Finante personale

Cum te afecteaza pe tine criza din SUA

, 7 comentarii

Cuprinsul seriei Criza financiara mondiala

  1. Inconstienta? Nu cred…

Stiu ca SUA ti se pare departe, dincolo de Europa si de Oceanul Atlantic. E doar la distanta din punct de vedere geografic. In satul global in care traim, cu interconexiuni la toate nivelurile, dar mai ales la cel economic, o criza va fi simtita peste tot, mai devreme sau mai tirziu. Daca nu ma crezi e suficient sa privesti inapoi in timp in anii ’30 ai secolului trecut, cind Marea Criza Financiara din America a trecut oceanul pentru a lovi nemilos o Europa ce fusese mai inainte la fel de prospera.

Intr-un articol anterior am incercat sa descriu desfasurarea actualei crize financiare, in perioada septembrie 2008 si sa lansez citeva ipoteze legate de cine cistiga sau pierde in aceasta criza. Intre timp a aparut o veste care pare minora dar are o relevanta extraordina, deoarece ne da informatii despre accelerarea crizei.

Este vorba de anuntul falimentului holdingului bancar Washington Mutual, a carui principal subsidiar era banca Washington Mutual Savings Bank. Nu ma voi referi la preluarea acestuia de catre JP Morgan/Chase, conglomerat ce are legaturi istorice cu FED, desi este un subiect deosebit de suculent. Poate alta data.

De ce e atit de importanta aceasta veste? Pentru ca acesta institutie a fost cea mai mare banca de depozite si imprumuturi. Cu alte cuvinte nu era o banca implicata in investitii riscante, nici macar o banca comerciala. Se ocupa cu gestionarea depozitelor si acordarea de imprumuturi, mai ales in domeniul imobiliar. Asta inseamna ca avea o politica cit se poate de conservativa, pentru a limita riscurile.

Sediul Washington Mutual din Seattle. Sursa: Wikipedia

Ca sa intelegeti amploarea problemei, va spun ca banca a fost infiintata in 1883 sub denumrea de Washington National Building Loan and Investment Association pentru a permite reconstructia orasului Seattle care a suferit un mare incendiu in acea perioada. Ulterior s-a transformat intr-o asociatie specializata in depozite si imprumuturi imobiliare.

A evoluat intr-un colos bancar, avind in iunie 2008 active de 307 miliarde de dolari (pentru comparatie, produsul intern brut al Romaniei pe 2007 este estimat la putin peste 100 miliarde de euro), 2239 de filiale, 4932 de ATM-uri si 43198 de angajati. Disparitia WaMu (abreviere sub care era cunoscuta) reprezinta pe departe cel mai mare faliment din istoria financiara a Statelor Unite.

Actuala criza s-a lansat anul trecut; primul esalon care a cazut a fost reprezentat de instutitiile specializate in ipoteci (Federal National Mortgage Association si Federal Housing Finance Agency cunoscute popular sub denumirea de Fannie Mae and Freddie Mac).  Au urmat bancile de investitie si apoi firmele de asigurari (AIG, cea mai mare firma de asigurari din SUA a fost recent „preluata” de …ghici cine…FED). Actualmente, dupa nici zece zile, bancile de depozite si imprumuturi incep sa cada victima. Cutremurul se propaga in sistemul financiar american si piesele cad rind pe rind, intr-un imens joc de domino.

Lumea financiara mondiala este interconectata. Bancile europene au participatii in bancile americane, institutiile de asigurari au devenit conglomerate mondiale. Exista investitii incrucisate, din Europa in America si invers. In acest paianjenis de inter-relatii vibratiile se transmit cu promptitudine. Marturie sta situatia AIG care are multiple ramificatii in Europa.

Istoria ne spune ca Marea Criza Financiara din America a debutat in a doua parte a anului 1930 si s-a transmis peste ocean in 1931. Conexiunile de atunci intre cele doua zone economice si financiare nu erau atit de evoluate ca acum. Pe de alta parte in ziua de azi exista Comunitatea Europeana  si organismul ei financiar, Banca Centrala Europeana, care coordoneaza politica regionala si reprezinta o putere ce poate contrabalansa (cel putin teoretic) efectele negative ale crizei de astazi din SUA.

Nu imi place sa ma lansez in predictii dar sint foarte atent la trenduri. Urmaresc cu atentie evolutia actuala si repercusiunile care vor exista cu siguranta in Europa. Momentan nu exista nici un semn evident care sa arate o criza in zona EU dar eu banuiesc ca influentele negative de peste ocean exista, produc modificari si vor fi simtite intr-un anumit orizont de timp.

In timpuri de criza trebuie sa fii pregatit pentru a face fata. Esti dator sa iei masuri pentru a-ti mentine siguranta financiara, este necesar sa actionezi pentru a nu ajunge o victima, ingrosind rindurile majoritatii. In articolele care vor urma in saptaminile viitoare voi incerca sa analizez situatia bursei romanesti (BVB), situatia in imobiliare si situatia bancilor pentru ca in final sa va relatez citeva modalitati pe care eu incerc sa le folosesc pentru a ma proteja de o eventuala criza in sistemul financiar european.

Completare ulterioara:

Cutremurul s-a extins deja in Belgia prin nationalizarea Fortis si in Anglia prin nationalizarea Bradford & Bingley. Lucrurile se desfasoara mult mai rapid decit am anticipat…

A doua ompletare ulterioara:

A mai cazut si Dexia

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „Cum te afecteaza pe tine criza din SUA

  1. Deja in Londra au fost concediati saptamana asta peste 1200 de angajati ai diverselor banci, in special de la HSBC. Pana vineri s-ar putea sa cada 2000 de capete.

  2. Pingback: BVB: incotro? | Milionarul Mioritic ®

  3. Pingback: De ce lumea nu crede in criza | Milionarul Mioritic ®

  4. Pingback: Siguranta si mobilitate | Milionarul Mioritic ®

  5. 777 zice:

    parerea mea este;criza financiara, economica,recesiunea din 2008 si 1930 din america cu repercursiuni in europa sunt cauzate de catre masonerie,francmasonerie atata timp cat toate functiile inalte din marile institutii ale lumi:fmi,politica,servicii secrete;fbi,cia,justitie,mas media,marile posturi de televiziune,ziare,marile companii industriale,de petrol si gaze naturale,ongurile sunt ocupate de masoni sau daca nu au fost numiti de catre masonerie organizatie oculta cu legaturi satanice. criza economica mondiala actuala este un proiect al masoneriei la care se lucreaza din vremuri trecute cu scopul de a infometa omenirea de a o subjuga si de a pune stapanire pe sufletul omului. francmasoneria = organizatie oculta cu scopuri satanice condusa ierarhic pana la gradul 33 la varful careia sade antihristul, organizatie in care odata intrat mai poti iesi doar cu picioarele inainte
    cautati pe google planurile oculte ale masoneriei,orice e legat de masoni. in jurul pamantului un paianjen urias isi intinde plasa.

  6. Pingback: La ce ne putem astepta de la 2010? | Milionarul Mioritic ®

  7. Pingback: O noua cadere a lumii financiare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.