Finante personale

Cc: Managementul cheltuielilor nu e suficient (partea a III-a)

, , 2 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Ultimele doua puncte ale planului sint esenta reusitei sale.

Investeste

Urmatorul pas e esential. Banii care ramin (cei 70% din fondurile disponibile prin managementul cheltuielilor) trebuie investiti. Desigur, luna de luna, aceste sume vor fi mici. Puneti-le intr-un cont la banca. Daca s-au strins bani suficienti, constituiti un depozit la termen.

In timp ce banii se string, invatati sa investiti. La bursa, in imobiliare. Cititi, intrebati alte persoane care au investit, faceti planuri. Pregatiti-va pentru momentul in care banii disponibili sint suficienti. Cind acel moment va veni, planul vostru trebuie sa fie gata, dublat de motivatia necesara pentru a-l pune in aplicare.

Sint unii care vor prefera sa stringa acesti bani pentru o afacere. Este si asta o solutie, dar trebuie sa fiti pregatiti pentru un efort mult mai intens: o firma va consuma mult mai multe resurse (de timp, energie si bani) decit investitiile.

Fara aceasta etapa, in care banii strinsi sint investiti, nu veti reusi sa obtineti nimic. Veti fi in situatia acelor oameni care au economisit toata viata, si-au tinut banii in banca si la scoaterea lor au fost socati sa observe ca nu fac mare lucru cu ei. E o tragedie care se intimpla an de an populatiei cu venituri mici, de cind bancile au preluat sistemul financiar al lumii. Nu bancile sint de vina, ci noi, cei care credem ca putem sa propasim financiar lasind pe altii sa ne gestioneze banii.

Desi nu e locul pentru aceasta argumentatie, voi spune in treacat ca tinutul banilor la banca nu face decit sa te protejeze intr-o oarecare masura de cancerul inflatiei. In nici un caz nu-ti va produce acumularea visata, pe care o tipa in gura mare, cu o tarie obscena toate reclamele pe care le vedeti prin presa sau la TV. Singura posibilitatea de a face banii este sa ti-i faci singur. Deschide o firma, investeste, fa tu ceva cu banii si doar atunci vei fi in stare sa masori un profit.

Diversifica

Nu pune toate ouale in acelasi cos.
O alta pilda pe care ati auzit-o, citata pina la epuizare de specialistii de finante personale. Dar cit se poate de adevarata. Sau cum ar zice un parior impatimit, nu miza toti banii pe acelasi cal.

In aceasta etapa voi reveni, cum am promis, la cei 5 sau 10% din banii pe care ii cistigi, dar pe care nu i-ai alocat pentru bugetul tau. Foloseste acesti bani precum si alti bani din investitii, pentru a constitui un fond de rezerva si un fond pentru situatii speciale:

  1. fondul de supravietuire; cei mai multi specialisti in finatele personale recomanda sa pui deoparte cel putin atitia bani incit sa poti asigura supravietuirea ta sau a familiei tale pentru 6 luni. Daca e un an e si mai bine.
  2. dupa ce fondul de supravietuire e intregit, stringe bani disponibili pentru situatii speciale.

Ce inseamna situatii speciale?

Oportunitati de investitie deosebite. Din cind in cind te lovesti in viata de situatii exceptionale, cind poti cumpara un automobil la un pret mult sub valoarea sa (nu il lua pentru tine, vinde-l in profit!). Sau o casa. Sau o firma. Depinde care e domeniul in care te pricepi si iti place sa activezi.

In aceste situatii trebuie sa dispui de cash, bani ghiata. Aici intervine fondul pentru situatii speciale. Poti alimenta acest fond, retragind din profitul cbtinut in investitii. Aloca anual un procent cu aceasta destinatie si iti vei multumi in momentul in care o ocazie epocala se va arata. Viata e generoasa cu cei pregatiti. Fi pregatit si vei vedea ca, peste noapte, vei deveni norocos.

Sint sigur ca ai observat: acest plan in cinci puncte este total diferit de ceea ce fac multi dintre noi: taie de pe lista, string banii si ii pun in banca.
Planul e o modalitate sinergica de a inmulti banii, pentru ca se adreseaza atit primei parti, pe care o cunoaste toata lumea, dar intr-o noua abordare (managementul cheltuielilor) dar si partii a doua (investitiile si diversificarea) dar pe care multi o aplica fara sa adauge prima parte. Impreuna, cele doua metode se potenteaza reciproc, devenind un sistem integru, functional, ce produce rezultate excelente daca este aplicat intocmai.

De ce n-ati incerca si voi?

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Cc: Managementul cheltuielilor nu e suficient (partea a III-a)

  1. titanium.fla zice:

    ” Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.”

    in traducere libera ceva de genul

    ” O larga diversificare este necesara unor investitori doar atunci cand acestia nu inteleg ce fac”.

    A zis-o Warren Buffet.

  2. Luca zice:

    sint de acord cind e vorba de un vehicol de investitii (de exemplu investitiile la forex)

    in finantele personale, mai ales in perioade de criza, e bine sa diversifici.

    cind e vorba de banii personali si supravietuirea mea financiara, eu prefer sa fiu la adapost.

    e o discutie mai lunga aici. cea mai puternica arma in investitii este sinergia obtinuta prin folosirea concomitenta a investitiilor in imobiliare si la bursa (daca le stapinesti pe amindoua). probabil voi scrie o carte pe acest subiect generos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.