Cum spuneam in primul articol al seriei dedicat drumului spre stabilitate financiara, sunt oameni care economisesc bani, luna de luna, apoi ii tezaurizeaza. De obicei pun banii in depozite bancare. Tehnic, ei sunt investitori, din punctul de vedere al codului fiscal romanesc. Practic, banii pe care ii fac sunt relativ putini, tot mai putini, dupa cum ai observat, in ultimele luni, de cand au scazut continuu dobanzile la depozite bancare.
Banii trebuie sa munceasca
Banii sunt o forma de energie. Daca nu sunt folositi, ei se devalorizeaza. In conditiile actuale, a tine bani la banca este doar o masura de a proteja banii de inflatie. Daca vrei sa devii stabil financiar, trebuie sa pui banii sa muneasca mai mult. Mult mai mult. Poti face acest lucru prin investitii.
Ce sunt investitiile?
Investitiile sunt cumpararea sau producerea de bunuri materiale sau produse virtuale (produse financiare, opere artistice) cu scopul de a produce profit financiar prin inchiriere (de exemplu imobile), vanzare repetata (opere artistice, cum sunt filmele, beletristica etc.) sau vanzare ulterioara.
Din definitia extinsa pe care ti-am prezentat-o, am realizat deja o clasificare a vehiculelor de investitii:
- proprietatile imobiliare (pentru vanzare ulterioara sau inchiriere)
- produsele financiare (pentru castig rezidual – de exemplu dividente la actiuni- sau vanzare ulterioara)
- drepturi de proprietate intelectuala – pentru venit rezidual din vanzare repetata
- obiecte de colectie, pietre sau metale pretioase – pentru stocarea capitalului sau vanzare ulterioara
O categorie speciala de investitie, care indeplineste cele doua criterii ale definitiei (venit rezidual si/sau vanzare ulterioara in profit) sunt afacerile. O afacere poate sa produca venit rezidual (profitul impartit proprietarului/proprietarilor, sub forma de dividente) si/sau poate fi vanduta, dupa ce a fost construita, pentru profit.
Sunt investitiile venit pasiv?
Da, pentru ca, in cea mai mare parte nu necesita, pentru prezervarea lor, mai mult de o ora pe zi din timpul tau. Din acest punct de vedere, ele sunt ideale pentru asigurarea stabilitatii financiare, dupa cum am explicat la articolul despre venituri.
Mai mult, daca ai construit o afacere, cu scopul de a deveni un venit pasiv, adica pentru a o aduce la o situatie in care prezenta ta e necesara, zilnic, mai putin de o ora, pentru functionarea afacerii, poti considera afacerea ca o investitie pentru venit pasiv.
De ce nu investeste mai multa lume?
Sunt multe cauze pentru care investitiile, in Romania, nu sunt populare:
- sunt considerate a fi apanajul unor persoane foarte informate, sofisticate
- sunt percepute ca riscante (desi exista investitii cu grad mic de risc, cum sunt investitiile imobiliare pentru inchiriere)
Din cauzele de mai sus, exista un asa numit sindrom al fricii de actiune in investitii: persoane care au bani, care vor sa investeasca, dar care nu pot trece la actiune. Voi vorbi despre acest subiect la Money Camp 2016.
Investitiile ca esenta a stabilitatii financiare
Pentru stabilitate financiara e nevoie de cat mai multe surse de venit, recomandabil sa fie surse de venit pasiv.
Sa construiesti o afacere pe care s-o transformi intr-o sursa de venit pasiv este foarte greu. Doar 10-15% din populatie are spirit antreprenorial. In schimb, exista investitii accesibile marelui public, cum ar fi investitiile in fonduri de investitii sau in proprietati imobiliare, pentru inchiriere, care au risc scazut, controlat, si care se preteaza pentru ‘omul obisnuit’. Money Camp este dedicat tocmai descoperirii oportunitatilor de investii pentru micul investitor, in 2016!
Daca vrei sa afli mai multe despre investitiile in fonduri de investitii, iti recomand acest curs online.
Daca vrei sa afli mai multe despre investitiile imobiliare, iti recomand un curs special dedicat acestui subiect (click aici).
Pentru stabilitate financiara, iti doresti:
- surse de venit pasive, care sa ofere flux de monetar cu minimum de consum de timp din partea ta
- surse de venit cu risc mic, controlat
- surse multiple de venit, care sa creeze un mix ce rezista conditiilor turbulente din vremurile de astazi
Vino la Money Camp si vom discuta despre aceste subiecte!
Te rog sa lasi un comentariu in care sa-mi spui daca investesti si in ce domenii, iar daca nu investesti, care sunt domeniile care crezi ca ti se potrivesc.