Finante personale

Cc: Ce au in comun romanii saraci si romanii „bogati” (partea a II-a)

, , 3 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

Ce au in comun romanii saraci si romanii „bogati” (partea I)

In prima parte a articolului am abordat situatia romanilor saraci care, desi au probleme financiare (sau tocmai datorita acestui fapt), iau credite cu DAE peste 200%.

Pe cealalta parte, avem romani „bogati” care isi cumpara masini de sute de mii de euro, in leasing. De ce? Pentru ca pot! Pot, in momentul in care incep leasingul. Mai pe urma, vad ei.Dupa un timp,  daca nu mai pot, sunt nevoiti sa renunte la leasing, la masina si sa piarda banii pe care i-au platit pana atunci catre firma de leasing.

Daca faci o comparatie intre romanul sarac, care ia credite cu DAE 200% si romanul „bogat” care ia in leasing masini „de top” ca sa se dea rotund, vezi ca ei au asemanari frapante, in ciuda diferentei sumelor pe care le invart printre degete:

 • fac cumparaturi care depasesc capacitatea rulajului financiar propriu (romanul sarac se imprumuta, romanul bogat ia in leasing)
 • fac cumparaturi pentru imagine
 • fac cumparaturi pentru a parea mai bogati decat sunt
 • merg pe ideea: „o viata am si trebuie sa ma simt bine”
 • in momentul in care iau creditul, se bazeaza pe faptul ca situatia lor financiara se va mentine sau se va imbunatati

In ianuarie acest an, firmele de leasing aveau in parcul lor auto intre 10.000 si 15.000 de autoturisme returnate (sursa).  Dar cel mai hazliu este sa te uiti la masinile din varful gamei (sursa),  prezente in aceasta categorie:

 • Rolls Royce Phanton 459.950 euro
 • Lamborghini Gallardo 175.000 euro
 • Bentley Continental GTC 145.900 euro
 • Mercedes Benz CL 115.000 euro

Nu conteaza numarul banilor in buzunar, atunci cand iei decizii financiare proaste. Indiferent daca cumperi de 200 de euro sau de 200.000 de euro,  cand o faci pe credit si nu esti in stare sa-l platesti, ai dat-o in bara. Desigur, pierderile sunt mai mari in al doilea caz, dar greseala e aceiasi.

Daca tragi linie, vei vedea ca romanul sarac si  romanul „bogat” fac parte din aceiasi „specie”:  sunt persoane care nu se pot abtine sa cheltuiasca peste puterile lor financiare si o fac numai pentru „a se simti bine” sau pentru a impresiona pe cei din jur.

Romanul „bogat” nu e adevaratul roman bogat. Sunt o multime de romani care au averi de zeci de milioane de dolari, care nu apar pe la TV sau prin presa si nu conduc masini de sute de mii de euro. Ei sunt persoane care nu simt nevoia sa epateze, care nu considera ca sunt bogati doar atunci cand si cei din jur stiu ca ei sunt bogati. Bogatia nu se afla in posesiunile materiale ci in altceva, dincolo de palpabil. Este o lectie pe care putini oameni o invata si mult mai putini o aplica in aceasta viata.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Ce au in comun romanii saraci si romanii „bogati” (partea a II-a)

 1. Valeriu zice:

  Salut! de acord cu tine… oamenii saraci si cei „bogati” au lipsa masurii in cheltuirea banului ca asemenare… cum ramane insa cu cei care vad ca nu merita sa platesti foarte mult pe o masina scumpa cand isi pot lua una noua sau chiar second hand in stare grozav de buna si inca la un pret excelent? am destule exemple pentru a sustine acest lucru! spor la treaba si tine-o tot asa!

 2. Pingback: Impozitarea progresiv? vs cota unic? de impozitare - Concediaza-ti seful!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.