dupa doua saptamini, informatiile vor fi la fel de „proaspete”, pentru ca ele se adreseaza unor evolutii care vor urma in lunile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.