Finante personale

Recomandari pentru utilizarea in siguranta a serviciilor de online-banking

, 2 comentarii

phishing

In ultimul timp se observa o prezenta tot mai mare a serviciilor de internet banking oferite de bancile traditionale. Aceasta oferta tinde sa devina standard, deoarece aduce un mare avantaj ambelor parti:

  • clientul poate initia operatiuni bancare la orice ora, din confortul caminului sau, in fata calculatorului
  • banca isi reduce din incarcarea de servicii la ghiseu, economisind cu plata salariilor; in plus, automatizeaza un proces care este o sursa de venituri (serviciile bancare)

Trebuie sa recunosc ca sunt un fan inrait la internet banking-ului, pe care il folosesc de cate ori am ocazia. Are avantaje enorme, deoarece poate fi folosit in orice moment, chiar si in concediu, daca ai operatiuni urgente de facut. Trebuie doar sa ai laptop-ul cu tine si un modem de la un serviciu de internet wireless (eu am doua asemenea abonamente, un Zapp Internet Express si un serviciu de la Orange,  deoarece investesc la bursa si am nevoie de o conexiune de net redundanta). Acest gen de serviciu te poate scoate din situatii neprevazute. De exemplu, esti in concediu si ai vazut o reducere extraordinara la un produs scump. Nu ai suficienti bani cu tine pentru a-l cumpara. In schimb, poti sa transferi prin internet banking suma necesara in contul de card, chiar daca te afli intr-un oras care nu are sucursale ale bancii tale. Mai mult, metoda poate fi folosita si in strainatate, daca posezi o legatura sigura de internet (nu folosi internetul public! vezi mai jos).

Desigur, internet banking-ul poate avea riscuri fata de sistemul obisnuit (folosirea ghiseului bancar). De aceea e bine sa cunosti unele masuri suplimentare care te ajuta sa tranzactionezi in siguranta.

  1. verifica daca pagina de internet banking are URL-ul inceput cu https (care este un standard securizat de browsing)
  2. verifica daca adresa la care te-ai logat este cea buna. De exemplu adresa de internet banking de la Alpha Bank este www.alphaclick.ro . O adresa de genul www.hosting.com/alphaclick/index.html apartine cu siguranta unui site de hackeri, chiar daca pare identica in design cu pagina originala
  3. foloseste un program antivirus; exista situatii in care browserul tau de web (de exemplu Firefox) deschide in mod repetat diferite fereste cind accesezi site-uri web. Acest comportament poate fi o indicatie ca ai un virus, iar unele virusuri pot contine programe gen ‘keylogger’  care trimit secventa de taste pe care o bati catre un hacker, si astfel ti se poate fura userul si parola
  4. nu da userul si parola la nimeni!
  5. nu te loga dintr-un wifi public, nesecurizat (parcuri, aeroporturi, cafenele, librarii, McDonalds) userul si parola pot fi interceptate atunci cand le trimiti prin radio sau pur si simplu daca se uita cineva peste umarul tau cand tastezi parola!
  6. nu te loga de pe computere pe care le folosesc si altii pentru ca browserele stocheaza parola, care poate fi folosita de viitorul utilizator
  7. atentie la phishing (vezi atacurile asupra clientilor Raiffeisen) nu raspunde la emailuri care par a veni de la banca ta sau de la alte sisteme de plata (PayPal) cerind sa accesezi pagina si sa-ti introduci parola. Linkurile te indreapta spre pagini care seamana cu cea a bancii dar care apartin hackerilor.
  8. foloseste o parola care include litere mari, litere mici, cifre si simboluti (*&$ etc)
  9. schimba-ti des parola
  10. nu folosi aceiasi parola atit pentru accesul la internet banking cit si la site-urile gen Yahoo Mail sau Facebook, Twitter etc.

Este bine sa utilizezi toate aceste recomandari, nu doar citeva care ti se par mai interesante. Daca o vei face, reduci foarte mult probabilitatea de a fi victima unui atac care sa-ti pericliteze contul si banii din banca.

Comentarii

comments

Standard

2 gânduri despre „Recomandari pentru utilizarea in siguranta a serviciilor de online-banking

  1. Pingback: Ce sunt parolele ?i cum ar trebui s? arate o parol? sigur?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.