Finante personale

Vremuri ciudate: revenirea „în K”

, , , Lasa un comentariu

Every problem is an oportunity in disguise” (John Adams)

Recesiunile si crizele economice fac parte din ciclurile economice. La fel ca orice lucru în aceasta lume, economia evolueaza în cicluri: crestere sau expansiune, cu atingerea unui punct de maxima dezvoltare, urmat de  o scadere sau contractie, urmata de un punct de minim, de unde ulterior va începe un nou ciclu, cu o crestere economica.

În ciuda faptului ca numele  si definirea ciclurilor economice ne arata o predictibilitate, în realitate lucrurile sunt mult mai complicate. Activitatea economica este definita prin mai multi indicatori (inflatie, PIB, ocuparea fortei de munca, consum etc.), care pot evolua diferit, chiar daca exista un trend general (de crestere sau de scadere).

Recesiunea din 2020

Dupa declansarea pandemiei de Covid-19 si mai ales în timpul primelor activitati de carantinare la nivel national, din martie 2020, economiile nationale si economia mondiala au intrat într-o recesiune. Nu a fost o recesiune obisnuita, ci una speciala, cu care nu ne-am întâlnit de mai bine de 100 de ani, când am avut o situatie si mai complexa decât cea de azi: un razboi mondial cuplat cu pandemie („gripa spaniola„).

Dupa trecerea perioadei de carantina totala si relaxarea treptata a masurilor restrictive de circulatie si activitate economica, a început o revenire a activitatii economice.  Teoria spune ca revenirea dupa recesiune poate avea mai multe forme: în „U”, „L”, „V” sau”W”, nume care sunt legate de modul în care variaza graficele indicatorilor economici importanti, care definesc o economie. Un alt fel de revenire, mai rara, este cea în forma de „K”.

Revenirea în „K”

Revenire in K

Revenire în K

Este mai rar întâlnita si este definita prin existenta a doua modalitati diferite de evoluie (detalii aici). O parte din activitatile economice îsi revin dupa recesiune, uneori spectaculos, altele îsi continua caderea, de unde si denumirea de „K”, ce are doua brate, unul oblic în crestere si altul oblic în scadere, care pornesc de la un punct comun.

Ca sa fie mai simplu, iata câteva exemple:

  • unele activitati economice au înregistrat o scadere nesemnificativa în timpul carantinei, sau chiar au crescut. Au fost acele activitati care pot fi realizate prin munca la distanta si ofera servicii la distanta sau care sunt necesare în timpul carantinei. Exemple: firmele de curierat, firmele care furnizeaza servicii de comert online etc.
  • alte activitati au fost complet închise în timpul carantinei, sau chiar daca au fost redeschise în vara lui 2020, s-au deschis cu restritii majore si au fost închise din nou în toamna lui 2020. Exemple: sectorul aviatiei civile, sectorul turistic, de alimentatie publica, de spectacole etc.
  • mai mult, exista tari care dupa trecerea perioadei initiale de carantina si-au revenit spectaculos si continua si creasca, pentru ca au eliminat infectia cu Covid-19. Singurul exemplu notabil este China, care si-a revenit admirabil în vara lui 2020 si continua sa aiba activitate economica sustinuta, în timp ce celelalte tari si-au revenit partial în vara, pentru a se confrunta din nou cu probleme majore în toamna lui 2020.

Impactul asupra populatiei

Evident, revenirea în K a afectat diferit zone întregi ale populatiei.

  • persoanele angajate în zona economica grav afectata de pandemie (vezi mai sus), au primit ajutoare pe perioada carantinei, apoi au fost partial reangajate în vara. Problemele s-au reluat în toamna, odata cu reaparitia unei carantine partiale, care a afectat exact aceleasi domenii. Probleme si mai mari au avut patronii acestori afaceri, unii dintre acestia au fost nevoieti sa închida afacerile, care nu au mai putut plati chirii, rate la creditele operationale, furnizorii de materii prime si produse etc.
  • persoanele angajate în multinatonale sau firme în care se poate lucra prin intermediul internetului, au continuat sa câstige salariile obisnuite în carantina, poate chiar au avut de câstigat la salariu, pentru ca au muncit ore suplimentare. Firmele respective au avut cresteri ale cifrei de afaceri, daca au activat în domenii care înregistreaza cresteri în pandemie. Un caz particular este cel al firmelor de curierat, care s-au închis în pandemie, pentru o perioada, având o crestere foarte mare dupa deschiderea activitatii economice, care continua.

