Investitii la bursa

Cc: Bursele au cazut… Traiasca bursa!

, , , , , 4 comentarii

foto: meredith10010

Traim intr-o lume a interconectarii totale. Daca presedintele FED (vezi mai jos ce inseamna FED) a avut ieri noapte o criza de … ce criza o fi avut, finantistii de pe celalalt mal al Atlanticului vor transpira intens cind isi vor bea cafeluta, a doua zi dimineata.

Bursa americana a avut ieri o zi grea . La un moment dat indicele Dow Jones (unul dintre cei mai populari indici ai bursei) a cazut 465 de puncte, pentru a recupera o parte din pierderi in cursul zilei de tranzactionare.

Uvertura s-a cintat saptamina trecuta, cind pietele asiatice au inregistrat primele semne de nervozitate, ca urmare a unui discurs neconvingator al presedintelui Bush, care trebuia sa lanseze citeva linii economice menite sa scoata economia americana din criza ce pare sa fie la orizont. Ca sa puna gaz pe foc, marti FED (Federal Reserve, banca centrala americana) a anunta ca economia SUA nu sta chiar asa de bine, subliniind situatia cu a scadere a ratei dobinzilor cu 0.75 la suta. Ca sa va dati seama despre ce este vorba, va spun ca o crestere sau scadere obisnuita a ratei dobinzilor este de 0.25 %.

Bursa a reactionat prompt. Atit alaltaieri cit si ieri, am vazut pe prompterele brokerului meu american ceea ce nu vazusem de cind am inceput sa fac trading: reduceri ale margin-urilor la optiuni si opriri la tranzactionare a anumitor optiuni (trading-ul in margin inseamna lansarea de ordine cu bani imprumutati de la broker; din cauza nebuniei, brokerul pur si simplu nu le mai imprumuta bani clientilor!)

Forex-ul (piata valutelor, unde investesc eu) a inregistrat modificari puternice ale cursurilor de schimb. Cursul GBP/USD (lira sterlina versus dolarul american), pe care eu il tranzactionez preferential, a crescut la un moment dat cu 1% in timpul unei singure zile, variatie deosebit de mare. Asta inseamna volatilitate, iar volatilitatea inseamna cistiguri consistente pentru cine se pricepe 🙂

Cit priveste bursa romaneasca, lucrurile stau si mai rau. Saptamina trecuta s-au inregistrat scaderi marcate ale preturilor actiunilor, ieri au existat scaderi de 3-5% pe fiecare titlu, cu unele exceptii. Ii compatimesc pe investitorii la BVB, pentru ca la BVB (Bursa de Valori din Bucuresti) nu se poate face short pe actiuni (adica nu poti face bani cind piata scade).

Traim vremuri interesante. Astept cu interes zilele urmatoare si ma pregatesc pentru marea cadere a bursei americane, pe care o astept de anul trecut. Poate va veni acum, poate mai incolo. Cind vine vorba de bursa rabdarea inseamna bani.

Va urez sa cada bursa si sa faceti cit mai multi bani!

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Cc: Bursele au cazut… Traiasca bursa!

  1. Ai idee cumva despre ce se va intampla cu actiunile Erste Bank dupa ce vor fi listate la bursa din Romania?

    Momentan la bursa din austria sunt in continua scadere…

  2. Feri zice:

    Isaac Newton, fizicianul, a pierdut in 1720 in jur de 20.000 de lire sterline (cam 1,6 mil azi)in trading cu actiuni South Sea Company…a declarat ulterior despre aceasta : „I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the madness of people”.

    🙂

  3. Luca zice:

    @ Octavian

    unul din traderii pe care ii respect foarte mult, Mark McRae, tocmai spunea in newsletter-ul lui ca anul 2008 va fi un an foarte interesant, pentru ca va fi deosebit de volatil.

    anul este promitator pentru investitorul speculant, nu pentru investitorul de portofoliu

    nu urmaresc bursa de la Viena si nu investesc in IPO (Initial Public Offer), deci nu pot sa-ti dau un sfat cu privire la Erste Bank.

    dar pot sa-ti spun ca, daca vrei sa inveti sa investesti la bursa ca speculant, acest an va fi foarte bun (dar iti recomanda s-o faci in parareal, adica cu bani virtuali). intraday trading (trading cu deschiderea si inchiderea pozitiei in aceiasi zi) si swing trading (cu pozitii mentinute citeva zile) sint metodele cele mai potrivite pentru aceste vremuri agitate

  4. Luca zice:

    @ Feri

    intr-adevar, bursa nu poate fi predictionata cu exactitate, cum poti sa prevezi traiectoria unui corp in miscare.

    in schimb, ca orice fenomen guvernat de teoria haosului, se preteaza deosebit de bine la analiza statistica si probabilistica.

    asta face traderul: construieste o metoda testata pe datele istorice, metoda ce produce rezultate pozitive mai mult decit pierderi . adauga o tehnica de money management si … voila.

    in trading nu trebuie sa ai dreptate 100%, trebuie doar sa ai un avantaj. acel avantaj, chiar minim, iti aduce bani in buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.