In atentia mea

De ce investitia in bijuterii poate sa fie o decizie nefericita

, , , , , , 7 comentarii
Imagine: ayla87, freeimages.com

Imagine: ayla87, freeimages.com

Am citit zilele trecute un articol in care se relata tendinta romanilor de a economisi, pe timp de criza, cumparand bijuterii. La inceput aceasta informatie mi s-a parut ciudata, pentru ca titlul articolului era „Erste Group: românii vor s? economiseasc? cump?rând bijuterii”.

Cand am citit studiul initial, realizat de Erste Group, am vazut ca niciunde nu se vorbeste despre bijuterii, ci doar de aur si metale pretioase. Acest lucru se leaga cu un alt document vehiculat tot de Erste, un raport despre meritele investitiei in aur. Sa fie o coincidenta? Nu cred.

Revenind la subiectul articolului, adica la economisirea prin cumpararea de bijuterii, aceasta decizie prezinta anumite capcane, de catre e bine sa tinem seama.

Ce inseamna economisire?

Economisirea este un termen care se refera mai ales la bani. Prin economisire, vom aloca o parte din venituri catre un fond de rezerva, adica o suma de bani pe care o vom avea „pusa de-o parte pentru zile negre”. Sigur, putem economisi si pentru cheltuieli mari pe care le avem in vedere (avans pentru un credit, achizitionarea unui bun de valoare mai mare etc.).

Banii economisiti sunt tinuti, de obicei, la banca, in depozite bancare sau conturi de economii.

Economisirea are rost doar intr-o economie in care inflatia este mica sau avem deflatie.

Protectia averii

Un alt element important este protectia averii. Aceasta metoda este folosita mai ales in caz de probleme inflationiste. Prin inflatie, puterea de cumparare a banilor va scadea. Ca atare, pentru a-ti conserva averea, trebuie sa renunti la functia de tezaurizare a banilor si s-o transferi catre alte vehicule, cum sunt proprietatile imobiliare sau metalele pretioase.

Investitii pe termen lung

Metalele pretioase pot fi si investitii pe termen lung, mai ales daca vei cumpara in momentul in care piata este la un nivel scazut. Pe de alta parte, ca urmare a faptului ca, pe termen lung, sistemul monetar are ca si componenta intrinseca inflatia, metalele pretioase pot fi considerate un bun vehicol de investitie. Cu alte cuvinte, chiar daca moneda  poate avea perioade de inflafie sau deflatie, per ansamblu, socotind la nivel de timp de decenii, moneda se devalorizeaza per ansamblu.

Scurta istorie

Bijuteriile au fost privite, in Romania, ca o varianta de economisire, pe timpul comunismului, pentru ca nu existau oferte oficiale de lingouri de metale pretioase. Mai mult, au fost perioade in care aurul a fost confiscat si redirectionat catre Banca Nationala.

In acele timpuri, detinerea bijuteriilor era permisa, ca atare puteai sa tezaurizezi averea in bijuterii. Erau anumite avantaje:

 • valoare mare in volum mic
 • sunt mai durabile decat banii (banii pot fi arsi, de exemplu)
 • poti transporta valori mari cu tine
 • protectie contra inflatiei (care era relativ scazuta in perioada comunista)

Datorita acestor avantaje, bijuteriilor au intrat in constiinta populara ca un vehicol de tezaurizare.

Structura de pret a bijuteriilor

Pretul de achizitionare a unei bijuterii noi va contine:

 • pretul metalului pretios din structura sa
 • pretul pietrelor pretioase sau semipretioase din structura sa
 • manopera de executare a bijuteriei

De asemenea este important de mentionat ca in bijuterii nu se foloseste aproape niciodata aur pur, care este foarte moale, ci se folosesc aliaje ale aurului. Cantitatea de aur din aliaje este contorizata in karate, astfel:

 • aur de 24 de karate contine 100% aur
 • aur de 18 karate contine 75% aur
 • aur de 14 karate contine 58.5% aur

Fiecare bijuterie din aur trebuie sa contina un marcaj cu numarul de karate.

Probleme la vanzare

Daca ai incercat sa tezaurizezi in bijuterii, adica sa-ti conservi averea cumparand bijuterii, la vanzarea lor poti avea suprize foarte neplacute:

 • cel mai probabil ca cel care cumpara nu va plati decat pretul aurului din structura bijuteriei plus pretul pietrelor pretioase; acest lucru va scadea valoarea bijuteriei cu un procent variabil, care se poate ridica pana la 10-20% din valoare, depinzand de la caz la caz
 • cel mai probabil cel care cumpara va plati un pret mai mic decat valoarea metalului pretios la ora respectiva, cu un procent variabil care se poate ridica pana la 20-30% sau chiar mai mult

Din cauza situatie de mai sus, vei fi in pozitia de a pierde, la valorificarea bijuteriei, zeci de procente din suma investita, ceea ce este catastrofal.

Alternative

Pentru cei care vor sa detina fizic valori, alternativa ar fi lingourile de 24 de karate din aur, lingouri de alte metale pretioase, cu puritate 100%, monede din aur sau argint (preferabil si cu valoare numismatica) si diamante special destinate tezaurizarii.

Concluzie

Trebuie sa fii foarte atent cand cumperi bijuterii pentru „economisire” sau tezaurizare. Singura posibilitate de a avea un profit este de a cumpara bijuteria cu un pret cu mult redus fata de valoarea ei si, un uita, trebuie sa faci conversia din gramajul de aliaj de aur in gramaj de aur pur, pentru a putea evalua un pret corect.

Surse:

http://logec.ro/erste-group-romanii-vor-sa-economiseasca-cumparand-bijuterii/

http://logec.ro/senza%C8%9Bionalul-raport-erste-despre-aur/

http://www.bijuteriiaur.ro/bijuterii/

Comentarii

comments

Standard

7 gânduri despre „De ce investitia in bijuterii poate sa fie o decizie nefericita

 1. Draga Luca, exact asa gandeam si eu. Dar tu ai explicat foarte frumos si mi-a placut informatia. Si desi nu comentez la toate articolele pe care le scrii, sa stii ca le citesc pe marea majoritate.

 2. Berilac zice:

  Interesant articolul, insa as fi curios cum putem sa ne dam seama daca acum este un moment bun de a cumpara, de exemplu.

 3. Luca Dezmir zice:

  cum spuneam, nu exista „acum”, exista doar „pret bun”, adica un pret cu mult sub valoarea de piata, daca vanzatorul e disperat sa vanda.

 4. adrian zice:

  Poate e o prostie ce spun , dar am citit in articol scris intre paranteze si cu valoare numismatica ,citisem pe un alt site ca e bine sa te feresti de aceste monezi cand investesti in metale , e corect ?

 5. Luca Dezmir zice:

  in principiu e adevarat, dar exista situatii in care poti investi in monede care au si valoare numismatica, in afara de valoarea in metal…un profit in plus, tinand cont ca valoarea numismatica va creste in timp.
  depinde ce vrei…in vest, mai ales in SUA, investitia in monezi emise de monetaria SUA sau Canada, fie ca e vorba de aur sau argint pur, sunt foarte populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.