In atentia mea

Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba romana sau (for now) no man’s land

, , , , , , , 44 comentarii

Cuprinsul seriei Bani din blogging

  1. Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba engleza
  2. Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba romana sau (for now) no man’s land

Simt cum intru pe teren minat…

Cind am inceput cercetarea pentru acest articol nu am crezut ca intre anumiti bloggeri din Romania exista atita inversunare, injuraturi, amenintari reciproce si comportament de mahala, cind vine vorba de notorietate si de bani din blogging. Eram pe punctul de a renunta.

Deoarece subiectul merita tratat, am schimbat abordarea: in acest articol nu voi da nume sau adrese de web. O sa fac referiri numai la continutul blogului, abonati RSS, trafic si modalitati de monetizare. De asemenea, aceasta analiza trebuie privita mai mult ca un exercitiu de psihologie socio-economica, pentru ca orice statistica sau fotografie (ce contine cecuri incasate de la Google sau alte firme de publicitate) se poate truca. Din punctul meu de vedere, multe din cifrele pe care le afiseaza bloggerii din Romania sint discutabile.

Voi da exemple din bloguri care se incadreaza in trei categorii de cistiguri declarate.

SUB 100 US$/luna

Cele mai multe bloguri apartin acestui segment. Am vrut sa nu analizez aceasta categorie de venit, dar mi-am spus ca multi wannabe (pro)bloggeri citesc articolul si poate invata ceva.

Cei care cistiga sub 100 US$ au continut variat, de la blog personal la blog de nisa (cum faci bani pe net, gadgeturi, etc). Majoritatea blogurilor arata aproximativ la fel: platforma cu tema din oferta standard, eventual putin schimbata, AdSense (serviciu de reclama text de la Google) peste tot, continut mai mult sau (de obicei mai putin) original.

Apropo de originalitate: e greu sa scrii intr-un fel diferit de altii. Din pacate, stiu citeva bloguri care au un ton aparte, au cititori destui dar nu isi monetizeaza blogul.

Cea mai intilnita greseala la blogurile <100US$ (in afara de lipsa unui continut original) este reclama plasata de la lansarea on-line. Te uiti pe feedburner counter (contor cu numarul de abonati) sau pe trafic stats (statistici cu numarul de vizitatori): cifrele sint subtirele, dar pagina e sufocata de reclame.

Acest tip de blog e prea verde pentru a suporta reclame. Este ca si cum ai cere unui pusti de 11 ani sa care saci de ciment in port. Nu poate. Daca incearca, isi va rupe spatele.

Lasati blogul sa creasca, sa cistige notorietate, sa aibe un nume. Lucrati la continut, fiti originali. Cind comentariile curg girla, cind statisticile se inrosesc sub presiunea vizitatorilor, atunci e momentul sa puneti reclame.

100-1000US$

Aici am sa analizez un caz concret:

  • tipul blogului: personal (comentarii cu iz sarcastic), articole pe teme de how-to-blog
  • statistici: 2683 vitatori unici pe saptamina (sursa trafic.ro), 400+ abonati prin feedburner
  • alte detalii: design curat, functionalitate buna, detinatorul blogului are prezenta extensiva pe retelele sociale (hi5, MySpace, etc.), este moderator la o sectiune a unui forum de blogging
  • sursa veniturilor: adsense, bannere, articole platite, review platit
  • venit declarat in urma cu citeva luni: 500+ US$

Dintre toate blogurile pe care le-am analizat, acesta este pe departe cel mai credibil. Incepind cu suma declarata si terminind cu trafic versus suma declarata.

Nu m-a deranjat in mod deosebit pozitionarea si cantitatea reclamei. Trebuie sa respecti decizia fiecaruia de a scoate bani din blog.

Aici ar trebui sa deschid o scurta paranteza. Cu cit continutul blogului e mai original, mai dens si pe o nisa cu cautare mai mare, cu atit poate suporta mai multa reclama. Un blogger de succes spunea ca nu il deranjeaza faptul ca blogul lui e plin de reclame, pentru ca e constient de valoarea articolelor sale si stie ca un cititor interesat va face slalom printre ele. In plus, cei care iti citesc blogul zi de zi au mai putin tendinta sa dea click pe reclamele, in afara cazului in care faci un review pozitiv la un produs de care sint interesati.

Peste 1000US$

Lucrurile devin mai interesante si mai greu de verificat.

