In atentia mea

Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba engleza

, , 15 comentarii

Cuprinsul seriei Bani din blogging

  1. Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba engleza
  2. Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba romana sau (for now) no man’s land

Moda blogului este in plin avint. Lumea se apuca de blogging pentru ca e trendy. Ar mai fi un motiv, pe care putini il declara dar multi il spera: au auzit ca se pot face bani din asa ceva, cica usor. Vor sa incerce si ei.

Cind am inceput sa ma documentez pentru acest articol, m-am concentrat pe resursele usor de gasit: cele de limba engleza. Desi ai putea crede ca „vesticii” (termen general, mai bine spuneam cei-din-tarile-dezvoltate-de-limba-engleza) sint mai slobozi la gura, nu e chiar asa. Unii intr-adevar flutura cecuri de la Google pe la nasul novicilor, aratind cit au cistigat dintr-un foc, mai fac aluzii procentuale la sursele de venit, dar nimeni, absolut nimeni nu si-a publicat declaratia de venit anuala. Mi se pare normal.

Cu romanii e mai greu. Cei care fac bani nu spun, iar cei care spun nu sint credibili (sau distorsioneaza, nu precizeaza in cit timp au facut banii respectivi). Nu degeaba e vorba din popor: cutzu care latra nu musca.

Sapind tot mai adinc in solul netului, mi-am dat seama ca problema se imparte clar in doua segmente: noi si ei. Adica blogul de limba romana (ce pretentios suna!) si blogul de limba engleza. Atentie, de limba engleza. Sint o groaza de stranieri care scriu in engleza, inclusiv romani.

Plecind de la aceasta concluzie, m-am gindit ca ar fi bine sa impart articolul in doua parti. Tocmai cititi partea despre blogurile in limba engleza. V-am aburit destul, sa trecem la treaba.

SHOW ME THE MONEY

Acesta este primul lucru pe care il zice romanul. Prost obicei. Ce va intereseaza cit cistig? raspunde bloggerul de limba engleza.
Cistig destul!

Am luat la analizat segmentul de mijloc, pentru a nu fi acuzat ca ma ocup de virfuri (dom’le, noi nu sintem genii!) sau de marea masa a bloggerilor care abordeaza problema „dupa ureche” (dar nu sintem nici talpa blogului!).

Culmea, dintre ei sint destui care ridica perdeluta si iti sugereaza cam cit se cistiga din blogging. Ca sa-i incadrez cumva, va spun ca au intre 15.000 si 40.000 de abonati prin RSS si au in jur de cinci sute de mii – un milion de pagini accesate pe luna.

Natural, printre ei se afla preferatii mei.

Steve Pavlina, care are un blog de dezvoltare personala, a aruncat de-a lungul timpului cifre peste bord, sugerind ca la 6 luni de la inceperea blogului, in aprilie 2005 facea 4.12 dolari pe zi iar acum mai bine de un an (29 octombrie 2006) cifra lui zilnica se ridica la 1000 de parai. De atunci n-a mai spus nimic, doar ca i se pare ca blogul lui e undermonetized, adica poate scoate mai mult. Dar nu se streseaza. Probabil ii ajunge.

Unul dintre cei mai cunoscuti experti in blogging, Darren Rowse, australian de obirsie, detine o retea de bloguri, dintre care cele mai importante sint Problogger si Digital Photography School. Tind sa-l cred cind declara ca face din blogging o suma de sase cifre (cistig pe an), deoarece cele doua bloguri amintite au in clipa de fata in jur de 40000 de abonati fiecare si intre 13 si 20 de mii de vizitatori unici pe zi.

Un alt favorit de-al meu, Jeremy Shoemaker, de la Shoemoney, are printre imaginile din blogul sau o fotografie cu un cec de 133000 US$, primit de la Google in 2005. Si el are o retea de bloguri si este implicat in alte proiecte. Abonati: peste 14000.

Daca scurmi destul de adinc, aproape fiecare blogger are o anumita referire despre cit cistiga. Poti face calcule si indirect. Nu are importanta cifra exacta, ci ordinul de marime. Din acest punct de vedere, bloggerii de succes din strainatate, in special in bloguri de limba engleza, cistiga peste 10.000 de dolari SUA pe luna.

