Finante personale

Cc: Ce au in comun romanii saraci si romanii „bogati” (partea I)

, , , , , 4 comentarii

Acest articol a aparut ca si guest post in portalul dedicat dezvoltarii personale, empower.ro

In ciuda unei aparente prapastii financiare, intre romanul care imprumuta 1000 de lei ca sa-si cumpere un celular nou, de Craciun  si romanul care isi „cumpara” Rolls Royce Phanton cu 459.950 euro, exista o asemanare frapanta.

Romanul sarac ia credite cu DAE 200%

Intr-un articol foarte relevant pentru starea educatiei financiare in Romania (si nu numai), Cristian Orgonas ne prezinta evolutia fulminanta a creditelor „la domiciliu”, care au inlocuit vestitul „credit cu buletinul”. Acestea au crescut, numai in cadrul unei firmei specializate in acordarea unor asemenea imprumuturi, cu 70% , fata de anul trecut, numarul clientilor ajungand la 164.000

Pentru cei care nu cunosc, „creditul la domiciliu” este:

  • un credit pentru care angajatul institutiei de credit non-bancare (asa se numesc ele) se deplaseaza la domiciliul clientului
  • un imprumut cu sume intre 1000 si 3000 de lei
  • DAE este de peste 200% (uneori pana la 500%)
  • un imprumut pe termen scurt, de pana la 56 de saptamani
  • se achita in rate egale

Acest gen de „produse financaire” se acorda persoanelor sarace, care au o situatie economica ce nu le califica pentru un imprumut bancar. In general, numarul de  credite nereturnate este foarte mare, dar firma iese in profit pentru ca pierderile sunt recuperate din creditele care sunt returnate.

Romanul sarac accepta asemenea credite din mai multe motive:

  • bancile nu ii dau credit pentru ca situatia lui financiara este dezastruoasa
  • de cele mai multe ori romanul intreaba care este rata lunara, pentru a vedea daca isi poate permite imprumutul, iar acest criteriu este singurul pe care il ia in considerare la luarea creditului
  • tinand cont de afirmatia de mai sus, romanul sarac nici nu calculeaza cat va plati in plus fata de banii luati. Oricum, chiar daca i se spune ce e DAE, nu stie despre ce e vorba si nu are curiozitatea sa intrebe (detalii despre DAE aici)
  • romanul sarac ia asemenea credite pentru ca… e sarac. Mai bine zis, e sarac pentru ca deciziile sale in domeniul finantelor personale sunt catastrofale, din lipsa de educatie si din lipsa dorintei de a se informa (educa)
  • romanul sarac ia asemenea credite pentru ca profilul lui psihologic se bazeaza pe recompensa imediata: vede un lucru si vrea sa-l aiba, pe loc, indiferent de consecintele financiare ale acestei decizii (daca are bani, cumpara chiar daca va renunta la mancare sau la plata intretinerii; daca nu are bani,  se imprumuta. De aceea e sarac, de aceea ia asemenea credite.

Trecand in fuga peste elementele de mai sus, vei vedea ca pe departe cea mai importanta cauza este „amanarea recompensei”. Romanul sarac e sarac nu pentru ca nu are educatie, ci pentru ca nu are disciplina necesara pentru a fi chibzuit. Nu e nevoie de educatie pentru a-ti da seama ce se intampla daca cheltui mai mult decat castigi. Pentru aceasta constatare nu trebuie nici macar sa stii aritmetica, pentru ca realitatea te invata direct: iti dai seama ca ia cheltuit prea mult in momentul in care ai bagat mana in buzunar si vezi ca e gol.

Cu alte cuvinte, romanul sarac nu e prost, ci pur si simplu nu se poate abtine sa cheltuie. Punct.

Voi analiza romanul „bogat” in articolul urmator.

Comentarii

comments

Standard

4 gânduri despre „Cc: Ce au in comun romanii saraci si romanii „bogati” (partea I)

  1. Stefan Murgeanu zice:

    hop si eu cu o remarca:

    ” iti dai seama ca ai cheltuit prea mult in momentul in care ai bagat mana in buzunar si vezi ca e gol.”

    ei bine, romanul nici macar atunci nu isi da seama ca a cheltuit prea mult! stii ce zice romanul cand baga mana in buzunar si il gaseste gol?

    zice ca „patronii ne dau salarii prea mici” „guvernantii nu maresc salariile” „parlamentarii sunt hoti” „in tara asta nu se poate trai” samd

    multi nici macar in groapa (financiara) nu isi dau seama ca printr-o simpla schimbare de mentalitate si atitudine (recunoasterea nevoii de educatie financiara) s-ar schimba lucrurile in bine, indiferent de cine e la guvernare sau cat este salariul minim pe economie

    desigur, lucrurile se schimba incetisor, datorita si unor oameni ca tine, care incearca sa deschida ochii celorlalti… 🙂

  2. valeriu zice:

    felicitari, Luca! foarte bun articolul… as vrea sa mai citesc articole atat de interesante pentru ca ele sunt o reala sursa de informare in domeniul educatiei financiare…

    educatia financiara este un lucru esential pentru ca numai astfel pot evolua in relatia mea cu banii si implicit pentru stima mea de sine…

    este interesant ceea ce s-a intamplat cu mine personal dupa ce am inceput sa ma educ in privinta banilor… in urma cu 2 ani si jumatate aveam multe credite si banii mei se duceau pe rate, in cea mai mare masura.. acum, dupa ce mi-am schimbat punctul de vedere asupra relatiei cu banii, nu mai am credite si de la o persoana fara economii, am devenit exact ceea ce imi doream si nu eram…

    mai grav era ca nu stiam cum sa ajung unde sunt acum, fara datorii si cu bani in banca, doar ca urmam „MODELUL CAPITALIST” promovat de mass-media si ERAM CUMPARATORUL DORNIC DE A AVEA TOTUL CU ORICE PRET, CHIAR CU PRETUL LIBERTATII MELE FINANACIARE!

    keep up the good work, Luca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.