Am reusit sa selectez trei tipuri de bloguri care se incadreaza in acest tipar financiar:

  1. bloggeri cu vechime de peste trei ani, de notorietate, cunoscuti in blogosfera, peste 1000 abonati RSS, peste 10.000 vizitatori unici pe saptamina; facind o extrapolare, cu pornire de la datele credibile prezente pe net, incasarile acestora ar trebui sa salte cu usurinta peste cifra de 1000 US$ pe luna
  2. bloggeri „de scandal”, eu i-as numi mai degraba scandalagii; fac vilva in jurul lor, posteaza imagini cu statistici si fotografii cu cecuri incasate; declara ca se ocupa si cu alte tipuri de site-uri cunoscute pentru afluenta de vizitatori (pornografie, hack, etc.)
  3. bloggeri romani cu bloguri de limba engleza, pe subiecte tematice (de la ciocolata la dezvoltare personala- bloguri de nisa); aici lucrurile sint mai clare, declaratiile sint sustinute de statistici clare (peste 5000 abonati RSS, peste 50.000 vizitatori unici pe saptamina); declara ca se cistiga 2-3000 US$ pe luna; de obicei au mai multe bloguri.

Ultima categorie nu ar trebui incadrata in acest articol, nefiind bloguri de limba romana. Cu toate acestea, i-am inclus aici pentru ca unii autori au si bloguri in limba romana.

Chiar si la acest nivel, cei mai „tari” bloggeri romani ai momentului nu se pot compara ca trafic si cistig financiar cu omologii lor de talie medie din blogosfera de limba engleza. Nu exista, inca, un problogger roman, in adevaratul sens al cuvintului. Se poate trai din blogging, dar nu la nivelul celor din zona anglo-saxona.

Constatari personale :

  • in anumite cazuri cifra cistigului din blogging este invers proportionala cu limbajul vulgar si/sau gradul de contestare; cu cit se declara cifre mai mari cu atit persoana in cauza ar putea avea sindromul Tourette sau este atacata mai tare de altii
  • la cazurile de mai sus, cu cit cifra de cistig este mai mare cu atit apar inadvertente sesizabile la o analiza detaliata (incongruente intre numarul de vizitatori afisati de statistici si cistig, probleme tehnice legate de unele scripturi care, de exemplu afiseaza numarul vizitatorilor on-line, etc.)
  • cei care sint banuiti ca ar face bani multi (datorita numarului de bloguri, calitatii continutului, numarului de vizitator/abonati RSS) nu declara citi bani fac
  • doar blogurile cu trafic mare pot incerca alte metode de monetizare decit clasicele AdSense si bannere
  • bloguri cu acelasi numar de vizitatori si/sau cu acelasi numar de abonati prin RSS declara cistiguri diferite; e foarte important si cum monetizezi blogul, nu doar numarul de vizitatori
  • sumele peste 3000 US$/luna se obtin (deocamdata) numai din bloguri de limba engleza; blogul „pur” de limba romana cu greu poate ajunge la aceasta cifra

Toate aceste constatari ma determina sa cred ca blogosfera romaneasca pluteste intr-o „dulce” copilarie, macinata de sindromul no man’s land, cind peisajul este colorat de existenta mai multor grupuri heterogene. Nu se incheaga nimic, nu exista profesionalism, pentru cititorul de bloguri nu exista posibilitate de alegere (sa poti citi zeci de bloguri pe aceiasi tema).

Mai avem mult pina departe…

Comentarii

comments

Standard

44 de gânduri despre „Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba romana sau (for now) no man’s land

  1. Luca zice:

    @ Ionut

    mersi de apreciere.

    cum spuneam la inceputul articolului, exista o incrincenare si un limbaj vulgar intre anumiti bloggeri din romania cum nu mi-am putut imagina. nu vreau sa ajung victima colaterala in conflictul acestor personaje.

    de aceea am preferat sa nu dau nume si adrese de web. cred ca rezultatele analizei sint mai importante.

    acest articol se doreste a fi o provocare pentru alti bloggeri sau oameni din marketing-ul on-line, care ar trebui sa preia subiectul si sa-l dezvolte 🙂

  2. Foarte buna analiza fenomenului blogurilor pe plaiuri mioritice.
    Dupa cum la noi se cere scandalul, injuriile si inversunarea asupra oricarui subiect ce ar putea aduce trafic si implicit bani, este normal ca cea mai mare parte dintre blogerii romani se axeaza pe asa ceva.
    Filmulete comice sau nu, poze obscene sau nu, atacuri fara fundament real sau nu sunt cele mai cautate pe netul romanesc.
    Cam greu sa gasesti blogeri care au ceva de spus intradevar, au ceva de oferit comunitatii sau sa aduca informatie reala si benefica pentru cititor.
    Nimeni nu stie mai bine ca noi, romanii, sa denaturam lucrurile bune spre partea lor negativa.
    Toate bune!

