Finante personale

Eu nu vreau sa schimb sistemul!

, , 12 comentarii

„Eu nu vreau sa schimb sistemul. Filosofia mea se bazeaza pe ideea ca e mai usor sa ma schimb eu decit sa schimb sistemul”

Robert T. Kiyosaky despre sistemul de taxe si impozite american, in cartea Creste-ti IQ-ul financiar

foto:richdadcoaching.comCind am citit aceasta propozitie a lui Kiyosaki mi-au trecut prin minte, fulgerator: FED, sistemul de taxe american intrat in vigoare dupa constituirea FED, succesul enorm al cartilor lui Kiyosaky, publicate de Warner Brothers (consortiu de presa din proprietatea corporatiilor multinationale), toate cartile lui Kiyosaki pe care le-am citit in care nu se sufla o vorba despre „sistem”.

Mi-am spus: „La nivelul la care se lucreaza, e o prostie sa te gindesti ca i-ar da voie lui Kiyosaki macar sa aminteasca de aceste aspecte atit de putin intilnite in mass-media. E un pact? I-au publicat cartile dar l-au obligat sa taca? Sau ii e frica sa spuna?”

M-am oprit. Suna a conspiratie ieftina din tabloidele englezesti.

Intotdeauna mi-a placut sa citesc carti care mi-au stimulat inteligenta, care au incercat sa puna istoria intr-o lumina noua, inedita. Sint multe teorii conspirationiste care rezista la o privire critica, cel putin superficiala.

Dar la baza deciziei lui Kiyosaki nu cred ca stau teoriile conspirationiste. Nu cred ca-i este frica sa fie asasinat. Nu cred ca e santajat. Pur si simplu a ales aceasta cale pentru ca poate profita de pe urma ei.

Kiyosaki, fata de alti autori de finante personale, a reusit sa sintetizeze citeva idei de valoare legate de modul in care functioneaza crearea averii in lume. Cel mai important mi se pare conceptul de cadran al banilor. A ajuns sa cunoasca sistemul, sa-i gaseasca bresele si sa le foloseasca. In cartile sale, scrise pentru publicul american, sint o multime de exemple, poate unele dintre ele nefunctionale, despre cum sa folosesti poticnelile sistemului de taxe si impozite in favoarea ta.

Aici e puterea exemplului sau. Te invata ca se poate, iti arata directia si te indeamna sa-ti creezi calea. E mai usor sa folosesti sistemul decit sa-l schimbi. Kiyosaki nu e un activist, e un educator.

Cind mi-am dat seama de acest lucru, am inteles ca, fara sa vreau, am urmat acest exemplu. Pe masura ce citeam tot mai mult despre cum e alcatuita si cum functioneaza lumea finantelor, gaseam detalii suprinzatoare, socante chiar. Am inceput sa fac verificari incrucisate. Am cautat informatii din surse diferite. Informatiile se confirmau. Si mai mult, probitatea celor care faceau afirmatiile era aproape fara cusur.

Cind s-a limpezit imaginea, cind am inceput sa vad rotitele mecanismului miscindu-se intr-o ingemanare logica, mi-a fost mila. Mila de noi toti, ignorantii, care credem ca traim in democratie, care credem ca detinem puterea. Mi-am amintit de un citat a lui Goebbels (sau a lui Lenin, cum spun altii): „O minciuna spusa de suficient de multe ori devine adevar.”

Dupa socul initial, dupa ce am realizat dimensiunea realitatii care ma inconjoara, revolta mea s-a transformat in ceva ciudat. Nu aveam acea pornire, poate normala, sa schimb ceva. In locul ei prima idee care mi-a venit in minte a fost sa spun celor care vor sa asculte, cum sa faca. Ce sa faca pentru a folosit sistemul in avantajul lor.

Mi-am petrecut ultimii optsprezece ani din viata citind carti de dezvoltare personala si educatie financiara, apoi incercind metode de a face bani. Am ajuns sa cunosc sistemul, sa-l folosesc in scop personal. Ar fi o prostie, dupa atita efort, sa incerc sa schimb sistemul. Acum, cind am ajuns sa fac bani folosindu-l.

Eu nu vreau sa schimb sistemul. Vreau doar sa va invat cum sa-l folositi. E mult mai usor sa va schimbati pe voi decit sa schimbati sistemul!

Acum e momentul in care trebuie sa ne dam seama ca, hei, nu conteaza ce fac politicienii si Congresul [Congresul american – n.n.], e timpul sa zici pentru tine: „Ce trebuie sa fac eu pentru a schimba ceva in finantele mele, pentru a invata si pentru a prelua controlul fara sa depind de guvern, fara sa depind de politica de ajutor financiar a statului?”

