Finante personale

Cc: Blues de bugetar cu 70% grad de indatorare (partea I-a)

, , , , 4 comentarii

Acest articol a aparut ca guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empowe.ro

Criza mondiala ne-a muscat puternic. Suficient de puternic pentru ca guvernantii nostri sa  taie 25% din salariile bugetarilor. Revista Capital se intreaba daca acestia nu vor deveni salariati demotivati. Cred ca situatia este mai grava decat atat, cel putin pentru unii dintre ei.

Acum exact trei ani (mai 2007), in plin avant revolutionar al creditelor bancare, BRD decreta (si nu numai ea) un grad maxim de indatorare de 70% din venituri si avans zero la credite (anumite credite). Adica numai cine nu dorea sa ia un credit, nu ar fi luat. Cei mai veseli au fost bugetarii, pentru ca erau considerati a avea un venit stabil:  statul, nu-i asa, era un angajator-model, preferabil decat intreprinzatorul privat.

In momentul de fata, conform BNR, 20% din creditele bancilor s-au acordat bugetarilor, care au imprumutat peste 4.8 miliarde de euro. Parte din ei s-au indatorat la maxim.

Astazi lucrurile stau foarte „albastru” pentru acel bugetar care a beneficiat din plin de generozitatea bancilor. Daca acesta mai are de platit rate (luate cu grad de indatorare maxim), el va avea urmatorul buget personal:

Intrari: salariu =100% salariul vechi- 25% reduceri=75% din vechiul salariu

Iesiri:

 • rate la banca (70% din vechiul salariu)
 • restul cheltuielilor pentru traiul zilnic = ce mai ramane (75%-70% = 5%)

Exemplu ipotetic:

Salariu vechi: 2000 RON

Salariu dupa reducere: 1500 RON
Rate: 1400 RON (70% din salariul vechi)
Ramane: 100 de RON

Cu alte cuvinte, salariatului bugetar ii va ramane cu 5% din vechiul salar pentru traiul zilnic, adica la un salariu initial, inainte de criza, de 2000 de RON, va trai cu 100 de RON pe luna. Personal n-am idee cum ar putea face asta. Dar stiu precis ce ar trebui sa faca , pentru a iesi din aceasta situatie. Detalii intr-un articol viitor.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Cc: Blues de bugetar cu 70% grad de indatorare (partea I-a)

 1. Iudit Kovacs zice:

  Daca mai faci si o analiza asemanatoare pe pensiile ajustate,ar fi util.
  Cu stima,
  Iudit Kovacs

 2. Luca Dezmir zice:

  Iudit,

  cu pensiile e si mai grav, nu prea ai ce sa analizezi, o parte din pensionari vor intra in moarte financiara…

 3. O lege a falimentului personal pe modelul celei din SUA ar fi foarte utila si-n Romania. Spre deosebire de State, la noi practic nu ai cum sa scapi de credite, nici macar partial, daca nu le poti plati, si sa incepi de la zero; creditorii te pot urmari pe cai juridice zeci de ani si sa-ti blocheze orice sursa de venit.

  Evident, asta nu inseamna ca trebuie sa incurajam lipsa de responsabilitate la nivel personal in privinta deciziilor financiare…

 4. Dar daca nu gandesc inainte si pun si fac rate care sa ajunga la peste 50% din venit. Intotdeauna trebuie sa te gandesti si la perioada cand nu o sa fie bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.