Carti, filme si evenimente, Filme documentare

Secolul individualismului – partea I

, , , , , 10 comentarii

Secolul individualismuluiTitlul original: The Century Of Self

Titlu: Secolul individualismului

Lansat de: BBC

Scenarist, Producator si Regizor: Adam Curtis

Data lansarii: 17 Martie 2002

Detalii in limba engleza: IMDB

De vinzare la: Amazon

Dincolo de explicatiile de psihologie si sociologie, acest documentar ne arata cu o sinceritate socanta cum a ajuns lumea in care traim in situatia de acum:

 • care este originea consumatorismului
 • ce este de fapt democratia moderna
 • cum sint conduse masele de oameni prin sugestie de grup
 • cum ne programeaza mass media sa cumparam produse nu pentru ca avem nevoie de ele, ci pentru ca sa ne „simtim bine”
 • ce sta in spatele celor doua variante de democratie: condusa de stat sau de initiativa privata (corporatiile)
 • cum s-a ajuns la asocierea fortata a capitalismului cu democratia

Kiyosaki vorbeste de rat race, cursa sobolanului in care sintem prinsi zi de zi, in circuitul slujba-bani-cumparaturi-slujba, un carusel din care nu putem scapa. Daca ai crezut ca acest modus vivendi este o intimplare, mai gindeste-te. Este produsul unei politici gindite si planificate minutios, rezultat al unor teorii psihologice si sociologice care definesc omul drept un animal violent care trebuie tinut in friu prin conditionare materiala si sociala.

Suna infricosator? Vizioneaza prima din cele patru parti ale documentarului.

Comentarii

comments

Standard

10 gânduri despre „Secolul individualismului – partea I

 1. Feri zice:

  Da ceva alternative la democratie si consum ? Comunism si foamete ? Ascetism ?

  Doar se lamenteaza sau FACE CEVA ? 😛

 2. Luca zice:

  @ Feri

  documentarul nu isi propune sa ofere alternative, ci doar analizeaza din perspectiva istorica modificarile in psihologia individului, a maselor si politica economica si sociala a statului si a corporatiilor.

  e interesant de vazut de unde pornesc originile unor fenomene omniprezente astazi: consumatorismul, populismul politic, etc.

 3. Feri zice:

  Pare o analiza critica in film, cel putin dupa modul in care ai formulat recenzia…adica : „mai animalule manipulat” dar totusi , exista un sistem mai bun care sa justifice aceasta critica ?

  Putem schimba sistemul ? (Am inteles ca nu schimbam sistemul, ci ne folosim de el)

  Te intreb chestiile astea pt ca ai spus ca consideri relevante aceste filme, in contextul celorlalte articole pe care le-ai scris.

  Daca un sarantoc obisnuit constata aceste aspecte , el „se lamenteaza” si nu face nimic, daca e un film, atunci „ne arata adevaruri socante”.

 4. Luca zice:

  @ Feri

  ca sa te folosesti de sistem, trebuie prima data sa-l intelegi. poate tu esti la curent cu toate aceste aspecte, dar pentru mine, desi cunosc elementele sistemului (conceptul de consumatorism, psihanaliza freudiana, din care am citit materiale, etc.) asamblarea lor este un lucru nou. sint sigur ca sint multi din cititorii blogului care sint in situatia mea.

  filmul nu este pentru cei care stiu, ci pentru cei care vor sa fie informati si care, eventual, vor sa se documenteze suplimentar pe aceste teme.

  parerea mea este ca multi dintre cetatenii acestei planete (n-am utilizat conceptul de stat national…) iau sistemul statal actual si particularitatile lui de functionare ca un bun dat, fara sa ii preocupe de ce arata si functioneaza in acest fel.

  in momentul in care sint informati, au alta modalitate in care percep realitate de zi cu zi. acesta este scopul meu, de a le da posibilitatea sa se gindeasca la aceste aspecte…

 5. Luca zice:

  @ Feri

  cit priveste relevanta in contextul materialelor mele (ma refer la cele de finante personale), ea e maxima. asta pentru ca intreg sistemul de credit actual se bazeaza pe si alimenteaza consumatorismul.

  aceasta este doar una din conexiunile posibile…

 6. evil zice:

  As putea intelege acest film daca as gasi o subtitrare aproximativa la filmul de 1,78 Gb, poate cineva sa ma ajute?

 7. Pingback: Creditele: vise cumparate la pret de specula : Succes Dublu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.