Kim Kiyosaki in emisiunea lui Larry King, „Larry King Live”, CNN, 8 februarie 2008

foto: Robert si Kim Kiyosaki
sursa: richdadcoaching.com

Comentarii

comments

Standard

12 gânduri despre „Eu nu vreau sa schimb sistemul!

  1. Feri zice:

    Vrei, nu vrei, oricum nu-l poti schimba (semnificativ).

    Faza cu „voi schimba sistemul din interior”, ca dupa aceea sa devii o parte a acestuia , e deja un cliseu vechi.

    Ce e „sistemul” ? De unde il apuci ?
    Oricum te pozitionezi, esti intr-un sistem, faci parte din el, vrand sau nevrand.

    A cauta sa intelegi sistemul din care faci parte si cum sa utilizezi caracteristicile acestuia in favoarea ta, e ceva firesc, doar masura in care ai un succes mai mare sau mai mic, depinde de individ.

  2. Jules Verne zice:

    Da-mi, Doamne, seninatatea
    Sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba,
    Curajul de a le schimba pe cele pe care pot;
    Si intelepciunea de a le deosebi.
    Reinhold Niebuhr citat de Dale Carnegie

  3. George Breban zice:

    Inca o invatatura pentru care va suntem recunoscatori!
    DA! E mult mai usor sa te schimbi pe tine insati decat sa schimbi un sistem.
    Iar pentru a intari putin teoria, va voi da un exemplu personal. Un exemplu care are mai mult sau mai putin legatura cu sistemul in sine, insa, este unul real, deci testat. 😀
    Acum vreo 4 ani, pe cand aveam eu 15 ani, ca si majoritatea adolescentilor, aveam discutii neplacute cu mama, legate de plata facturii la telefonul fix. Eu sustineam continuu ca nu i-l utilizez aproape deloc, mama sustinea contrariul. Dandu-mi seama ca acele discutii nu favorizau nici sanatatea psihica a vre-unuia dintre noi si nici nu legau stranse relatii de prietenie, am decis sa gasesc o solutie.
    Dat fiind faptul ca atasat de acel telefon fix aveam si un serviciu de acces internet si eram in perioada in care cererile de conectare la internet parca dospeau pe birourile ISP-istilor (furnizorilor de internet), mi-am zis: „Ia sa leg si pe vecinu, si pe vecina la netu` meu, si asa am scapat de gura mamei, platind eu TOATA factura.” Zis si facut. In 2 zile aveam 2 „abonati” la mine. In urmatoarea saptamana, fara sa imi dau seama ma transformasem intr-un mic internet service provider. De ce? Pentru ca ma sunau vecinii sa ma intrebe: „da` mie cand imi instalezi netul?”
    Constient fiind de faptul ca ceea ce faceam era intr-o prea mica masura legal, evitam sa le dau un raspuns la telefon, incercand sa scap oarecum de cererile lor telefonice.
    In cele din urma am discutat despre aceasta „ieftinire a facturii” si cu sora mea, care era deja majora. Astfel am hotarat sa trecem in legalitate. SRL-ul a fost gata in doua saptamani, abonamentul la internet l-am schimbat dintr-unul pentru persoane fizice, intr-unul pentru persoane juruduce, devenind astfel furnizor legal de servicii de internet.
    Morala este una diferita de cea potrivit careia poti obtine profit si din piatra seaca (o sculptezi si-o vinzi), morala este ca am renuntat sa ne intrebam continuu „oare cine o fi vorbit atat?” dand vina pe un sistem care poate ca umfla facturile (desi nu cred), trecand la actiune, mutand datoriile din sfera noastra in sfera vecinilor.
    Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit acest lung comment, si imi cer scuze daca am facut ca el sa fie prea lung!

  4. Luca zice:

    @ Feri

    chestia cu „schimbarea sistemului din interior” e o copilarie. orice sistem, indiferent de tipul lui (fizic, social, organizational…) are o inertie proprie. atit timp cit esti in interiorul lui, esti parte din sistem si ai aceiasi inertie ca si el.

    sistemul financiar (caci despre el vorbeam in articol) se va schimba, probabil, in momentul in care va intra in incapacitate de functionare. se pare ca ne indreptam spre un asemenea moment, dar nu se poate preciza situarea lui in timp.

    cit despre cei doi din imagine, e vorba de Robert si Kim Kiyosaki. multumesc de precizare!