  3. schmoo zice:

    inversunarea o pun pe seama unei mentalitati vechi de tip castig/pierdere, iar comportamentul pe seama convingerii generale ca numai mizeriile/dezastrele fac audienta…
    intrebarea este: te cobori la nivelul audientei sau incerci s-o ridici la nivelul tau?
    prima varianta aduce probabil un castig imediat (este aplicata de aproape toata media romaneasca asa ca de ce nu si de bloggeri?)
    cea de-a doua se aplica foarte rar, din pacate.

  4. Sunt convinsa ca cei care isi rotunjesc veniturile de pe urma blogurilor stau separat, pe domeniile lor.
    Cum explici faptul ca dupa ce se fac mari, blogarii isi creeaza domeniu si incep sa concureze cu ceilalti de la nivelul la care au ajuns ei.

  5. Alex Pumnea zice:

    Un articol foarte bun, tocmai discutam întrebarea despre monetizarea blogului scris în limba român? la mine pe blog.

  6. de ce? zice:

    Desi nu ai dat un exemplu concret, ori ai gresit cifrele, ori vorbesti prostii la categoria 100-1000$.

    2700 de unici pe saptamana inseamna aproape 400/zi. Nu se bate cu 400+ abonati.

    Apoi, e stiut faptul ca blogurile sunt bine indexate de google, deci si un blog pur personal are un 10-20% trafic din google, asta ca sa lasam alti referali la o parte.

    Iar 400 unici/zi nu-ti aduc peste 100$ pe luna in Romania – rar un blog foarte nistat scoate, gen Papa Bun a lui Cristi Roman.

    PS: se scrie „to blog”, nu „to blogg”

  7. Luca zice:

    @ Dan de la deceblog.net

    helou Dan.
    ma bucur ca in sfirsit cineva care se ocupa (as zice profesional) de „fenomenul blog” ia in considerare tentativa de studiu pe care am facut-o

    nu vorbesc prostii ci doar reproduc. cifrele sint „self declared” de pe blogurile care le-am recenzat (dar pe care nu le-am nominalizat, din motivele prezentate in articol).

    nu am cum sa-mi dau seama daca cele declarate de bloggeri sint adevarate sau false. asta e de datoria specialistilor in metode de comunicare in general si in blogging in special sa se pronunte.

    cit despre „to blog” ai dreptate, dar la mine in text e blogging si nu am gresit. Sau daca am gresit eu au gresit si cei de la WordPress:
    http://codex.wordpress.org/Introduction_to_Blogging

  8. Pingback: +2 în BlogRoll ?i Un Post Review | ProBloggerMD

  9. Pingback: Banii din blog in Romania | de ce? blog

  10. Flo zice:

    Buddha are reclamele asezate ca p**a. Iti intra in ochi si numa asta nu vrei de la un site. Nu stiam ca face 500+ pe luna. Interesant.

  11. Rox zice:

    „nu am cum sa-mi dau seama daca cele declarate de bloggeri sint adevarate sau false.”

    ba ai, puteai s? faci un calcul simplu, cum zicea ?i „de ce?”, sau s? etalezi un scepticism fa?? de cifrele declarate. Dac? e s? te iei dup? statisticile ad-sense cam 1 din 100 de vizitatori î?i d? click pe un link. Deci nu sco?i foarte mul?i bani din ele ?inând cont c? e cam 0,1 $ click-ul. În România blog-urile nu ?in de foame. Ele sunt f?cute mai mult pentru notorietate.

  12. Rox zice:

    Da.. minimum e de 5 centi, dar ?tiu c? unele au chiar ?i 5 Dolari/click. Am avut ad-sense-uri ?i ?tiu, crede-m? :).

  13. de ce? zice:

    nu, minimul e de 1 cent, media e la 4-5 centi.

    exista totusi si clickuri de zeci de dolari, dar nu pentru siteurile romanesti sau nu clickuri generate de siteuri romanesti cu reclama in adwords.

