Finante personale

Criza din 2008 – pierderi in investitiile imobiliare

Lasa un comentariu
Imagine: Svilen Milev, freeimages.com

Imagine: Svilen Milev, freeimages.com

Investitiile imobiliare sunt un domeniul care imi este foarte drag, probabil si pentru ca din ele am facut cei mai multi bani, daca e sa vorbim de investitii.

Totul a inceput in anul 1997, cand am citit cartea „Tata bogat, tata sarac” de Robert Kiyosaki. Atunci am inteles ca prosperitatea nu poate fi asigurata decat daca ai o sursa de castig financiar, care sa produca bani pentru traiul zilnic, plus un surplus cat mai generos, pe care sa-l investesti. In timp, investitiile pot genera suficienti bani (venit pasiv) ca sa-ti asigure independenta financiara si, ulterior, prosperitatea financiara.

Din acel moment, impreuna cu sotia, am inceput sa strangem bani pentru investitii. A fost foarte greu, pentru aveam un copil mic de crescut si, la inceput, o singura sursa de venit. Timpul a trecut si in 2001, dupa o intamplare hazlie, pe care am descris-o in amanunt in cartea „Iesi din labirint” (prima carte a unui autor roman, dedicata in intregime finantelor personale si investitiilor), am pornit sa facem investitii imobiliare.

A fost o perioada deosebit in interesanta: piata imobiliara crestea de la luna la luna. Am fost pe rand:

  • fixer imobiliar (cumparam proprietati imobiliare in stare de degradare, le reconditionam si le vindeam in profit (3 investitii)
  • dezvoltator imobiliar (cumparam teren de constructii, construiam o casa si o vindeam)- 2 investitii
  • speculator imobiliar – in perioada de crestere fulminanta a pietei imobiliare, cumparam terenuri de case pentru a le vinde cand piata a crescut: 3 investitii

A fost o perioada buna si din punct de vedere fiscal, pentru ca in acea perioada nu era legislatie care sa legifereze acest tip de activitate. Astazi tranzactiile imobiliare repetate sunt considerate activitate economica si se impoziteaza cu T.V.A.

La inceputul anului 2008 s-a declansat criza imobiliara din SUA. Am vorbit pe larg despre acest subiect in articole pe blog (click aici). Pe atunci spuneam ca va veni criza si in Romania…

Greseala mea

Pe atunci aveam in portofoliu cateva terenuri destinate constructiei de case. Greseala a fost ca nu am lichidat pozitiile la timp, in speranta ca va mai creste piata imobiliara si voi iesi in profit. In schimb piata a cazut si oferta de cumparare de terenuri a disparut brusc. Era ca si cum ai fi fost intr-o camera, luminata de o lustra, si cineva a „stins lumina”: peste noapte s-a instalat „intunericul”.

Cum am pierdut bani

Ca sa fiu mai exact, nu am pierdut bani. Intr-o investitie, pierzi bani atunci cand vinzi in pierdere. Pentru mine a fost doar o blocare a ciclului de investitie, pentru ca si astazi am acele terenuri in portofoliu. Le voi vinde cand preturile vor creste si voi fi „pe zero” (break even) sau pe un mic profit. In cel mai rau caz, voi construi case pe acele terenuri.

Ce poti invata

Concluzia o voi trage in ultimul articol al seriei…

 

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.