Finante personale

Cc: Povestea unei cariere

, , 3 comentarii

Cuprinsul seriei Cum sa faci bani inca din adolescenta

  1. Cc: Cum sa faci bani inca din adolescenta: Introducere

Acest articol a aparut ca si guest post in Avantaj la start Online, site dedicat dezvoltarii personale pentru adolescenti.

Va voi spune povestea lui Lepold Magnussen, un tanar din West Shakenstal,  orasel din indepartatul stat Monatana, SUA.

Leopold a fost pasionat de iahturi din copilaria timpurie. Pe la cinci ani a primit de ziua lui o macheta de velier. Cum in Montana nu exista ocean iar lacurile se gasesc destul de greu (mai ales in zona unde traia Leopold) acesta nu vazuse niciodata cum arata un vas de lemn, cu panze.  De aceea mica jucarie care putea sa se propulseze, fara nici un motor, doar prin forta vantului a costituit o sursa constanta de uimire si placere pentru baiat. Se ducea deseori, in zilele de vara, la fantana arteziana din fata primariei si lansa la apa velierul, privind cu incantare cum se deplaseaza usor, purtat de adierea diminetii.

Pe la 13 ani Leopold a primit, de Craciun, un alt model de lemn, al unei legende ale iahtingului clasic, Altair. In acel moment, pasiunea lui pentru acest gen de ambarcatiune a inregistrat un salt impresionant: s-a hotarat sa devina designer de iahturi.

Sub presiunea entuziasmului, a inceput sa caute pe internet (era anul 1995) fotografii si informatii din acest domeniu. Curand si-a alcatuit o baza de date cu zeci de modele, pe care a organizat-o cronologic. A ajuns sa petreaca cel putin doua ore, in fiecare zi, cautand noi modele sau lucrand la baza de date.

La un moment dat si-a dat seama ca e cazul sa impartaseasca lumii ceea ce a adunat. Pentru ca in West Shakenstal nu mai gasise pe nimeni care sa aibe o asemenea pasiune exotica (toti baietii de varsta lui isi petreceau zilele vacantei calarind), Leopold s-a gandit sa-si puna baza de date pe internet, in speranta ca vor afla de ea alti tineri asemenea lui care sa  ii impartaseasca iubirea pentru iahting.

Cum nu avea cunostinte despre web design, design grafic, hosting de site-uri si alte asemenea informatii de specialitate, a trebui sa inceapa de la zero. Spre norocul sau, internetul era plin de tutoriale. Si-a petrecut o intreaga vacanta de vara invatand cum se face prelucrarea de imagine, cum sa folosesti un program de design html, care sunt site-urile care iti ofera hosting gratuit si care sunt firmele care fac gazduire pe bani la cele mai bune preturi.

Dupa doua luni de studiu urmate de o luna de design si ajustari, Leopold si-a lansat site-ul. La acea vreme, in 1997, era unul dintre putinele site-uri de profil care sa contina informatii si fotografii despre iahturi clasice. Ca atare era destinat sa aiba succes.

La inceput lucrurile se miscau greu. Leopold era suparat ca nimeni nu-i vizita site-ul. A inteles intr-un tarziu ca a face un site si a-l pune pe internet nu e suficient. E necesar sa-l faci cunoscut, ceea ce se numeste marketing on-line. Tanarul a pornit sa invete despre cum sa-ti promovezi site-ul, utilizand tot resurse gratuite de pe internet.

Curand site-ul a inceput sa aiba trafic. Folosind uneltele de marketing on-line, Leo a inceput sa stranga adrese  de email de la vizitatorii interesati sa stie cand se competeaza baza de date a site-ului. In acel moment a aflat cu stupoare ca vizitatorii sai nu erau adolescenti ca el, ci adulti pasionati de iahting. In plus, persoanele care il contactau i se adresau cu pronume de politete. A cautat pe site si si-a dat seama ca acest lucru se petrecea deoarece Leopold nu isi dezvaluise varsta nicaieri.

Timpul a trecut, baza de date a site-ului a inceput sa fie tot mai mare. In paralel, tanarul si-a concentrat atentia asupra stiintei designului de iahturi. A inceput sa urmareasca site-uri de specialitate de pe internet sau site-urile pasionatilor, unde se vorbea despre acest subiect. A inceput sa cumpere carti, a pornit sa deseneze propriile proiecte de iahturi. Dupa ce a strans vrei cinci design-uri, insumand patruzeci de planse, le-a postat pe internet.

Tot in acea perioada, site-ul sau a fost remarcat de o publicatie de profil,  Yachting Magazine. Leopold a fost contactat de un redactor pentru un interviu. Dupa discutie, editorul a ramas foarte impresionat de varsta interlocutorului (tanarul avea pe atunci 17 ani). Ca atare, odata cu articolul s-a dezvaluit si cine se ocupa de site.

