Carti, filme si evenimente, Filme documentare

Secolul individualismului – partea a IV-a

, , , , 4 comentarii

Cuprinsul seriei Secolul individualismului

  1. Secolul individualismului – partea I
  2. Secolul individualismului – partea a II-a
  3. Secolul individualismului – partea a III-a
  4. Secolul individualismului – partea a IV-a

Secolul individualismuluiTitlul original: The Century Of Self
Titlu: Secolul individualismului

Difuzat de: BBC
Data lansarii: 17 Martie 2002

Scenarist, Producator si Regizor: Adam Curtis

Detalii in limba engleza: IMDB
Rezultate relevante Google

De vinzare la: Amazon

Chiar si politicienii stingii (laburistii englezi si democratii americani) au lasat deoparte ideologia proprie si s-au urcat in trenul psihanalizei pentru a-si asigura accesul la putere. Ei au marsat pe individualismul popular, incercind furnizeze natiunii ceea ce isi dorea, intr-o tentativa de a produce o democratie moderna.

Din pacate, tocmai tendinta de a ajunge la putere cu orice pret a dus la pervertirea idealurilor clasice stingiste. Dintr-odata, politica de stinga a pus valoare pe aceleasi principii ca si dreapta: satisfacerea dorintelor individualiste a populatiei in dauna unei solidaritati sociale (welfare state, statul care ajuta si categoriile defavorizate).

Pentru aceasta s-au folosit uneltele sofisticate ale analizei corporatiste, care incearca sa vada ce nevoi psihologice simte omul ca trebuie sa si le indeplineasca (nevoia de respect, putere, siguranta…) si sa vinda in loc de produse… idei politice.

Cu alte cuvinte, promite ce vor sa auda masele pentru ca masele sa te aduca la putere.
Aceste tehnici de psihanaliza nu s-au concentrat asupra votantilor din grupurile traditionale (care voteaza un partid sau altul indiferent de politica sa) ci asupra asa-numitilor swing voters (votanti nedecisi) care sint cei ce inclina balanta alegerilor spre invingator.

Pentru a cistiga alegerile, viitorul presedinte a inceput sa promoveze politici si sa afiseze un stil de viata identic cu cel al grupelor psihologice din cadrul votantilor indecisi, pentru ca acestia sa se identifice cu el. A fost un show magistral regizat, care i-a asigurat lui Clinton al doilea mandat prezidential.

Dintr-odata, atit stinga cit si dreapta politica foloseau aceleasi tehnici si tactici, aceleasi programe politice, doar pentru a ajunge la putere. Sint imprumutate din metodele folosite de corporatii pentru a se imbogatii.

Atunci stai si te intrebi: oare corporatiile si conducatorii politici sint de vina pentru situatia in care sintem noi? Oare ei ne forteaza sa consumam ca niste furibunzi sau sa votam orbeste, in functie de mita politica ce o impart cu generozitate?

De fapt (cei mai multi dintre noi) sintem niste fiinte cu un autocontrol precar, niste organisme care au tendinta sa-si satisfaca pornirile instinctuale, de a avea totul, cind vor si unde vor. Placere totala, la minut. Sintem victimele propriilor noastre impulsuri, sintem sclavii egoismului, niste copii rasfatati care obtin jucaria dorita cu pretul propriei libertati financiare.
Asa apar consumatorii pasivi, simple automate care isi satisfac placerile, fara initiativa sau scopuri in viata. Traiesc pentru a cumpara si a-si plati facturile.

Nu ratati acest serial, una din capodoperele lui Adam Curtis. In viitor voi recenza si alte filme din portofoliul acestui curajos regizor.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Secolul individualismului – partea a IV-a

  1. Lia zice:

    Avem un cerc vicios aici. Manipulatorii si manipulatii sunt interedependenti si „se ajuta” reciproc.

  2. Luca zice:

    @Lia

    e ca intr-o casnicie 🙂 fiecare dintre parteneri il influenteaza si il transforma pe celalalt, pina cind sau se atinge o zona de echilibru, sau se rupe casnicia …

  3. Feri zice:

    „…consumatorii pasivi, simple automate care isi satisfac placerile, fara initiativa sau scopuri in viata. Traiesc pentru a cumpara si a-si plati facturile.”

    Ma regasesc 100% in fraza asta.

  4. Luca zice:

    @Feri

    tu esti unul din putinii care isi cunosc si isi asuma statutul. esti sincer cu tine si asta este deosebit de important

    majoritatea se cred liberi dar sint sclavii aranjamentelor sociale, profesionale si financiare in care se afla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.