Finante personale

Cc: Educatie financiara de calitate: JARomania

, , Lasa un comentariu

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

JAR vine de la Junior Achievement Romania.

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit fondata in anul 1993, parte a Junior Achievement Worldwide® SUA si Junior Achievement – Young Enterprise Europa .

Misiunea organizatiei este sa inspire si sa pregateasca tanara generatie pentru a reusi in economia de piata.

Aceste informatii apar in site-ul JARomania. Dincolo de ele se afla, poate, cea mai echilibrata abordare privind educatia economica si financiara, destinata publicului larg, pe care o poti intalni in Romania.

Activitatea JAR  poate fi sintetizata in cifrele urmatoare, pentru anul scolar 2008 – 2009:

 • au beneficiat de programele educationale 325 300 elevi si studenti
 • au fost implicati 3 587 profesori
 • din 1 750 institutii de invatamant
 • din 334 localitati din Romania
Un raport detaliat poate fi citit aici.

Programele JAR se adreseaza tinerilor, incepand cu ciclu primar si terminand cu facultatea.

JAR are patru elemente educationale majore:

 • educatie economica, in care priveste fenomenul economic in mare si se prezinta elementele de baza pentru a intelege structura si mecanismele care functioneaza in economie
 • educatie antreprenoriala, are ofera informatii despre afaceri, functionarea lor si exemple de afaceri care pot fi dezvoltate
 • educatie financiara, in care se traseaza elementele principale ale finantelor personale si cateva elemente despre investitii
 • educatie pentru orientare profesionala, in care se dau repere importante pentru a intelege elementele care stau la baza succesului profesional

Nu cunosc o abordare mai potrivita, deoarece:

 • se pun bazele de lucru prin furnizarea de informatii despre economie
 • se prezinta toate modalitatile prin care se pot face bani (ca angajat, patron, investitor, mai putin explicit ca liber profesionist, dar am putea incadra aceasta categorie in „educatie antreprenoriala”)
 • se prezinta o sectiune de finante personale

Metodele de predare JAR includ, pe langa sistemul clasic, concursuri, proiecte de antreprenoriat virtual, investitii virtuale in portofolii de actiuni. Cu alte cuvinte, o seama de abordari practice, directe, care aduc in fata tanarului experienta de a face ceva si de a invata direct.

Nici nu ma mir ca se promoveaza o asemenea viziune educationala, pentru ca JA (Junior Achievment) este o organizatie care activeaza din 1919 si si-a centrat activitatea pe educarea in spiritul liberei initiative economice. Cu alte cuvinte, stimuleaza educarea pentru a deveni intreprinzator particular, pentru a furniza tinerilor elemente de educatie financiara generala si de finante pesonale. Aici este cheia succesului si a viziunii unitare.

Lasand la o parte laudele care, pentru unii, pot parea excesive, nu pot sa nu aduc in discutie anumite aspecte cu care nu sunt de acord. JAR a deschis larg usa expertilor din sistemul bancar, adica au facut exact acel lucru care il consideram o posibila amenintare pentru educatia financiara a publicului larg. In programele de finante personale (cum sunt de exemplu „Banii si bugetul”) sunt invitati sa participe consultanti din sistemul bancar, care inevitabil vor face exact acea promovare partizana de care vorbeam in articolul anterior.

Desigur, este dreptul JAR de a-si promova cum doreste materialele educative, dar sunt sigur ca o prezentare impartiala a problematicii  finantelor personale, de catre alti experti-voluntari, care nu sunt angrenati in sistemul bancar, ar fi mult mai nimerita, pentru a creea acea dezlipire de orice promovare partizana.

Este laudabil si meritoriu ca bancile doresc sa se implice in educatia financiara, dar consider ca cea mai buna solutie este ca ele sa se limiteze la a sponsoriza societatile non-profit implicate in educatia financiara, fara nici o alta imixiune atasata acestui gest de responsabilitate sociala. Sa nu uitam ca nu e nevoie sa vina la clasa un expert din banca X pentru a ne spune ce sunt produsele financiar bancare si cum pot fi ele folosite de publicul larg. Orice expert in finante poate face acest lucru, si o va realiza echilibrat, echidistant, daca va analiza toate ofertele din sistemul bancar, nu numai cea oferita de banca ce este prezenta cu specialisti-voluntari in cadrul programului educational.

Aceasta scapare de la un posibil codex de deontologie in educatia financiara nu diminueaza catusi de putin valoarea exceptionala a programelor educationale ale JARomania. Chiar si cu promovare partizana, programele educationale de finante personale sunt bine structurate si isi indeplinesc menirea, aceea de a informa tinerii.

Voi sublinia inca o data: meritul extraordinar al Junior Achievement este ca se implica in programe educationale care includ elemente practice, de antreprenoriat si investitii, „hands on” (pune mana) cum spun americanii. Cea mai eficienta metoda de a face educatie este sa pui elevul sa faca. Acest lucru este bine sa fie inteles de catre factorii de decizie din ministerul de profil: educatia economica, antreprenoriala si de finante personale poate fi extrem de arida in cazul in care este predata prin metoda clasica: manual, profesorul in fata clasei, scrie cu creta lectia, da teme si le verifica ora urmatoare. Este nevoie de o metoda noua de predare, iar acest lucru este cunoscut de Junior Achievement, inca de la inceptului secolului trecut.

In articolul urmator voi expune viziunea mea personala legata de educatia financiara in sistemul de invatamant.

Comentarii

comments

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.