Carti, filme si evenimente

Recenzie: Zeitgeist- Moving Forward

, , , Lasa un comentariu

Zeitgeist: Moving Forward

Titlu original: Zeitgeist- Moving Forward (Mergand mai departe)
Scenariu si regia: Peter Joseph
Muzica: Peter Joseph, Lili Haydn & YES
Animatie: Watertower Animation
Durata: 2h 41min.
Gen: Documentar
Filme din serie: Zeitgeist- The Movie, Zeitgeist- Addendum
Premiera: 15 ianuarie 2011, in 60 de tari si 20 de limbi

Trebuie sa recunosc: n-am simtit cand au trecut cele aproape trei ore ale filmului.

Prima impresie

Este, din punct de vedere cinematografic, cel mai bine realizat film din serie.

Sectiunile de inceput si de sfarsit, specifice filmelor lui Peter Joseph, poarta amprenta lui vizuala. De asemenea, trecerile cu care ne-am obisnuit deja, cand vocea este suprapusa pe un fond negru sau pe imagini neclare.

Noi sunt modalitatile de lucru cu persoanele intervievate, din punct de vedere al imaginii. Camera se apropie extrem de mult de persoana, uneori deranjant de mult, de parca ar dori sa sublinieze pasajele mai importante.

A doua impresie

Dintre cele trei filme, acesta are cea mai mare greutate. Sunt prezenti in film specialisti de calibru mondial, in domeniile in care filmul incearca sa ne defineasca punctele sale de vedere:

In acest fel, filmul depaseste faza initiala (din episoadele precedente), in care ideile si convinderile autorului sunt doar exemplificate de autori sau participanti in domenii diferite, trecand la argumentatie din partea „greilor” scenei stiintifice actuale.

Alte impresii

Din ratiuni de consecventa, exista o parte care descrie ideile proiectului Venus, devenind o repetitie a unor elemente prezente in partea a doua a seriei. Modul diferit de abordare te ajuta sa treci peste senzatia de „deja vu”.

La final, viziunea autorului ramane sa fie receptata diferit de fiecare spectator. Personal nu cred intr-o disolutie pasnica a sistemului economico-financiar actual, bazat pe moneda si mecanisme financiare. Cred ca doar o prabusire catastrofica poate face loc unui nou sistem de inter-relatii. Sau, cine stie, doar unei variante „imbunatatite”.

Concluzii finale

Documentarul merita vazut. Pune la o parte trei ore din viata ta. Fii relaxat si odihnit, pentru ca densitatea informatiei e mare. Foloseste o traducere buna (vezi recomandarile mele din acest articol).

Sunt curios ce ne pregateste in continuare Peter Joseph…

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.