- Titlu: The Teen’s Guide To Personal Finance
- Titlul tradus: Ghidul de finante personale pentru adolescenti
- Autor: Joshua Holmberg, Davis Bruzzese
- ISBN: 978-0-595-50969-0
- Limba: Engleza
- Gen: finante personale
- Se adreseaza: publicului larg
Recomandare
Detalii despre sistemul de notare al cartilor aici.
De cum am citit despre aparitia acestei carti, am vrut s-o citesc! Eram extrem de curios, mai ales ca incepusem sa scriu ebook-ul „Cum sa faci bani inca din adolescenta„. Era un subiect conex si ma putea informa despre modul in care alti autori abordeaza educatia financiara pentru adolescenti.
Dupa ce am primit cartea am fost un pic dezamagit. Era extrem de subtire (dupa standardele mele), doar 70 de pagini iar o privire rapida asupra cuprinsului m-a dezamagit. Ei, primele impresii pot fi inselatoare…
Cartea este scrisa de doi autori care, dupa cum ne relateaza, au invatat pe propria piele, din greseli, ce inseamna finantele personale. Ei au obtinut succesul financiar prin investitii la bursa si in imobiliare si acum doresc sa impartaseasca din experienta lor adolescentilor (suna cunoscut, nu?).
Cartea este buna in ceea ce isi doreste sa fie, adica un ghid. Ea atinge subiecte ca:
- importanta planului si a abordarii finantelor personale inca din adolescenta
- notiuni legate de retribuire, taxe si impozite
- importanta economisirii
- pericolele cardurilor de credit
- pericolele creditelor bancare
- investitiile (generalitati)
Desigur, cartea prezinta detalii tehnice legate de legislatia americana (taxe, impozite, salarii, planuri de pensii, etc.). Din acest punct de vedere detaliile prezentate sunt nerelevante pentru cititorul din Romania.
Pe mine m-a interesat in rimul rand problematica si modul de abordare. Cartea este ca scriitura departe de cele apartinind autorilor care fac din finantele personale o lectura placuta daca nu captivanta. Este scrisa onest, cu exemple din viata reala (mesaje de la tineri care descriu problemele intilnite in finantele personale), are multe exemplificari grafice, liste cu planuri de actiune, etc.
Adevarul este ca a scrie o carte de finante personale pentru adolescenti este o provocare imensa. Trebuie sa captezi interesul unui public la o varsta la care primeste bani de la parinti (cel putin adolescentii din ‘clasa de mijloc’) si este captivat de subiecte precum sexul, distractia, moda si gadgeturile. Din aceasta cauza nu ma arunc sa critic o carte care pare scrisa mai degraba pentru un adult.
Pentru mine fost o lectura interesanta si i-am acordat ‘patru carti’ deoarece a stiut sa aleaga subiectele discutate si sa se limiteze la detalii semnificative. Cartea sta mai slab la capitolul motivare, pentru ca nu exceleaza in a face din subiecul financiar un domeniu suficient de tentant pentru a te indemna sa actionezi.