Finante personale

Investitia in aur: concluzii

, 2 comentarii

Cuprinsul seriei Goana dupa aur

  1. Goana dupa aur – introducere

Investitia in aur este o investitie ca oricare alta.  Scopul ei este de a impiedica erodarea valorii financiare si de a produce profit. Evident, ea are anumite particularitati, iar faptul ca se poate realiza printr-o multitudine de metode, ne arata ca, de fapt, este vorba de o paleta de investitii iar aurul este doar elementul comun.

Selectand modurile de investitie, vom vedea ca ele sunt:

  • legate de aurul fizic
  • legate de produse financiare, derivate sau dublu derivate din aur

Aurul fizic

Cresterea din ultimul timp a pretului aurului a produs o oportunitate interesanta. Din pacate, ea s-a materializat numai pentru cei care au investit in aur cu mult inainte de aceasta crestere, adica atunci cand aurul era 300-400 de dolari uncia. Robert Kiyosaki amintea, acum cativa ani, de aceasta oportunitate, dar sunt sigur ca putini l-au bagat in seama.

In acest moment, sa investesti in aur este riscant. Cresterea mare a avut loc. E posibil sa apara o noua crestere dar la fel de posibil este ca aurul sa se stabilizeze sau chiar sa scada. Nimeni nu stie cu exactitate. Tot ce spun expertii e speculatie care poate sa se adevereasca sau nu.

Pentru a intelege despre ce vorbesc, va rog sa priviti imaginea de mai jos:

In imagine apar doua zone, incercuite cu albastru (stanga) si cu rosu (dreapta).

Zona incercuita cu albastru este graficul cresterii aurului in preajma anului 1980 , cand a avut ultima perioada de explozie a pretului.

Zona incercuita cu rosu este cresterea de azi.

Daca va uitati la linia rosie, de la ultima perioada de crestere, veti vedea ca ea are aceiasi panta ca si linia verde, din actuala crestere. Prin extrapolare, vom putea prezice ca a avut loc cresterea puternica, exploziva, din episodul actual si urmeaza doar scaderea pretului.

Aceasta analiza comparativa poate fi corecta sau nu, dar in mod sigur evolutia de scadere a pretului are probabilitatea ei.

Ca atare, eu nu as paria pe o noua crestere a pretului, pentru ca, dupa calculele mele de investitor, sansele ca ea sa se produca sunt prea mici (pentru apetitul meu).

Pe de alta parte, in cazul in care s-ar produce cresterea si intervine scenariu hiperinflatiei,  banii vor deveni fara valoare. In acest caz, singurii bani care isi vor mentine puterea de cumparare sunt banii „adevarati”, adica aurul si argintul. Ca atare, cel care va avea rezerve in aur si argint va fi „rege”, pentru ca va putea sa cumpere orice la pret de nimic. Lumea va fi disperata si va vinde proprietati pe aur, numai pentru a se asigura ca are ce sa manance. Un asemenea episod a avut loc in Germania, hiperinflatia din anul  1923.

Produse financiare legate de aur

Aici lucrurile sunt simple: daca esti trader cu experienta ai putea sa te gandesti sa folosesti o eventuala continuare a trendului de crestere a aurului sa orice alta miscare a pietei, printr-o strategie de swing trading. Daca termenii pe care i-am folosit sunt straini pentru tine, las-o balta, pentru ca nu vei face decat sa pierzi bani.

In concluzie, oportunitatea mare a trecut, dar e posibil sa apara timpuri mult mai grele ca cele de astazi, in care criza sa arunce in aer sistemul financiar global. In asemenea situatie, cine are aur si stie ce sa faca cu el, isi va creste averea de cateva ori.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Investitia in aur: concluzii

  1. Daniel Ion zice:

    Salut, Luca

    La finalul seriei de articole se ridica 2 scenarii posibile: ori creste aurul inca putin, ori urmeaza o scadere in conformitate cu evolutia ciclica a pretului. Dar spui ca detinatorul de aur va fi rege la un moment dat.
    Ce poate face un investitor incepator?
    Cum ai investi tu in aceste conditii? Ofera bursa de valori sau Forexul o varianta mai profitabila?

    Mersi

  2. Luca Dezmir zice:

    Daniel,

    din pacate investitorul incepator nu are sanse de izbanda (pe termen scurt) in investitiile speculative, deoarece investitorul incepator:
    -are capital mic
    -nu are experienta de piata
    -este emotional (reactioneaza emotional la modificarile pietei)

    de aceea eu recomand ca un investitor incepator sa porneasca in investitii cu o suma mica iar pe masura ce capata experienta, sa creasca miza (capitalul investit)

Lasă un răspuns