  5. Luca zice:

    @ Feri

    Dale Carnegie, a scris literatura de dezvoltare personala…s-a tradus si in romaneste.
    celalalt… 🙁 just wiki him

  6. Pingback: Kiyosaki a pasit dincolo de prag | Milionarul Mioritic ®

  7. Thomas zice:

    Robert Kiyosaky is a businessman. He is known for his book, „Rich Dad, Poor Dad”. A lot of entrepreneurs admire him.

  8. simion costica zice:

    Pentru autorul acestui „articol”. Citez: „dupa socul initial, dupa ce am realizt dimensiunea realitatii care ma inconjoara…folosit sistemul in avantajul…”. Din pacate, reactia ta a fost asemanatoare cu a acelora care cu lacomie si fara nici o constiinta a iubirii si frumosului, si mai ales fara constiinta faptului ca traim pe o planeta ale carei resurse sunt limitate, si ale carei caracteristici naturale nu permit folosirea ei si a resurselor sale intr-un mod abuziv si lipsit de cunoastere deoarece asta va conduce in final la distrugerea la propriu a planetei si copii aceia despre care tu crezi ca le vei asigura independenta, vor infrunta consecintele reactiei tale imature, care se aseamana cu aceea a unui copil care reuseste sa intre in camara cu dulciuri si mananca pana moare! Iluzia ca ai gasit secretul fericirii, tu si ceilalti dinaintea ta-fiindca tre sa recunosti ca cei care au inventat banii si sistemul asociat pe care cu maiestrie il descrii pe sit-ul tau sunt la fel ca si tine: inimi lacome si fara cunoastere a naturii planetei pe care traim si a frumusetii ei-deci aceasta iluzie este cauza intregii suferinte care are loc pe aceasta planeta! Inimi care calculeaza doar profitul, independenta iluzorie obtinuta prin exploatarea semenilor si asa cum bine spunea cineva „machine man, with machine mind and machine heart!”. Dar tu nu esti masina! tu esti OM! Tu ai iubire de oameni in inima ta! Si impreuna cu semenii tai ai putea construi o lume mirifica, un paradis si ai putea face din viata o fascinanta aventura, in loc de a distruge planeta impreuna cu o ceata de barbari lacomi. In timp ce tu si altii ca tine va construiti „independenta” 34000 de copii de pe planeta mor in fiecare zi de foame si boli ce pot fi tratate! Unde ne e inima? Cum am ajuns aici? In numele „cresterii economice” firmele „geniilor” ca tine exploateaza miliarde de oameni, chiar copii inocenti in numele „independentei”! Prin reactia ta la aflarea adevarului despre aceasta lume nu ai facut altceva decat sa perpetuezi „fractalic” un sistem al distrugerii si suferintei, si ai mari sanse ca in timpul vietii tale sa platesti factura, daca esti un pic atent la cum s-a manifestat vremea si temperaturile incepand cu vara trecuta(2011) si pana azi 30 aprilie 2012… Asa ca potoleste-ti entuziasmul de a te crede geniu si vezi poate descoperi ca esti un suflet, si ca poti alege tu si noi un viitor frumos pentru noi si planeta in loc de o autodistrugere inconstienta! Si mai citeste si altceva inafara de lectii „economice”, poate incepi si tu sa intelegi care e natura planetei pe care traiesti, cum o afecteaza actiunile noastre „economice”, cat de sustenabila e viata si sistemul pe care noi l-am construit si cum am putea sa fim performanti si geniali in oprirea acestei extinctii a vietii de pe planeta(ia vezi cate specii de animale dispar pe zi de pe planeta in numele „avantajului’ material!). Si apoi sper sa vad pe sit-ul tau ca devii o fiinta constienta ci nu una manipulata. Succes!

  9. simion costica zice:

    Da Feri, cand trebuie sa ne satisfacem lacomia de profit, comoditatea e un defect, insa cand trebuie sa schimbam sistemul sau macar sa incercam asta devenim dintr-o data asa de comozi si avem senzatia ca „nu se poate”. Cand iubesti banul se poate, si cand iubesti planeta si fiinta umana iarasi se poate. Totul depinde de ce ai in adancul inimii intelegi? E simplu…

  10. Luca Dezmir zice:

    Costica,

    iti respect parerea, dar nu sunt de acord cu faptul ca ajungi sa judeci si sa cataloghezi oameni. ar trebui sa inveti sa combati ideea, nu omul.

    eu iti tolerez (de aceasta data) atacurile la persoana, pentru ca sunt la persoana mea, dar pe viitor iti voi sterge comentariile daca vei continua in acest mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.