  14. Luca zice:

    @ Rox

    monetizarea nu inseamna numai Adsense. cazul pe care l-am luat in discutie detaliata spunea ca are si sectiune de bannere plus articole platite (review).

    la contractarea unor spatii publicitare se pot obtine discount-uri in functie de numarul spatiilor contractate, de vechimea clientului, de perioadele de discount…sint mult prea multe variabile care trebuie luate in calcul.

    oricum, ma refeream ca sint sceptic pentru ca aceste cifre nu pot fi verificate sau calculate (vezi si argumentarea de mai sus) si pentru ca unii oameni au obisnuinta de a distorsiona adevarul.

  15. alin zice:

    am studiat in ultimele luni bloggingul ca mod de a face bani si am ajuns la concluzia ca „doesn’t fly” … cel putin in limba romana

    nu e vorba de cat de dezvoltat e fenomenul sau punct ro-ul in general, e vorba de cat de deschise sunt firmele offline la online si la blogging in special

    eu nu as putea sa am niciodata vizitatorii pe care-i are tolo sau zoso asa ca modelul cu reclama pe site nu mi-se potriveste

    am nevoie de firme care sa plateasca per lead si din pacate nu sunt inca foarte multe

    mi-a zis un pusti de curand ca „vremea bloggingului a trecut”, eu cred ca nici n-a venit in romanica

  16. Interesant articolul. Sunt mai nou in ale blogging-ului. Am de cateva luni un blog despre afiliere. Initial am pus ceva reclame pe el dar dupa ce am citit articolul tau am scos aproape tot.
    Nu am mai scris mai deloc la el, ma gandeam ca nu merita, dar am cercetat pe net-ul romanesc si am observat ca nu exista informatie concreta despre programele de afiliere. Ceva care sa te invete cum sa incepi, ce trebuie sa sa eviti… si altele. Nu pot sa zic ca le stiu pe toate, nu stiu mai nimic, dar vreau si pot sa invat!!
    Iar de castigat de pe urma blogului… cred ca nici nu se pune problema.

  17. Alex zice:

    Uite..spre exemplu si acest log are destui vizitatori:P oriqum cred ca castigi destul de bine:P am sa imi fac si eu un blog dar nu stiu cu ce sa incep…:P

  18. Eu nu te critic ca ai scris ” to blogg ” in loc de ” to blog ”………doar un lucru vrea sa-ti spun : Felicitari ! ai facut investigatii si te-ai chinuit sa scrii si sa faci ceva destul de original.
    Interesant subiect, si chiar ca ai dreptate….ma chinui si eu cu un blog ca toti ” prostii ” dar nu am nici cea mai vaga idee.
    Am pus inclusiv pe blogul meu anunt ca, caut pe cineva sa ma ajute putin sa-l aranjez …putin cate putin dar……….NIMENI pana acum….
    sunt rai blogerii…
    Daca am 40 de ani si daca nu am nici idee de informatica si de blogerit eu nu am dreptul se pare sa invat….ce sa-ti mai inpui capul, defapt e tare subiectul si am sa-l citesc si recitesc de mai multe ori !
    Bafta !

  19. Dan zice:

    Succes Eci! Nu esti singurul (dar nici ultimul): in ianuarie, desi am calculatorul pentru fetita de 4 ani, nu stiam sa trimit nici un e-mail (bine am zis?). Totul se invata si ajutor poti sa gasesti,chiar daca mai greu,dar o sa gasesti dar nu in „7 zile”. Cu rabdare si perseverenta am invatat sa mergem,sa vorbim….
    Nu te lasa.
    SUCCES

  20. olariu romeo zice:

    nu va mai agitati atita pentru addsense de la google ia incercati sa luati legatura cu cei de la addsense sa vaedeti daca va raspunde cineva adsense e o teapa mare pe romaneste eu am rulat anunturi de la adsense pentru mai bine de 6 luni de zile trebuia sa incasez peste 2000 de dolari google mia trimis un cec pe care nu am putut sal incasez unul din mai multe care trebuia sa primesc cind am solicitat remiterea cecurilor neprimite desi la ei rezulta in panoul de control ca mi leau trimis miau inchis contul si mau anuntat foarte frumos ca nu voi mai incasa nici un cec am avut un ziar online http://euro-piata.ro si http://cupidon.name pe care au rulat anunturile de la google si publicitatea lor
    google e doar o teapa am facut contestatie dar nu mia raspuns nimeni care companie serioasa nu are un numar de telefon de supor pentru clientii lor? care companie serioasa nu are un support prin email doar google :)) eu nustiu daca cineva a incasat vreoun dolar de la ei dar noi nu iata mesajul trimis de google pe care o sal primiti atunci cind veti cere banii vostri Bun? ziua ,