Cit le-a trebuit pina au ajuns acolo? Cit muncesc pe zi? Banii vin dintr-o sursa sau din mai multe? Sint intrebari care merita puse.

  • din ce spun bloggerii, iti trebuie cel putin doi ani sa ajungi la un asemenea nivel de cistig
  • e vorba de multa munca; pentru a ajunge sa cistigi atitia bani, nu sint suficiente patru ore pe zi; trebuie sa te ocupi de management, marketing, contabilitate si in plus trebuie sa scrii continut!
  • cei care au cifre de afaceri de sute de mii de dolari pe an, cu mici exceptii, au cel putin doua bloguri; multi dintre ei sint implicati in alte proiecte (retele de bloguri, servicii de consultanta in blogging)
  • la acest nivel de venit trebuie sa-ti pui la punct si aspectul financiar-contabil; trebuie sa fii (in traducere pentru sistemul fiscal roman) sau persoana fizica autorizata sau SRL

Una peste alta, este o profesiune. Nu poti fi un blogger de succes, ca in exemplele de mai sus fiind student si muncind doar doua ore pe zi. Cine iti spune asta minte.

Cam asa stau lucrurile la blogurile de limba engleza. Despre romani, numai de bine. In articolul urmator.

Comentarii

comments

Standard

15 gânduri despre „Citi bani se pot face din blogging – blogul de limba engleza

  1. Astept cu interes, Luca. Sunt curios ce o sa spui despre .ro, pentru ca e cu totul alta piata. Am mai discutat si live noi doi, ultima data.

    Ca ziceai de Pavlina, un echivalent al lui in Romania, ca notorietate, ar castiga undeva la 20% din veniturile sale? De ce? Simplu: romanii dau putini bani pe dezvoltarea personala comparativ cu vesticii (foamea e mai mare). La motivul asta se adauga si altele.

    Insa ma opresc, sa nu anticipez din ce o sa scrii data viitoare. Intrebare pentru tine: cat crezi ca as face eu in Romania din blogging, stiind industria in care sunt? 🙂 Ia sa te vad daca stii sa raspunzi. 🙂

  2. Luca zice:

    @ Ionut

    nu e chiar atit de simplu de facut o estimare pe cit ar crede unii.

    in primul rind e vorba de romani, nu de cititorii de limba engleza.

    apoi, scuze Ionut, dar inca nu ai traficul exemplelor din articolul meu. odata cu cresterea traficul apar elemente cantitative si calitative noi. ca sa intelegi ce vreau sa spun: eu am aproape jumatate din abonatii prin RSS pe care ii ai tu dar tu ai de patru ori mai multi vizitatori unici decit mine. asta pentru ca tu esti la alt nivel, unde exista o alta distributie statistica a vizitatorilor.

    as putea sa ma lansez intr-o predictie daca as gasi un blog avind trafic similar cu cele descrise in articol. momentan, nu cred sa existe asa ceva in blogosfera de limba romana.

  3. Feri zice:

    Observ ca nu prea mai ai un blog (web log) aici…e de fapt un website cu articole pe teme specifice ce nu au caracteristicile unui „log” personal, la care cititorii si autorul fac comentarii.

    Citind ultimele articole, ce mai e aici „blog” ? De ce „blog” si nu …eu stiu…web site ?
    Ce mai inseamna blog azi ?

  4. Luca, de-asta te si provocasem sa spui o estimare in cazul meu, tocmai pentru ca este greu. 🙂

    Total de acord cu tine ca trebuie sa ai un anumit trafic si o anumita expunere ca sa castigi din blogging, si nu numai. E valabil si pentru alte siteuri, nu doar pe format de blog.

    Si ultima ta fraza face toata analiza: „momentan, nu cred sa existe asa ceva in blogosfera de limba romana.” 🙂

  5. Lia zice:

    De ce am impresia ca pentru blogurile bune de limba engleza apare o saturatie a niselor? Adica cei noi, care vor dori sa se afirme de la un anumit moment in blogosfera o vor gasi dominata de vedete printre care se pot strecura destul de dificil – si cu un efort considerabil.

    In blogosfera romaneasca sunt, comparativ, o multime de nise libere.