Oportunitate de educatie si crestere financiara

O poveste interesanta este cea a lui Tudor si a Anei: sunt persoane reale, pe care le cunosc, dar carora le-am schimbat numele, din ratiuni evidente. Tudor lucreaza la o firma multinationala si si-a transferat activitatea online, desi înainte de pandemie obisnuia sa calatoreasca, fiind auditor. Acum face audit la distanta (da, e posibil asa ceva, dupa cum mi-a explicat Tudor). Ana este antreprenoare care produce pisese de îmbracaminte personalizata.

Amândoi si-au continuat activitatea în carantina, Tudor fara o reducere a salariului, iar Ana, dupa o scurta reducere a vânzarilor, s-a adaptat începând sa vânda online, cu transport prin curier, si i-au crescut încasarile pâna la nivelul de dinainte de pandemie.

Din cauza pandemiei, familia nu a mai mâncat în oras, la restaurant si nu au mai fost pe la Mall. Mai mult, au început sa faca cumparaturile online, folosind lista de cumparaturi, alcatuita înainte de comanda. Astfel au facut economiii substantiale de bani din:

  • reducerea la 0 a cheltuielilor cu  mesele la restaurant
  • reducerea cumparaturilor impulsive de la Mall
  • reducerea cumparaturilor impulsive de la supermarket, unde nu foloseau o lista de cumparaturi, ci achizitionau produse „la inspiratie”

Dintr-o data, familia a observat ca râmâneau cu extrem de multi bani de la o luna la alta, câteaodata descurcându-se aproape doua luni cu veniturile de pe o luna. Au inceput sa-si faca planuri legate de banii pe care au început sa-i adune, pentru ca s-au hotarât sa continue acest stil de viata si dupa încetarea carantinei totale (din martie-aprilie). Au înfiintat un fond de investitii imobiliare, si s-au hotarât sa plaseze mai multe ULM-uri pe un teren pe care il detineau într-o zona de munte, cu scopul de a le închiria în regim hotelier.

Blocaj financiar si lipsa de perspectiva

La celalalt spectru al revenirii în forma de K, am cunoscut persoane care au probleme financiare majore, începute în carantina din martie-aprilie, care au continuat în vara si s-au acutizat pe masura ce tot mai multe restrictii au fost impuse în toamna, Situatia lor este extrem de dificila si de fiecare data când au dasemenea exemple personale, sunt recunoscator ca nu ma aflu într-o asemenea postura.

Ce se poate face?

Exista doua solutii care pot fi adoptate de persoanele aflate in blocaj financiar, care experimenteaza o revenire descendenta dupa pandemia de Covid-19: reinventare si reprofilare.

Reinventarea consta în a gasi solutii de adaptare la situatia actuala. Exemplu pe care îl cunosc este o afacere de familie, un restaurat, care si-a deschis un serviciu de livrare a pizzei la domiciliu, imediat dupa ce s-a ridicat carantina. Au angajat pizzeri din Italia, au investit într-un serviciu de fotografie profesionala, pentru a avea fotografii de impact, pe care le-a promovat pe pagina de Facebook a afacerii si prin reclama platita pe Facebook. Bineînteles, fac o pizza extraordinar de buna, de când au deschis pizzeria nu mai comandam decât de la ei. Apoi au amenajat o terasa cocheta, unde se poate servi masa în conditii de distantare si igiena ireprosabila, chiar si pe timp rece, pentru ca au investit în sisteme de incalzire pentru exterior. Mai mult, au început sa faca seri culinare tematice, de exemplu o seara cu meniu de porc de Mangalita, animale crescute în ferma proprie. Vânzarile le merg foarte bine si ma bucur sincer pentru ei!

Reprofilarea. Un alt caz pe care îl cunosc personal este o tânara care a activat ca sofer în reeaua Uber. Dupa carantina a reînceput lucrul, dar câstigurile au fost extrem de mici, astfel ca a absolvit un curs de manichiurista si s-a angajat în acest domeniu.

Concluzie

Cea mai importanta capacitate umana este adaptarea petntru supravietuire. Traim vremuri deosebite, care pentru unii dintre noi înseamna un calvar financiar. Asemenea situatii trebuie sa ne îndemne sa ne adaptam, iar adaptarea se poate face numai prin schimbare.

Daca te afli într-o situatie de colaps financiar personal, va trebui sa faci o schimbare majora în modul în care faci bani. Îsi urez succes în a gasi ce mai potrivita cale, pentru tine, care sa te aduca la liman, apoi spre prosperitate financiara!

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.