Finante personale

Porneste un fond de rezerva

, , , , , 5 comentarii
„Aflati in situatia de a face fata unor gauri potentiale in capacitatea de a acoperi cheltuielile proprii, angajatii se simt mai vulnerabili si mai expusi. Forta de munca de astazi este intr-o situatie de risc financiar, mai mult ca oricand.”
Randy Horn, Presedinte de companie si CEO

Cand e vorba de fonduri de rezerva, sau fonduri de urgenta, cum sunt numite de autorii de finante personale americani, as putea sa-ti povestesc o groaza de intamplari. Experienta mea personala este vasta, pentru ca, de la inceputul activitatii mele profesionale, am avut nevoie de ele.

Am lucrat doar o scurta perioada in calitate de angajat la stat, mai putin de jumatate de an. Am decis sa trec, aproape imediat, „la patron”, apoi mi-am deschis propriu cabinet medical, in parteneriat cu un fost coleg de facultate. In final am ajuns sa lucrez sub propriul cabinet medical.

Una din provocarile cele mai mari, determinate de aceasta decizie, a fost faptul ca nu avem un venit fix, luna de luna. Erau luni bani bune, erau luni mai rele. In traducere, aveam luni in care imi acopeream cheltuielile personale, altele in care nu faceam suficient profit pentru ca sa am destui bani pentru cheltuieli.

Am observat aceasta situatie in primele luni de activitate. A trebuit sa economisesc bani, pentru ca sa nu fiu nevoit sa imprumut, in perioadele in care incasarile erau mai slabe. Din cauza seriozitatii situatiei, am strans bani pentru a-mi creea un fond de rezerva care sa-mi acopere cheltuielile personale (si apoi ale familiei) pentru sase luni de zile.

Chiar si dupa ce am inceput sa fac investitii, situatia nu s-a modificat, pentru ca in familie avem un principiu clar: banii de investitii „nu exista”, pana in momentul in care nu s-a adunat un capital suficient de mare, care sa nu fie pus in pericol de retrageri pentru cheltuieli urgente.

Lucrurile s-au imbunatatit treptat. In 2008 incepusem sa-mi cladesc cateva linii de venit rezidual, care la inceputul lui 2010 au devenit active. Situatia bugetului personal s-a imbunatatit brusc, ajungand sa am un excedent financiar, luna de luna. Dar asta e alta poveste, pentru care merita sa scriu o carte in sine.

Revenind la fondul de rezerva, pot spune cu mana pe inima, ca el a reprezentat o prezenta extrem de importanta in finantele mele personale. Te invit insistent sa-ti cladesti unul.

Textul integral al capitolului a fost disponibil GRATUIT pentru cititorii fideli ai site-ului  Milionarul Mioritic.
Pentru a fi informat despre aparitia cartii si pentru a putea lansa o precomanda, care iti permite achizitionarea cartii cu o reducere semnificativa,  te rog viziteaza aceasta pagina.

Comentarii

comments

Standard

5 gânduri despre „Porneste un fond de rezerva

  1. Razvan Daba zice:

    Salut Luca,

    Total de acord cu tot ce ai spus despre fondul de urgenta, indiferent daca ai un venit fix sau variabil e vital sa ai asa ceva. Nu doar in cazul unor probleme, pot sa apara si oportunitati. Vrei sa mergi in Barcelona anul asta si a aparut o cazare ieftina sau un bilet de avion redus, e bine sa ai bani pusi deoparte pentru asta. Insa sa fie o oporunitate reala, o cheltuiala care oricum urma sa o faci, sa nu fie o promotie la un obiect de care oricum nu ai nevoie.

    Referitor la depozitul la termen, eu prefer varianta cont curent de economii. Dobanzile sunt aproape la fel si ai acces oricand la bani. Trebuie sa faci un transfer din contul de economii in contul curent si poti sa ii folosesti. Pe cand depozitele la termen au multe dezavantaje: daca intri in ele inainte te penalizeaza, iar daca intri mai tarziu banii o sa stea o perioada fara dobanda.

    Sa ai o zi excelenta

  2. Stefan Murgeanu zice:

    multam de articol 🙂

    am si eu o completare si doua intrebari

    cel mai simplu sa incepi sa economisesti este ca la un moment dat sa-ti spui ca orice ar fi, din acest moment pun deoparte 10% din tot ce inseamna venituri ce intra in casa (salarii, dividende, meditatii, comisioane etc)

    nu spun ca este f usor, dar de undeva trebuie sa incepem si la un moment dat vei constata ca poti trai fara acei 10% aproape la fel ca inainte 😉

    si intrebarile:

    1. ce inseamna „sa lucrez sub propriul cabinet medical”?

    2. poti sa detaliezi un pic (nu neaparat cu cifre) partea cu „In 2008 incepusem sa-mi cladesc cateva linii de venit rezidual, care la inceputul lui 2010 au devenit active. Situatia bugetului personal s-a imbunatatit brusc, ajungand sa am un excedent financiar, luna de luna. „? mi se pare foarte interesat si as fi f curios sa aflu mai multe, poate detaliezi intr-un articol 😉

    multumesc 🙂

  3. Dan zice:

    Da, la CEC Bank, extrem de greu de accesat, numai cand te gandesti la ce cozi o sa stai iti piere cheful sa-i accesezi.

  4. Pingback: Tweets that mention Porneste un fond de rezerva | Milionarul Mioritic -- Topsy.com

  5. Luca Dezmir zice:

    1. adica nu mai eram asociat. ca forma de organizare… am devenit cabinet medical individual…
    2.aceasta serie de articole este dedicata platii datoriilor la banca si se va transforma intr-o carte tiparita. urmatoarea serie va fi dedicata infiintarii surselor de venit rezidual si se va transforma in alta carte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.