Finante personale

Creditul- concepte de baza

, , , 3 comentarii

Sistemul bancar modern produce bani din nimic. Acest proces este, probabil, cea mai uluitoare scamatorie care a fost inventata… Daca vrei sa continui sa fii sclav al bancherilor si sa platesti pentru propria sclavie, atunci lasa bancherii sa creeze bani din nimic si sa controleze creditul.

Josiah Charles Stamp

Josiah Charles Stamp face o declaratie de-a dreptul naucitoare. Daca ar fi sa nu cunosti persoana sa, ai zice ca e vorba de cine stie ce activist frustrat, care isi arunca veninul asupra sistemului bancar, cu furie proletara. In schimb, in momentul in care vezi care au fost realizarile in timpul vietii sale, incepi sa intri la idei. El a fost:

  • angajat al guvernului britanic
  • economist
  • statistician (fost presedinte al Societatii Regale de Statistica)
  • bancher (fost director al Bancii Nationale a Angliei)
  • fost director al Nobel Industries Ltd.

Cu alte cuvinte, un om deosebit de capabil, care a cunoscut sistemul din interior si a fost la conducerea acestui sistem (ma refer la sistemul bancar).

Pentru a cunoaste sistemul bancar in general si creditul in special, trebuie sa plecam de la cateva definitii ale creditului.

Putere de cumparare creata de banci prin imprumut, cu ajutorul sistemului rezervei fractionare. Bancile creeaza, literal, bani din nimic, prin intermediul intrarilor realizate in registrele lor contabile. (businessdictionary.com)

Abilitatea de a obtine bunuri, bani sau servicii, in schimbul unei promisiuni de a plati la o data ulterioara. (The American Heritage® New Dictionary of Cultural Literacy, Third Edition ,Copyright © 2005 by Houghton Mifflin Company. Published by Houghton Mifflin Company)
Din latina <creditum>  „un imprumut, un lucru dat spre folosinta temporara altei persoane” din  <credere>  „a crede, a avea nadejde, a avea incredere” (Online Etymology Dictionary, © 2010 Douglas Harper)

Dupa cum vedeti, este o operatiune bazata pe incredere, prin care o persoana primeste bani, bunuri sau servicii, contra unei promisiuni de a plati ulterior. Aceasta este teoria. In fapt lucrurile stau chiar pe dos!

Textul integral al capitolului a fost disponibil GRATUIT pentru cititorii fideli ai site-ului  Milionarul Mioritic.
Pentru a fi informat despre aparitia cartii si pentru a putea lansa o precomanda, care iti permite achizitionarea cartii cu o reducere semnificativa,  te rog viziteaza aceasta pagina.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Creditul- concepte de baza

  1. ZONA zice:

    Un articol exceptional Luca, pe intelesul tuturor, despre o problema care se acutizeaza pentru din ce in ce mai multi romani.
    Personal, nu cred ca institutia bancara, cu toate neajunsurile ei ar fi altceva decat un business la fel ca toate business-urile. Problema e combinatia dintre banca, directorii de marketing si creativii din publicitate. Acestia se folosesc e tot arsenalul din dotarea industriei publicitare pentru a vinde produsele sistemului bancar fara a tine cont de faptul ca un credit imobiliar pe 30 de ani nu e acelasi lucru cu noul borcan cu dulceata. Totusi ambele sunt foarte (foarte) bune, aduc fericirea, iar personajele din poze si clipuri sunt cu zambetul pe buze. Oamenii nu disting suficient impactul si diferentele pe care aceleasi 20 de secunde de spot TV il au asupra lor.
    Ar fi interesant de spicuit din media sloganurile din clipurile publicitare al institutiilor de creditare… din care sa iasa un articol tot cu titlul „Creditul- concepte de baza”.

  2. Luca Dezmir zice:

    sigur, bancile sunt un business, cum spui tu, dar modul in care faci business te defineste.
    creditele nu sunt, „per se”, rele, ci modul in care sunt facute, promovate si consumate, reprezinta un pericol pentru cetateanul de rand.

  3. Vali zice:

    Si mie mi-a placut articolul, ma intreb cum de oamenii nu se gandesc inainte la suma pe care vor trebui sa o inapoieze si mai ales din ce? Eu nu am facut un credit pana acum petru ca m-am speriat de suma care era trecuta la sfarsitul desfasuratorului. Eu l-am cerut inainte de a semna. Nu inteleg cum au ajuns bancile sa perceapa dobanzi si taxe atat de mari. Sunt putini cei care reusesc sa negocieze dobanzile dar si in cazurile dobanzilor preferentiale tot este mult de inapoiat. Ar trebui ca business-ul pe care il fac bancile sa aiba si putina corectitudine fata de cel care imprumuta. Asa cum spune Luca te defineste cum faci business. Poate ar trebui facute campanii care sa deschida ochii oamenilor sau sa incerce macar sa-i faca sa fie constienti.Sau atenti la intelepciunea populara: ”cine nu deschde ochii, deschide punga”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.