  6. Luca zice:

    @ Feri

    ai dreptate si n-ai dreptate.

    platforma de blogging, indiferent care e ea, a pornit ca o unealta pentru a realiza un jurnal web (web log adica blog).

    ulterior, aceasta oferta a capatat noi sensuri, fiind deturnata de utilizatori, care au folosit-o aproape la orice, de la self promotion la corporate promotion.

    practic, cei care fac problogging, adica blogging pe bani au pastrat platforma si i-au dat noi utilizari. a ramas si folosirea main stream, ca jurnal de impresii zilnice.

    personal, nu vad nimic rau in asta. ma astept ca platforma de blogging sa evolueze in continuare, nu numai ca oferta de functionalitate ci si ca modalitate de exploatare.

  7. Luca zice:

    @ Ionut

    desi blogosfera romaneasca nu e matura, e interesant sa o supui unei analize, chiar sumare.

    eu abordez problema strict din punct de vedere financiar. urmatorul articol va avea structura unei analize, deloc comprehensive. nu e chemarea mea sa fac asta, eu vreau doar sa lansez ideea si sa-mi expun citeva concluzii personale.

  8. Luca zice:

    @ Lia

    1.(despre comment-ul esuat)

    am incercat sa pun un comment la „Steve Pavlina…” si merge. comentariu va apare dupa circa o ora, pentru ca am instalat pe wordpress un plugin, wp super cache, care face cach dupa pagini pentru o mai rapida servire catre vizitatori, si face refresh dupa un timp (circa o ora sau mai putin).
    multumesc pentru observatie, am corectat virgula.

    2. (despre nise in bloggingul de limba engleza)

    draga Lia, iti recomand sa mai vezi inca o data The Secret 🙂

    una din ideile din film este urmatoarea: am fost (gresit) invatati ca resursele sint limitate. resursele sint nelimitate, posibilitatile sint infinite. trebuie doar sa vrei si sa actionezi. after that all you need will come, because of the law.

    daca nu crezi, incearca. in plus:

    „Whether you think you can or you can’t, either way you are right”
    Henry Ford

  9. Lia zice:

    @ Luca
    Dreptate ai.
    Tocmai am primit o confirmare… din aceea… nu a fost nevoia sa ma uit la film inca o data desi o sa o fac.
    E de discutat. Fiindca specializarea mea, legata de economia ecologica, se bazeaza pe dogma „resursele sunt limitate”.
    O multime de specialisti sustin asta.

    Gandirea sistemica pe care am inceput sa o deprind pentru a depista puncte-cheie (leverage) spune ca modelele mentale sunt singurii factori limitativi.

    Asa ca am cautat altfel de modele mentale. Altfel nu ajungeam aici ci prin grupuri ecologice cu viziuni sumbre.
    Doar ca mie „mi-a mirosit” ca din toata povestea asta poate sa iasa un plus de valoare extraordinar.

    Multumesc pentru sugestii!

    P.S. Caut maestru 🙂

  10. Jules Verne zice:

    Nu stiu daca doar mi se pare sau chiar asa e , dar cred ca la noi sunt mai multi detinatori de blog decit cititori si fiecare vrea sa faca bani, dar n-are consumatori. Cei citiva cititori sunt de fapt alti detinatori de blog, curiosi sa vada ce face concurenta si plasind cite o reclama in blogul vecin, in ideea de a fi observati.

  11. Luca zice:

    @ Jules Verne

    mi-ai dat un start pozitiv acestei dimineti 🙂

    am ris cu lacrimi. desi e o observatie de un cinism bine temperat, in mare ai dreptate. in general exista un public restrins al bloggerilor format din … ceilalti bloggeri. pentru ca in romania, bloggingul e la inceput.

    iti recomand sa ai putzintica rabdare, revin luni cu a doua parte din acest articol, despre blogurile de limba romana.

  12. Ai observat, desi cu o doza sanatoasa de cinism, foarte bine. 🙂

    Foarte, foarte multi bloggeri au printre cititori alti bloggeri. Discutam asta cu Luca chiar daca trecuta. 🙂

  13. Pingback: Cele mai populare articole ale lunii ianuarie | Milionarul Mioritic ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.