Lucrurile au inceput sa se precipite. Dupa aparitia lui  Leo in revista, a inceput sa primeasca cereri de publicitate. Diverse firme care se ocupau cu vanzarea de iahturi au vrut sa-si expuna in site bannere cu ultimele modele de iahturi scoase la vanzare. Dupa o luna de la publicarea articolului, site-ul sau a fost premiat la categoria „cel mai tanar  detinator de site web cu subiect de iahting” intr-un concurs organizat de Yachting Club of America. Faima sa a inregistrat un nou salt si odata cu ea au crescut cererile de bannere pentru publicitate. In decurs de patru luni de zile, Leopold castiga din reclamele afisate pe site mai mult decat obtinea mama sa din slujba de chelnerita la fast-food-ul din centrul orasului.

Din acel moment lucrurile au continuat sa se desfasoare pe o panta ascendenta. Schitele tanarului, postate pe site-ul sau au fost remarcate de un Colegiu de design naval, care i-a oferit o bursa de studii de trei ani. Imediat dupa terminarea liceului, a plecat din Montana la Newport, pentru a studia cei trei ani la Greenwitch Navy College.  Au fost ani plini de impliniri si succese, pentru ca Leopold a participat constant la concursurile de design obtinand doua premii intai si o multime de premii doi si trei, care i-au adus nu numai notorietate dar si bani. Dupa terminarea celor trei ani de studii a ramas la Newport pentru programul de master.

Inca din studentie a primit oferte de angajare la firme renumite din domeniul designului de iahturi. Leo le-a refuzat pe toate pentru ca dorea sa-si deschida propria firma, ceea ce a facut in anul trei de colegiu. Dupa terminarea masterului s-a dedicat in intregime firme, Light Dream Boats. Dintre proiectele sale, doua au avut un succes rasunator, Admira (iaht in valoare de 5 milioane de dolari) si Cleopa (valoare 7 milioane de dolari). Dupa aceste doua comenzi, Leopold a ajuns pe prima pagina a revistei Times, ca fiind cel mai talentat designer al decadei, cu varsta sub 30 de ani. Nu numai atat, Leopold avea o situatie financiara, foarte buna, ajungand milionar inainte de 25 de ani.

Aceasta este povestea unui tanar dintr-un orasel anonim din Montana, animat de pasiunea pentru iahturi, care a reusit sa-si croiasca o viata plina de succese doar datorita faptului ca si-a urmat pasiunea.  Am scris aceasta poveste pentru a va mentiona cateva dintre elementele care pot sta la baza unui succes de proportii:

  • gasirea pasiunii tale
  • dorinta de a invata permanent
  • folosirea internetului
  • crearea unei retele de cunostinte
  • munca sustinuta

Desi aceasta poveste este … doar o poveste, veti putea citi pe internet o multime de biografii asemanatoare cu cariera fictiva a lui Leopold Magnussen.  Cameron Johnson si  Mark Zuckerberg sunt doar doua dintre numele emblematice, tineri care au ajuns milionari inainte de 25 de ani prin viziune si munca pasionata. Va recomand sa studiati Top 40 al celor mai de succes milionari mai tineri de 30 de ani.

Toata lumea are nevoie de exemple. E important sa ai asemenea modele, ca cele propuse mai sus, nu ‘starurile’ furnizate de posturile de televiziune. Citeste-le biografia si vei vedea ca succesul nu e chiar asa de greu de obtinut. E nevoie doar de pasiune si munca.

Comentarii

comments

Standard

3 gânduri despre „Cc: Povestea unei cariere

  1. Stefan Murgeanu zice:

    wow, este impresionant

    ce ma surprinde si ma intristeaza uneori este ca astfel de exemple ce ar trebui sa ii inspire pe oameni, ii sperie pe multi, care cred ca ei nu vor reusi niciodata, ca nu au noroc, sansa etc

    si nu inteleg cum de nu vad ca toti cei precum acesti tineri de succes (si sunt cu miile) au inceput exact din acel punct in care ne aflam cei mai multi (de la zero)

    daca ei au reusit, noi de ce nu am reusi? daca avem pasiune, entuziasm, dorinta de invatare si reusita, perseverenta etc chiar nu vad de ce nu ar putea reusi oricine

    adevarul este ca se poate, dar pentru asta trebuie sa ACTIONEZI, lucru pe care majoritatea oamenilor il evita, preferand sa se complaca in lamentari (ba sistemul e defect, ba taxele sunt mari, ba concurenta e acerba, ba ideea nu e buna, ba nu am bani, ba nu am timp, ba nu pot, ba nu ba nu ba nu…)

    pe mine astfel de povesti m-au inspirat intotdeauna si mi-au dat credinta, curajul si taria sa perseverez, sa imi urmez visurile si sa reusesc (tin minte si acum zambetele ingaduitoare ale prietenilor cand intr-o seara la un bar am pus pe masa cateva pagini si am spus ca acestea sunt primele 2 capitole din cartea pe care am sa o scriu si am sa o public – iar azi vei gasi cartea in toate marile librarii si lanturi de librarii, offline si online, din tara)

    multumesc 🙂

  2. Luca zice:

    Stefan,

    tu ai facut exact ce trebuie, adica ai inceput un lucru din pasiune. cand faci asta nu exista sanse de esec, pentru ca pasiunea te duce mai departe, deoarece in sine ea este o rasplata.

    acesta este unul din cele mai importante mesaje pe care vreau sa le transmit din ebook-ul de fata 🙂

  3. Pingback: De ce nu avem sanse egale? - Concediaza-ti seful!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.