Finante personale

Cc: De ce Romania a avut crestere economica in 2011* dar lumea e in strada

, Lasa un comentariu

Acest articol a aparut in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

*sursa

Lumea e in strada. Tot mai multa. Fiecare isi striga nemultumirea, de la mana de protestatari care au fost saltati pentru ca sustinea legalizarea marijuanei (click aici) pana la cei care vor sa dispara taxa auto (click aici). Intre aceste exemple, o groaza de revendicari.

Uneori, in minoritate, vezi cate o pancarda singuratica aducand acuze la adresa sistemului politic si financiar actual (baza demonstratiilor gen „occupy” din SUA), sau  o masca de tip „V” (Guy Fawkes), ratacita in multime. In rest, acordul general e „Jos Basescu”.

Lumea e nemultumita, dar nu chiar asa de nemultumita incat sa iasa in strada cu sutele de mii de oameni, ca in protestele de anul trecut din tarile europene si SUA. O explicatie a incercat sa dea Cristina Orgonas  in acest articol, e de luat in seama, dar nu explica in intregime fenomenul.

Totusi, daca privesti datele economice, se pare ca am avut o crestere economica in 2011 (vezi sursa de la inceputul articolului). A incercat s-o spuna Basescu in declaratia sa, in ideea ca ne trezeste la realitate si intelegem ce bine o ducem. Nu cred ca a reusit, lumea e tot in strada. De ce?

Pentru ca…  o duce rau. Vestea trista e ca, indiferent de cine vine la putere, o s-o duca la fel de rau, sau poate chiar mai rau. Deprimant, nu? Cauzele sunt multiple, dar ca sa-ti faci o idee de ce, incearca sa te gandesti ca sistemul bancar-financiar, care a determinat criza actuala, nu a fost reformat si faptul ca avem aceiasi clasa politica, de 20 de ani, care stie sa faca acelasi lucru, pe care l-a facut in ultimii 20 de ani. E o absurditate sa crezi ca daca faci acelasi lucru vei obtine alte rezultate.  Cu alte cuvinte, clasa politica nu e capabila sa faca lucrurile altfel, indiferent cine vine la putere. Aceasta este o parere personala si mi-o asum.

Deci, ne asteapta vremuri interesante. Ce e de facut?

  • sa ne conservam energia; nu are rost sa protestezi daca tot aceiasi oameni vin la putere (puterea actual si opozitia „joaca” acelasi joc)
  • sa ne dam seama ca statul nu ne poate ajuta; sau poate nici nu vrea…
  • sa intelegem ca imbunatatirea situatiei noastre (a calitatea vietii) sta doar in mainile noastre
  • sa incercam sa construim retele de cunostine si prieteni, ca sa ne ajutam reciproc- vezi alternativele la sistemele monetare despre care am vorbit aici
  • sa facem in asa fel incat sa devenim cat mai independenta de sistemele actuale care ne asigura existenta (angajatori, sisteme de aprovizionare cu apa, hrana, combustibil etc.), sisteme care vor prabusi, pe masura ce situatia generala, economica si financiara, se va inrautati tot mai mult

Ne asteapta vremuri grele. Acum e momentul sa ne dam seama ca vechile sisteme se prabusesc si e cazul sa construim, impreuna, noi sisteme. Stiu, cuvintele mele descriu e o evolutie negativa, cu care multi nu sunt de acord. Sper, din tot sufletul, sa nu se intample asta. In schimb, prefer sa actionez acum, sa incerc sa construiesc ceva in acest moment, decat sa re-actionez , fara rezultate notabile, atunci cand lucrurile au pornit irevocabil pe panta negativa.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.