Carti, filme si evenimente, Filme documentare

Secolul individualismului – partea a II-a

, , , 3 comentarii

Cuprinsul seriei Secolul individualismului

  1. Secolul individualismului – partea I
  2. Secolul individualismului – partea a II-a
  3. Secolul individualismului – partea a III-a
  4. Secolul individualismului – partea a IV-a

Secolul individualismuluiTitlul original: The Century Of Self

Titlu: Secolul individualismului

Producator: BBC

Scenarist, Producator si Regizor: Adam Curtis

Data lansarii: 17 Martie 2002

Detalii in limba engleza: IMDB

De vinzare la: Amazon
Filmul continua analiza faptelor istorice cu tragedia celui de-al doilea razboi mondial. Latura irationala, animalica a omului a dus in Germania nazista la atrocitatile realizate de populatia de rind impotriva evreilor Aceasta este concluzia psihanalistilor americani. Pentru a nu se confrunta cu o situatie similara la ei acasa, ei propun controlul acestor tendinte distructive umane in scopul aparitiei unui „individ democratic”. Schimba acest termen cu omul nou pe care doreau sa-l creeze comunistii si ajungi la o similitudine socanta!

Executivul american este receptiv. Apare un set de reguli impuse la nivel statal, incepind cu sistemul educational si terminind cu cel social, menite sa disciplineze individul si sa-l faca un „animal controlabil”.
Aici isi are originea cultul pshianalistului american, atit de popular in societatea postbelica din SUA

Urmatorul pas (aproape) logic este aplicarea psihanalizei in manipularea individului pentru a fi „un bun consumator”. Culmea, acestui proces i se descopera si o latura terapeutica. Un individ care consuma este mai fericit, deci mai increzator in fortele proprii!

„Americanii sint mai tristi decit imaginea lor in strainatate sau decit iti poti imagina…” spune un psihanalist de origine germana care a lucrat in SUA imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Este o concluzie socanta care ne poate oferi una din explicatiile modului agresiv in care a fost promovat consumatorismul in Statele Unite.

Autopritatile politice nu s-au oprit la atit. Au utilizat psihanaliza in promovarea climatului de teroare din timpul razboiului rece, cind amenitarea nucleara a folosit la justificarea politicii americane si la cresterea cheltuielilor din industria armamentului. Nu pot sa nu realizez paralela dintre sperietoarea sovietica din timpul razboiului rece si sperietoarea Al-Quaeda din era terorismului international.

Aceste subiecte si implicatiile lor colaterale sint prezentate pe larg in cel de-al doilea episod al seriei.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Secolul individualismului – partea a II-a

  1. Luca zice:

    @Feri

    posibil sa fie cunoscute dar nu ai imaginea de ansamblu.

    in momentul in care vezi care sint originile „ideologice” si evolutia istorica a conceptelor care stau la baza societatii de azi, le intelegi mai bine mecanismele de functionare si locul lor in societate

  2. Feri zice:

    De acord, orice material ne ajuta sa ne cristalizam o mai buna imagine de ansamblu, fara a fi totusi „socati” de aceste aspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.