Carti, filme si evenimente, Filme documentare

Zeitgeist: Addendum

, , 7 comentarii

Titlul original: Zeitgeist: Addendum

Titlu: Zeitgeist: Addendum

Producator, Scenarist si Regizor: Peter Joseph

Data lansarii: octombrie 2008

Detalii in limba engleza: indisponibile la imdb.com (?)

Disponibil gratuit la: zeitgeismovie.com; subtitrare in limba romana disponibila la titrari.ro

La scurt timp dupa ce am revenit din concediu am scris un articol despre Zeitgeist, primul film al lui Peter Joseph (intre noi fie vorba, un pseudonim, tinind cont de sensibilitatea subiectelor abordate de acest film) in care spuneam ca astept partea a doua care va fi lansata la inceputul lunii octombrie.

In 2 octombrie, ziua lansarii la festivalul de film Artivist, am cautat pe net filmul in cauza; fara rezultat. Dupa vreo doua zile, un prieten mi-a dat un telefon si mi-a spus ca a dat jos filmul de pe un torrent (un singur torrent!) si ca „arde’ un CD cu el. In aceiasi seara am luat CD-ul si l-am vizionat, pina noaptea tirziu. A meritat.

Filmul in sine a fost un hit la festivalul Artivist, a rulat in deschidere, cu casa inchisa si a primit (al doilea an consecutiv) premiul Best Feature – Artivist Spirit Award. Pe site-ul Artivist, pe prima pagina puteti vedea o imagine cu Peter Joseph (extraordinar de tinar!).

Revenind la vizionare, trebuie sa recunosc echilibrarea in abordarea problemelor, care face din Addendum un continuator matur al lui Zeitgeist. Autorul renunta la tonul acuzator si pe alocuri zeflemitor din Zeitgeist pentru a realiza o abordare fara patima a unor probleme de aceiasi importanta majora pentru societatea din ziua de azi: rolul banilor in istorie, centrele de putere care benficiaza de pe urma actualei organizari economico-financiare a omenirii si eventuale solutii pentru problemele mondiale, incepind cu saracia si terminind cu razboiul.

Filmul are patru parti.

Prima parte se bazeaza pe cartea Web of Debt (Plasa datoriilor) de Ellen Hodgson Brown si pe filmul Money as debt de Paul Grignon (pe care vi l-am propus nu demult). Incearca sa explice, pe intelesul tuturor, esenta sistemului financiar mondial: banii sint un instrument de plata a carui folosire implica procesul de imprumut. Ei intra in sistem ca datorie si se „materializeaza” dupa ce este produsa valoarea de catre noi toti, prin munca si creativitate. O mare parte din dobinda care este platitia pentru imprumuturi ajunge in buzunarele unor institutii private, un grup restrins de oameni care, la nivel mondial, prin faptul ca au pus la punct si conduc acest mecanism, sint cei care dirijeaza tot ce inseamna dezvoltare la nivel mondial.

Nu vreau sa intru in detaliile mecanismului propriu zis. Important este ca fimul continua in partea a doua cu explicarea modului in care se influenteaza planeta la scara mondiala, deci trece de la afectarea individului (majoritatea dintre noi, nu-i asa, am luat imprumuturi, pentru care trebuie sa platim dobinda) la control la nivel national.  Aceasta parte a filmului se bazeaza pe cartea lui John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man (Confesiunile unui asasin economic),  care este prezent intr-un interesant interviu in film. El explica modul in care, prin lacomia conducatorilor si apoi prin santaj si crima, intregi natiuni sint aservite prin sistemul mondial de datorii promovat de Banca Mondiala (World Bank), Fondul Monetar International (IMF) si Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organisation).

Partea a treia si a patra incearca sa propuna o solutie, prezentindu-ne Proiectul Venus (Venus Project), initiat de Jacque Fresco, care isi expune ideile in cartea The Best That Money Can’t Buy: Beyond Politics, Poverty, & War (Cele mai bune lucruri pe care banii nu le pot cumpara: dincolo de politica, saracie si razboi),  unde gasim o interesanta lume utopica in care nu exista bani iar problemele sint rezolvate prin gestiunea resurselor si creativitate umana. De asemenea apare un indemn la rezistenta pasiva contra sistemului actual printr-o serie de actiuni neparticipative.

Despre VenusProject si Zeitgeist Movement intr-un articol viitor.

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Zeitgeist: Addendum

  1. Pingback: Retrospectiva lunii Octombrie | Milionarul Mioritic ®

  2. Pingback: retrospectiva lunii Ianuarie | Milionarul Mioritic ®

  3. Pingback: Cine este Peter Joseph? | Milionarul Mioritic

  4. Pingback: Recenzie: Zeitgeist- Moving Forward | Milionarul Mioritic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.