Finante personale

Faci lucruri din cauza motivatiei cu explozie intarziata?

, , , Lasa un comentariu
Imagine: svilen001,freeimages.com

Imagine: svilen001,freeimages.com

Vreau sa-ti impartasesc unul din acele momente mele in care inspiratia isi face de cap si gasesc raspunsuri la probleme care ma preocupa de mult timp.

Una dintre intrebarile care nu imi dau pace este: de ce oamenii au probleme financiare? Este o intrebare extrem de generala si sunt sigur ca exista atatea raspunsuri cati oameni au aceasta problema. Cu toate acestea, din experienta stiu ca in complexitatea universului poti gasi ordine, modele care se aplica in mod repetat.

Un comportament mostenit

Revenind la intrebarea de mai sus, pot spune ca prima data cand am gasit un raspuns „profund” la aceasta intrebarea fost acum cativa ani. Atunci mi-am dat seama ca noi suntem fiinte conduse de programe pe care le avem in creierul nostru, pe care le-am mostenic ca specie. Unul din aceste programe, legate de supravietuire ne indeamna sa mancam CAND ne e foame, sa bem CAND ne e sete, sa ne adapostim de intemperii CAND ne e frig.

La fel, ne preocupa banii CAND nu ii avem. Acest tip de comportament automat ne duce la un rezultat interesant: in mod REPETAT nu vom avea bani, pentru ca ne preocupa banii doar cand acestia lipsesc, deci doar din timp in timp. Acest model se numeste comportament reactiv, adica reactionezi la un stimul negativ (in cazul nostru, lipsa banilor).

Un alt tip de motivatie…

Zilele trecute „mi-a cazut o fisa” din nou: mi-am dat seama ca mai exista o motivatie pentru a ne preocupa banii: cea care apare atunci cand vecinul si-a cumparat un televizor LED mai mare ca al meu. Putem numi acest sentiment invidie, dar e mai mult decat atat, pentru ca invidia poate fi urmata de exepectativa si ganduri negative, fara nicio actiune. Cu toate acestea, multi dintre noi, atunci cand o cunostinta sau un prieten isi achizitioneaza „ceva”, suntem tentati sa ne cumperam un „ceva” mai mare, si de multe ori o facem. E posibil ca in acel moment sa nu avem banii, astfel intram in primul comportament: ne preocupa banii atunci cand nu-i avem.

Si acesta este un comportament reactiv, pentru ca apare atunci cand prietenul nostru dobandeste un bun pe care noi nu il avem. Cu alte cuvinte, este tot un comportament automat, cu care ne nastem. E adevarat, nu toti il avem manifestat, dar el exista undeva in interiorul nostru. Te intreb: chiar nu ai simtit niciodata sentimentul de care vorbesc?

Explozie intarziata

Deoarece aceste comportamente, descrise mai sus, apar doar cand „ne loveste nevoia„, le-am denumit „motivatie cu explozie intarziata.” In schimb, ca sa fii prosper, ai nevoie de alt tip de motivatie, care sa te indemne sa fii preocupat de situatia ta financiara in avans fata de perioadele de nevoie financiara.

Intrebarea „de ce au oamenii probleme financiare” continua sa ma preocupe. Sunt sigur ca voi gasi si alte raspunsuri interesante, legate de psihologie si sociologie. In schimb ceea ce stiu ca trebuie sa fac, este sa arat oamenilor ca banii trebuie sa te preocupe TOT TIMPUL, nu doar cand iti lipsesc.  In cadrul acestei preocupari se inscrie si trainigul de finante personale pe care il tin la Bucuresti, in 15 noiembrie, in parteneriat cu Asociatia Empower.

Solutii la probleme actuale

Subiectul trainingului este legat de trei probleme cu care se confrunta majoritatea oamenilor:
-cum sa controlezi banii
-cum sa faci mai multi bani
-cum sa scapi de datorii
-ce sa faci cu banii economisiti

Daca te confrunti cu aceste probleme, lucrurile sunt clare: ar trebui sa actionezi imediat, conform principiului motivatiei cu explozie intarziata si sa vii la training. Daca nu te confrunti cu ele, ar trebui sa inveti din proprie experienta si din experienta altora, si sa vii la training INAINTE ca aceste probleme sa apara. Indiferent de motivul pentru care vii, eu te felicit!

Ce vei castiga daca participi la training?

  • afli care este atitudinea mentala potrivita pentru a controla banii;
  • inveti cum sa faci mai multi bani, chiar daca situatia economica se inrautateste;
  • descoperi cum sa tii sub control datoriile si sa le folosesti in avantajul tau;
  • decodifici metodele prin care pui banii la treaba pentru a-i inmulti cu eficienta.

E potrivit acest training pentru tine?

DA, in cazul in care te incadrezi in urmatoarele grupe:

  • pentru toate categoriile socio-profesionale;
  • pentru cei care au probleme cu controlul banilor si nu stiu cum sa identifice cauza;
  • pentru cei care, desi au salarii generoase, nu reusesc sa economiseasca bani;
  • pentru cei care se lupta cu creditele;
  • pentru cei care au bani economisiti si vor sa obtina un randament mai mare de pe urma lor.

Vom avea posibilitatea sa discutam despre cazuri concrete, inspirate din experientele mele si ale celor cu care m-am intalnit, dar si din experientele participantilor la training. Vino si vom putea discuta chiar cazul tau, pentru ca la training vei fi intre prieteni, intre persoane preocupate de siguranta financiara, la fel ca tine.

Poti afla mai multe informatii despre training dand click pe linkul de mai jos:

http://advance.empower.ro/prezentare/advance-bucuresti-15-noiembrie-2014-cu-luca-dezmir/

Te astept pentru o zi plina, in care vei afla cu siguranta multe lucruri noi, despre tine, despre modul in care folosesti banii, despre ce trebuie sa schimbi in comportamentul tau financiar in asa fel incat sa vezi progrese in directia pe care ti-o doresti.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.