Finante personale

Despre credite- scurta istorie

, , , , , , 9 comentarii

Tablita de lut sumeriana

„Cat de napastuit este omul sarac!
Isi ascute cutitul cu ce piatra gaseste;
Camasa sa rupta nu va fi carpita niciodata;
Iar ce a pierdut nu va fi regasit pe veci!
Omul sarac- saracit prin datorii luate!
Care isi rupe de la gura pentru a le plati inapoi…”

Proverb sumerian, inscriptionat pe o tablita de lut


Traim in lumea moderna si vedem complexitatea ei ca rezultat al unui proces lent de progres, de-a lungul timpului. In ignoranta noastra, nici nu banuim ca tot ce pateste cetateanul democratiei moderne este doar o poveste veche, poleita cu o vopsea noua, stralucitoare. Nimic nou sub soare!

Capitalismul modern se faleste cu dezvoltarea sa rapida, bazata  o complexitate fara seaman a metodelor financiare si bancare. Totul se invarte in jurul banului si a sursei aparent inepuizabile a progresului nostru: creditul bancar. Capitalul privat si creditul sustin dezvoltarea economica, de la cea mai mica initiativa personala la marile proiecte finantate cu milioane de dolari.

Mai mult, in cultura sociala moderna, propasirea rapida a cetateanului de rand are un parcurs simplu: asigura-ti o slujba bine platita si vei putea sa iei credite, cu care sa-ti cumperi, de la inceput, tot confortul dorit: casa, masa, masina, concedii. Majoritatea angajatilor urmeaza acest drum, fericiti ca pot sa acceseze usor si rapid viata pe care si-o doresc. Usor si rapid, e adevarat, dar cu ce pret?

Cand arunci un ochi peste terminologia financiara, vei gasi cuvinte si concepte atat de straine, incat par a veni de la o alta civilizatie:

  • credit si debit
  • creanta
  • principal
  • anuitate
  • sold creditor
  • EURIBOR si ROBOR

Dincolo de aparenta complexitate sta un mecanism extrem de simplu, care este ascuns noua, nespecialistilor, tocmai prin cuvinte din jargonul bancar. Mai mult, daca stai sa cauti inapoi, in istorie, vei descoperi cu surprindere ca anticii foloseau aceleasi mecanisme si ca aveau aceleasi probleme pe care le are cetateanul de azi, care se imprumuta de la banca.

Textul integral al capitolului a fost disponibil GRATUIT pentru cititorii fideli ai site-ului  Milionarul Mioritic.
Pentru a fi informat despre aparitia cartii si pentru a putea lansa o precomanda, care iti permite achizitionarea cartii cu o reducere semnificativa,  te rog viziteaza aceasta pagina.

Comentarii

comments

Standard

9 gânduri despre „Despre credite- scurta istorie

  1. Adrian Popescu zice:

    Domnilor , de ce contractele de credit bancare se intind pe cite 5-6…..10 pagini ??? Pentru ca ascund foarte multe dedesubturi in ele pe care omul de rind nu le citeste ori nu le intelege .Pentru ca banca sa fie acoperita juridic in caz de litigiu . Iar clientul sa o ia in freza . Si mai ales sa ….plateasca . Bancile sint niste institutii ordinare , cel putin dupa modul cum s-au manifestat si actionat pina acum .Numai prostii si fudulii iau credite si carduri de la banci .

  2. Anaida zice:

    Buna,
    Ca sa fim „satisfacuti” de la inceput si sa nu ne iflamam , va spun din start ca sunt angajata al unei banci, dar asta nu inseamna ca tin partea acesteia…inseamna poate doar ca am fost si de partea cealalta a taberei si stiu cum functioneaza si sistemul „celalalt”…
    Simt nevoia sa va raspund la intrebarea „Domnilor , de ce contractele de credit bancare se intind pe cite 5-6…..10 pagini ??? „…Tin sa va anunt ca sunteti intr-o grava eroare din pacate.
    Banca, binenteles ca orice societate din lumea asta este obligata sa respecte niste norme interne si mai ales internationale impuse si evident cele legale contractuale.Sunt impuse reguli aplicabile la toate bancile de catre BNR in care sunt obligate sa specifice fiecare termen in parte in contract ce inseamna in detaliu si, in plus clientul are dreptul sa fie consultat si informat de catre un reprezentat bancar asupra fiecarui aspect contractual, are si dreptul de a nu semna contractul, dar sa intre in posesia acestuia timp de 14 zile lucratoare, timp in care acesta se poate consulta cu cine doreste pipotica lui, un avocat, jurist, notar, whatever…asta ca raspuns la „Pentru ca ascund foarte multe dedesubturi in ele pe care omul de rind nu le citeste ori nu le intelege”.Scuzati-ma, dar prostia se plateste.Banca acorda acest drept clientului, banca nu este scoala primara si nici grupa mica pregatitoare.
    „Pentru ca banca sa fie acoperita juridic in caz de litigiu . Iar clientul sa o ia in freza”; banca este acoperita intotdeuna juridic, pentru ca altfel nu ar mai functiona legal.
    „Bancile sint niste institutii ordinare , cel putin dupa modul cum s-au manifestat si actionat pina acum”…din ce scrieti dvs. inteleg ca ati facut o analiza a pietei monetare si bancare interne si internationale?!Sincer sunt reticenta asupra acestui aspect.
    „Numai prostii si fudulii iau credite si carduri de la banci .”
    Din pacate ati jgnit peste 78% din romani in momentul de fata, nu cred ca ar trebui considerati prosti cei care doresc sa isi cumpere o casa dar nu au avut noroc d parinti pupincuristi, sau matusele cu cascaval.

