Finante personale

Cheltuieste-ti inteligent si eficient banii

, , , Lasa un comentariu
Imagine: taesmileland, freedigitalphotos.net

Imagine: taesmileland, freedigitalphotos.net

Cheltuiele sunt cheia prosperitatii.

Propozitia de mai sus este atat de importanta, incat am sa ti-o repet: Cheltuielile sunt cheia prosperitatii.

Ca sa intelegi mai bine, am sa-ti spun o poveste adevarata, pe care am auzit-o de la mentorul meu in trading, Jorg Christian Manetti.

O poveste adevarata

Intr-unul din cursurile de trading pe care le-a tinut, Jorg a incercat sa ne invete un lucru simplu, dar greu de aplicat: pentru prosperitatea personala, nu conteaza cati bani faci. Pentru asta, ne-a povestit despre un prieten de-al sau, american, fara sa-l numeasca. Acel prieten era bogat, dupa orice standard. Avea un cash flow personal de un milion (1.000.000) de dolari lunar, adica avea venituri de un milion de dolari. De unde? Detinea o firma de MLM.

Acea persoana reusea, luna de luna, sa cheltuie TOTI banii castigati. Cum? Cu stil. Avea un jet personal (care il costase o avere si care consuma o avere pentru a calatori cu el), era in continua miscare, poposind pe la cele mai scumpe hoteluri din lume, mancand la restaurantele cele mai „stelate” Michelin, cumparand tot felul de lucruri scumpe.

Concluzia acestei povesti? Nu exista limita, cand e vorba de a cheltui.

Aceasta poveste se desfasura in 2003, pe cand faceam cursuri cu Jorg, in Timisoara. De atunci nu stiu ce s-a mai intamplat cu persoana respectiva.

Ce inseamna a cheltui inteligent?

Exista doua tipuri de cheltuieli:

  1. nevoi – legate de supravietuirea noastra fizica (cazare, mancare, sanatate, refacerea capacitatii de munca, relaxare etc.)
  2. dorinte – legate de modul in care ne percepem si de modul in care vrem sa fim perceputi de ceilalti.

Cheltuielile reflecta, in general, Piramida lui Maslow:

Piramida lui Maslow Foto: wikipedia.org

Piramida lui Maslow Foto: wikipedia.org

Am spus ‘in general’, pentru ca, mai ales in Romania, intalnesti de multe ori persoane care cheltuiesc sume exorbitante pentru stima de sine si respectul primit de la altii, decat pentru propria siguranta si stabilitate financiara. Este vorba de persoanele care folosesc creditele bancare pentru a avea haine de firma, lucruri de firma, masini scumpe, pe cand aceleasi persoane care stau in chirie.

Actul de a cheltui bani este eminamente unul emotional. De aceea e posibila aceasta aberatie logica, descrisa mai sus. A cheltui inteligent inseamna a pune pe primul plan stabilitatea financiara, nu o falsa imagine, construita prin cheltuieli pe credit, pentru a cumpara lucruri perisabile (haine, masini). Pentru unii e foarte greu sa se abtina sa-si ia ultimul tip de celular, pe credit, sa plateasca credite scumpe pentru o masina care se devalorizeaza cu 20% in momentul cand o scoti pe poarta unui dealer de masini. Nu e nimic inteligent intr-un asemenea comportament.

Inteligent este sa iti mentii cheltuielile cat mai mult in zona nevoilor, sa economisesti suficient pentru a putea sa-ti construiesti stabilitatea financiara.

Ce inseamna a cheltui eficient?

Pentru a cheltui eficient, e nevoie sa faci in asa fel incat sa obtii cat mai mult beneficiu (produse, servicii) cu cat mai putini bani, iar daca e posibil, sa obtii lucruri de valoare, gratuit. Faptul ca citesti articole din milionarulmioritic.com, gratuit, este unul dintre aceste moduri in care ‘cheltui eficient’…

Am scris destule articole pe acest subiect, pe blog. Poti incepe cu acest articol, care, la inceputul sau, are un link spre un alt articol. Cel mai indicat este sa cumperi cartea „Iesi din labirint„, unde am cateva capitole, grupate in subtitlul „Aceiasi bani”, unde vorbesc pe larg despre acest subiect.

Ce mai poti face cu banii economisiti?

Pentru o stabilitate financiara, este foarte important sa ai rezerve de bani lichizi. Este vorba despre asa numitul fond de rezerva, care, conform specialistilor, ar trebui sa acopere bugetul cheltuielilor personale sau familiale (daca ai familie) pentru 6 luni. De acesti bani nu te atingi decat daca ramai fara una dintre sursele tale de venit. Desigur, daca ai mai multe surse de venit, acest fond de rezerva va tine mai mult de 6 luni, dar in cazul in care dispar toate sursele tale de venit (caz improbabil, daca ai peste 3 surse de venit), acesti bani iti vor ajunge pe 6 luni, timp suficient pentru a-ti gasi un loc unde sa te angajezi.

Bani pentru alte surse de venit

Banii care iti raman, luna de luna, vor trebui sa ajute la constituirea altor surse de venit: fie ca e vorba de o afacere nou inceputa, dar mai ales pentru investitii. De ce investitii? Pentru ca investitiile sunt, de cele mai multe ori, surse de venit pasiv. Vom vorbi pe larg despre investitii in 2016 la Money Camp si, inainte de asta, in urmatorul articol al seriei.

Pana atunci te rog sa lasi un comentariu in care sa-mi spui daca reusesti sa economisesti, luna de luna, si ce vrei sa faci pentru a putea sa economisesti mai mult.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.