    De curând, când treceam prin înregistr?rile dvs., am descoperit c? s-a constatat un risc considerabil pe care contul dvs. AdSense l-a pus agen?ilor no?tri de publicitate AdWords. Deoarece men?inerea contului în re?eaua noastr? de editori ar fi putut aduce în viitor daune financiare agen?ilor no?tri de publicitate, am hot?rât s? v? dezactiv?m contul.

    V? rug?m s? în?elege?i c? am considerat acest pas necesar pentru a proteja atât interesele agen?ilor no?tri de publicitate, cât ?i ale altor editori AdSense. În?elegem nepl?cerile pe care vi le-am provocat ?i v? mul?umim anticipat pentru în?elegere ?i pentru colaborare.

    Nu r?spunde?i acestui e-mail dac? ave?i întreb?ri despre contul dvs. sau despre m?surile pe care le-am luat. Pute?i g?si mai multe informa?ii vizitând https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=57153.

    Cu sinceritate,

    Echipa Google AdSense

  21. Luca zice:

    Romeo,

    foarte interesant 🙂

    din surse sigure stiu ca au fost oameni in romania care au incasat cecuri, dar asta era acum cativa ani, stiu ca google a schimbat politica pentru pietele non-americane, inclusiv cu reducerea tarifelor.

    mai are cineva povesti de groaza de la google?
    😀

  22. Luca zice:

    recomand ca sursa primara pentru optimizarea castigurilor din bloguri site-ul problogger.net.

    oricum asta nu e pentru tine, laurentiL, pentru ca la nivelul la care a facut site-ul, tu nu ai nevoie de asa ceva. ai vrut doar sa-ti faci reclama 😉

  23. Sal. Deci e un articol foarte interesant, nu ma gandeam ca se pot castiga atati bani din bloging.Mi-am facut si eu un blog personal, poti daca vrei sa intri sa-l vezi aici.Eu l-am facut pentru ca am vrut sa scriu ceva nu pentru bani. Dar as vrea sa imi spui ce parere ai despre el. Salut.

  24. Luca Dezmir zice:

    sa ai un blog bun si sa faci bani din el necesita munca si rabdare. iti recomand sa te abonezi la blogul:
    http://problogger.net
    si sa citesti articolele de acolo, sunt pline de informatii importante care o sa te ajute

  25. littlestitch zice:

    Salut,

    Am incercat si eu cu adsense dar nu mia reusit, poate nu am fost prea perseverent insa am descoperit o medota mai noua si de data asta romaneasca pentru cei ce vor sa faca bani pe internet…
    Adsense mi sa parut inca de prima data o mica teapa

    http://www.afacerea-mro.com/3872/ este pagina de prezentare, si garantez ca astia dau cecurile caci nu e nici decum google 😛

    succes cu adsense

  26. Peter Robert zice:

    Banii pe internet sau „bani pe net” cum spune toata lumea se pot face mai multi sau mai putini in functie de implicarea fiecaruia.

    Oportunitati sunt sute atat in Romania cat si la nivel mondial.

    EU CRED CA Cel mai important este sa fii bine informat, sa ai experienta in domeniu si „sa fii la locul potrivit in momentul potrivit”

    Cel putin pentru Romania ACUM este cel mai potrivit moment sa incepi pentru ca este foarte mult loc.

    Acesta a fost si motivul pentru care am scris si scriu pe blog despre Oportunitati Online.

    Imi cer scuze daca acest mesaj va fi considerat spam dar eu chiar fac cu pasiune ceea ce fac si vreau sa stie toata lumea ca se poate !!

  27. Marius zice:

    Interesant articol eu am incercat in nenumarate randuri aceasta mica „afacere” dar nu am avut succes tocmai din acest motiv nu am avut continut original. Plus trebuie sa ai foarte multa rabdare si sa sti sa-ti atragi publicul.

  28. Depinde foarte mult de cat trafic ai, si de cate feluri de reclame sau alte moduri de aface bani ai pe blog. Oricum ar fi totul, depinde de trafic, cu adsenese simplu si cu un trafic constant scoti destul de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.