    Multumesc

  3. Luca Dezmir zice:

    Anaida,

    trebuie sa subscriu la observatiile tale…

    bancile sunt institutii care opereaza pentru profit, deci ele TREBUIE sa-si ia masuri de siguranta.

    pe de alta parte, clientii TREBUIE sa citeasca atent contractele sau sa-si angajeze pe cineva sa le „desluseasca” pentru ei, altfel vor suporta consecintele…

  4. Anaida zice:

    Perfect adevarat,
    Bancile sunt institutii/societati ca oricare de pe lumea asta care urmaresc profitul care nu gandesc la 2 m in fata, ci in perspectiva/viitor, asa cum de altfel ar trebui sa gandeasca orice client al unei banci.
    In momentul in care semnezi un contract de orice fel,e necesar sa „casti” ochii… e o vorba beleste ochii pentru ca altfel belesti…. :)…si sa te gandesti …ok azi imi permit sa achit o rata lunara de 200E si maine si poimaine, dar peste 1 an, oare o sa imi mai permita venitul?
    Am lucrat numai in domenii de relationare cu oamenii si, crede-ma ca atunci cand vine vorba de semnarea unui act/contract – implicit de acordarea consimtamatului – romanul, ca pana la urma, tara in care traim isi pune intr-un fel sau altul, amprenta asupra gandirii noastre si a modului de a reactiona – NU citeste nici macar un paragraf din continut.
    Clientii bancari vin chititi sa li se aprobe dosarul, sunt chiar disperati, reactie deloc de condamnat(am si eu un credit si stiu ce inseamna perioada ” aceea ” de asteptare 🙂 ), trece dosarul de analiza, li se aproba, iar in momentul semnarii contractului, fie el de 5, 6 10 pagini, majoritatea nu citesc…reactie lor fiind simplu si imatur „bun, unde semnez?”.
    E anormal sa gandesti asa, e anormal sa critici banca, sau orice alta institutie pentru faptul ca nu ai citit tu personal acele randuri pentru care ti-ai dat acordul in scris.
    E normal si perfect adevarat, ca exista o interdependenta intre client si banca si invers, de la parte la intreg, pentru ca e evident niciunul dintre acestea nu ar „functiona” unul fara celalalt.Ce ar fi banca fara clienti si oamenii care au nevoie de case, masini, etc. fara posibilitatea de a primi suma necesara de la o banca?Banca e un lux pe care nu oricine si-l permite pentru ca banii primiti, nu sunt moca, se plateste un pret pentru o anumita perioada de timp pentru banii imprumutati.
    Multumesc

  5. Luca Dezmir zice:

    Anaida,

    pe de alta parte, nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca cel putin o parte din banci au marsat puternic spre profit (in perioada de boom a creditarii), bazandu-se tocmai pe ignoranta si „disperarea” romanilor de a lua credite.

    bancile au stiut ca sunt protejate de creditele neperformante prin contractele sofisticate pe care le-au pus in fata clientilor.

    aici e marea „buba”, ca o parte din banci trateaza romanii cu dispret, ca pe o masa de manevra care sa le aduca profit. sunt marturii nenumarate ale acestui tip de comportament.

    de aceea scriu aceasta carte, pentru a informa publicul, pentru a-l ajuta sa-si achite creditele si pentru a-i deschide ochii, cu scopul de a respinge acele institutii bancare care il privesc ca pe o vaca numai buna de muls.

    bancile trebuie privite cu circumspectie, cu atentie marita, si folosite cu prudenta, cand e vorba de a lua credite, pentru ca ele sunt orientate spre profitul personal, nu spre binele publicului. acesta este mesajul meu.

  6. Anaida zice:

    Da Luca,

    Iti dau dreptate… asa e cum zici tu numai ca sincer nimic nu ii mai face pe romani sa se trezeasca din starea asta de latenta si de adormire…sincer nu vreau sa te dezamagesc in vreun fel, sau sa te jgnesc, dat consideri ca unul care nu citeste niste randuri intr-un contract care il priveste direct pe el, va citi o carte?

  7. Luca Dezmir zice:

    Anaida,

    cred ca aceasta carte va fi citita de cel care „a luat-o in freza” cu un credit, doua, si nu mai stie cum sa scape de credite. evident, nu de toti care sunt in aceasta situatie, doar de cei care cauta metode de a-si plati mai usor sau mai eficient creditele deja luate.
    iar daca va cauta, va gasi pe net informatii despre cartea mea si poate o va citi.
    poate va spune la prieteni, poate va spune la cunoscuti despre aceasta carte.
    poate, poate…

    indiferent de rezultat, de faptul ca va ajuta pe cineva (sau nu…), simt ca trebuie sa scriu aceasta carte, si am s-o scriu pana la capat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.