Investitii la bursa

Cc: Antreneaza-te! parareal si paper trading.

, , , 5 comentarii

Acest articol a aparut ca guest post in blogul lui Adrian Soare, Succes Dublu.

Inainte de a participa la o competitie, fiecare sportiv care doreste sa cistige se pregateste cu seriozitate. Isi studiaza adversarii, isi alege echipamentul, il probeaza si se obisnuieste cu el, se antreneaza dupa un program bine stabilit, cu luni de zile inainte de concurs.

Ca trader, de ce ai face altfel?

Una dintre cele mai intilnite greseli ale traderilor este graba. Gasesc o metoda de tranzactionare sau o cumpara de la un trader de succes, o citesc pe nerasuflate si imediat se pornesc sa tranzactioneze. E ca si cum, copil fiind, ai incerca sa mergi cu bicicleta a doua zi dupa ce ai primit-o de la parintii tai. Tu, care nu ai mai urcat pe o bicicleta.

Dupa ce ai invatat o metoda noua de trading, trebuie sa te antrenezi. Pentru aceasta poti folosi:

  • un program gratuit de pe internet, care iti furnizeaza cotatiile vehicolului de tranzactionare (actiuni, derivate, forex…) si elementele de analiza ale pietei, cele de care ai nevoie
  • un soft de calcul tabelar pentru a tine un jurnal al tranzactiilor (personal folosesc un soft gratuit, Open Office)

sau

  • statia de trading a brokerului tau
  • facilitatile de memorare ale operatiilor de trading efectuate (daca brokerul tau are asa ceva) sau un soft de calcul tabelar

Antrenamentele se impart in doua etape:

  1. paper trading sau trading pe hirtie , care reprezenta folosirea datelor istorice pentru a simula operatiuni de trading conform metodei pe care doresti s-o folosesti.
  2. parareal sau tranzactionarea cu bani virtuali, urmarind live cotatiile pe care ti le ofera piata, zi de zi

Cele doua metode sint esentiale pentru a te familiariza cu metoda de trading.

Paper Trading

Te folosesti de statia de lucru a brokerului sau de un program gratuit de pe internet si urmaresti datele istorice ale vehicolului de tranzactionare.

Exemplu:

Metoda ta investeste in actiuni ale firmelor americane si utilizeaza media aritmetica de douazeci de zile (MA20) si media exponentiala de doua zile (EMA2). Intersectia celor doua medii determina intrarea sau iesirea din investitie.

Vei lua graficul cotatiilor actiunilor unei firme americane si vei seta cele doua medii. Apoi vei urmari zi de zi (incepind cu un an in urma) daca sint indeplinite conditiile de intrare in investitie.

Ziua in care conditiile metodei sint indeplinite va fi notata in foaia de calcul tabelar, mentionind:

  • data
  • conditia indeplinita pentru intrarea in investitie
  • valoarea la care a fost cumparat (sau vindut) titlul (actiunile firmei)
  • suma investita
  • numarul de actiuni cumparate (sau vindute)

Dupa aceea vei urmari datele istorice, zi de zi, pentru a vedea cind sint indeplinite conditiile pentru iesirea din investitie (in profit sau in pierdere). Cind aceste conditii sint indeplinite, vei nota detaliile in fisierul-jurnal:

  • data
  • conditia indeplinita pentru iesirea din investitie
  • valoarea actiunii la iesirea din investitie
  • profitul sau pierderea inregistrata

Vei repeta acesti pasi pina cind datele istorice te aduc in prezent.

Parareal

Dupa ce ai terminat cu paper trading vei incepe sa tranzactionezi in parareal (cu bani virtuali). Pentru aceasta iti stabilesti o valoare arbitrara a contului (sa zicem 10000 US$, bani de care “dispui” in prima zi de parareal) si:

  • deschizi computerul cu o jumatate de ora inainte de lansarea ordinului (in conformitate cu metoda de trading)
  • analizezi piata si observi daca sint indeplinite conditiile de a investi
  • in caz afirmativ, calculezi valoarea de intrare, take profit (iesirea in profit) si stop loss (iesirea in pierdere) conform metodei
  • in momentul in care a venit timpul de investit, lansezi ordinul (daca folosesti statia demo a brokerului tau) sau scrii detaliile ordinului (daca folosesti programul de calcul tabelar)
  • daca ai un ordin in piata, analizezi daca e momentul sa iesi din investitie; in caz afirmativ, lansezi ordinul de iesire (la statia demo) sau scrii paramentrii de iesire (in foaia de calcul tabelar)

Vei repeta aceasta rutina cel putin pentru doua saptamini pentru a te obisnui cu procesul de investitie specific acestei metode, pentru a-ti creea o rutina. Rutina iti permite sa folosesti statia de lucru fara efort. Nu trebuie sa te concentrezi in ce casuta sa scrii valorile tranzactiei, pe ce buton sa apesi. Totul este automat, esti atent doar la valorile scrise, pe care le vei verifica cu scrupulozitate.

Dupa ce ai terminat cu etapa de paper trading si dupa o perioada de parareal, vei ajunge sa stapinesti metoda. Cind te consideri pregatit poti incepe sa tranzactionezi cu banii din contul brokerului tau.

Aceste etape sint esentiale. Nu trebuie sa treci peste ele. Chiar daca esti familiar cu statia de lucru a brokerului tau, trebuie sa te antrenezi pentru fiecare metoda noua. Succesiunea operatiilor este alta, secventa de introducere a datelor necesare efectuarii investitiei este noua. Numai dupa ce ai exersat timp de mai mutle zile, te poti cronometra pentru a vedea cu exactitate cit timp iti ia sa analizezi piata si sa lansezi ordinul, pentru aceasta noua metoda de trading.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Cc: Antreneaza-te! parareal si paper trading.

  1. DIANA zice:

    Super articolul de azi!
    Ne prinde bine unora mai ‘proactivi’…!
    Astept cu nerabdare orice material pretios ref.la trading.

    Inspiratie maxima!Diana

  2. Pingback: Ordinea pasilor in trading | Milionarul Mioritic ®

  3. Pingback: Metoda de investitie | Milionarul Mioritic ®

  4. Pingback: Tradingul automat, o posibila oportunitate | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.